Jest to ciasto biszkoptowe przełożone dżemem z czarnej porzeczki i masą śmietankową
z dodatkiem pokruszonych biszkoptów i rozdrobnionej czekolady.
Na wierzchu położona jest cienka warstwa kremu orzechowego z dodatkiem kawy i nutelli,
a na niej ryż preparowany polany lukrem cytrynowym.
To tortowe ciasto jest smaczne i łatwe do wykonania.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Ciasta domowe nr 198" i został przeze mnie zmodyfikowany.
Składniki biszkoptu (forma o wym. 28 x 40 cm.):
Składniki kremu śmietankowego:
Składniki kremu orzechowego:
dodatkowo:
Wykonanie biszkoptu:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z sokiem z cytryny żółtka.
Mąkę mieszamy z kisielem i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku 35- 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest suchy, ciasto jest upieczone. Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki, po ok. 5 minutach wyjmujemy formę z ciastem i wykładamy na deseczkę.
Biszkopt najlepiej upiec w przeddzień przekładania masą, aby łatwiej można go było przekroić wzdłuż na dwa blaty. Dolny blat smarujemy dżemem porzeczkowym.
Wykonanie masy śmietankowej:
Biszkopty kruszymy na drobno, czekoladę siekamy lub wiórkujemy i mieszamy.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Po napęcznieniu dodajemy wrzątek i rozpuszczamy,dokładnie mieszając. Wlewamy cienkim strumieniem do śmietany i delikatnie miksujemy do równomiernego jej rozprowadzenia. Mieszankę biszkoptów z czekoladą dodajemy porcjami do masy śmietankowej.
Tę czynność wykonujemy szybko. Zanim nam masa zgęstnieje należy ją szybko wyłożyć na blat posmarowany dżemem porzeczkowym i przykryć drugim blatem, lekko dociskając.
Wykonanie kremu orzechowego:
Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Masło ucieramy z cukrem pudrem za pomocą miksera ręcznego, dodajemy zmielone orzechy, nutellę i ostudzoną kawę.
Całość delikatnie miksujemy tylko do połączenia się składników.
Krem równomiernie wykładamy na górny blat i posypujemy ryżem preparowanym.
Wierzch polewamy gotowym lukrem cytrynowym. Ciasto schładzamy w lodówce.
z dodatkiem pokruszonych biszkoptów i rozdrobnionej czekolady.
Na wierzchu położona jest cienka warstwa kremu orzechowego z dodatkiem kawy i nutelli,
a na niej ryż preparowany polany lukrem cytrynowym.
To tortowe ciasto jest smaczne i łatwe do wykonania.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Ciasta domowe nr 198" i został przeze mnie zmodyfikowany.
Składniki biszkoptu (forma o wym. 28 x 40 cm.):
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru drobnego kryształu
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 120 g mąki pszennej
- 75 g kisielu cytrynowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku cytrynowego
Składniki kremu śmietankowego:
- 700 ml śmietany kremowej 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g rozdrobnionej czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 10 biszkoptów podłużnych
- 3- 4 łyżeczki żelatyny, ¼ szkl. zimnej wody, ¼ szkl. wrzątku
Składniki kremu orzechowego:
- 150g masła
- 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 3-4 łyżki kremu nutella
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
dodatkowo:
- 40 g ryżu preparowanego
- 300 - 400 g dżemu z czarnej porzeczki
- gotowy lukier cytrynowy
Wykonanie biszkoptu:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z sokiem z cytryny żółtka.
Mąkę mieszamy z kisielem i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku 35- 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest suchy, ciasto jest upieczone. Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki, po ok. 5 minutach wyjmujemy formę z ciastem i wykładamy na deseczkę.
Biszkopt najlepiej upiec w przeddzień przekładania masą, aby łatwiej można go było przekroić wzdłuż na dwa blaty. Dolny blat smarujemy dżemem porzeczkowym.
Wykonanie masy śmietankowej:
Biszkopty kruszymy na drobno, czekoladę siekamy lub wiórkujemy i mieszamy.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Po napęcznieniu dodajemy wrzątek i rozpuszczamy,dokładnie mieszając. Wlewamy cienkim strumieniem do śmietany i delikatnie miksujemy do równomiernego jej rozprowadzenia. Mieszankę biszkoptów z czekoladą dodajemy porcjami do masy śmietankowej.
Tę czynność wykonujemy szybko. Zanim nam masa zgęstnieje należy ją szybko wyłożyć na blat posmarowany dżemem porzeczkowym i przykryć drugim blatem, lekko dociskając.
Wykonanie kremu orzechowego:
Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Masło ucieramy z cukrem pudrem za pomocą miksera ręcznego, dodajemy zmielone orzechy, nutellę i ostudzoną kawę.
Całość delikatnie miksujemy tylko do połączenia się składników.
Krem równomiernie wykładamy na górny blat i posypujemy ryżem preparowanym.
Wierzch polewamy gotowym lukrem cytrynowym. Ciasto schładzamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz