Jest to łatwe w wykonaniu, lekkie i smaczne ciasto tortowe.
Na biszkoptowym spodzie położona jest warstwa musu malinowego, zagęszczonego galaretką malinową. Drugą warstwą jest bita śmietana usztywniona żelatyną.
Ciasto wieńczy drugi blat biszkoptowy z kruchutką kruszonką bezową.
Ten biszkoptowy torcik z musem malinowym, bitą śmietaną i kruszonką bezową jest moim
kolejnym kulinarnym eksperymentem.
Składniki biszkoptu (forma o wym. 28 x 40cm):
Składniki warstwy malinowej:
Składniki warstwy śmietankowej:
Wykonanie biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier i cukier z wanilią.
Następnie wlewamy utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami
do masy jajecznej, delikatnie mieszając za pomocą dużej łyżki.
Ciasto wylewamy delikatnie do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy pokruszonymi bezami.
Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 min. Po ostudzeniu kroimy wzdłuż na dwa blaty.
Biszkopt łatwiej kroi się, gdy upieczemy go wcześniej, np. w przeddzień przekładania.
Wykonanie warstwy malinowej:
Maliny oczyszczamy , płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Przecieramy przez sitko. Przecier uzupełniamy wodą do objętości 1 litra, dodajemy cukier, zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i natychmiast rozpuszczamy galaretki stale mieszając.
Po dokładnym rozpuszczeniu się galaretek odstawiamy do przestudzenia.
Gdy galaretka malinowa zacznie wyraźnie gęstnieć wykładamy na dolny blat biszkoptowy.
Formę z ciastem umieszczamy w lodówce do całkowitego zatężenia galaretki.
Wykonanie warstwy śmietankowej:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec cukier puder
i cukier wanilinowy.
Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Zalewamy ¼ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
Ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić
(nie gotujemy!).
Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietany, mieszając robotem
ręcznym na małych obrotach.
Mieszamy nie za długo, tylko do równomiernego rozprowadzenia żelatyny.
Natychmiast wylewamy na zgęstniałą galaretkę i dajemy ponownie do lodówki.
Gdy bita śmietana wyraźnie zgęstnieje, ale będzie kleista, nakładamy delikatnie biszkoptowy
blat z bezą i leciutko dociskamy. Ciasto dajemy do lodówki.
Najlepiej smakuje, gdy na jakiś czas przed podaniem wyjmiemy z lodówki,
aby uzyskało temperaturę pokojową.
Na biszkoptowym spodzie położona jest warstwa musu malinowego, zagęszczonego galaretką malinową. Drugą warstwą jest bita śmietana usztywniona żelatyną.
Ciasto wieńczy drugi blat biszkoptowy z kruchutką kruszonką bezową.
Ten biszkoptowy torcik z musem malinowym, bitą śmietaną i kruszonką bezową jest moim
kolejnym kulinarnym eksperymentem.
Składniki biszkoptu (forma o wym. 28 x 40cm):
- 6 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 120 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok. 100 g pokruszonych bez
Składniki warstwy malinowej:
- 600 g malin
- ¾ szklanki cukru
- 2 galaretki malinowe
Składniki warstwy śmietankowej:
- 800 ml śmietanki kremowej 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 - 4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier i cukier z wanilią.
Następnie wlewamy utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami
do masy jajecznej, delikatnie mieszając za pomocą dużej łyżki.
Ciasto wylewamy delikatnie do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy pokruszonymi bezami.
Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 min. Po ostudzeniu kroimy wzdłuż na dwa blaty.
Biszkopt łatwiej kroi się, gdy upieczemy go wcześniej, np. w przeddzień przekładania.
Wykonanie warstwy malinowej:
Maliny oczyszczamy , płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Przecieramy przez sitko. Przecier uzupełniamy wodą do objętości 1 litra, dodajemy cukier, zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i natychmiast rozpuszczamy galaretki stale mieszając.
Po dokładnym rozpuszczeniu się galaretek odstawiamy do przestudzenia.
Gdy galaretka malinowa zacznie wyraźnie gęstnieć wykładamy na dolny blat biszkoptowy.
Formę z ciastem umieszczamy w lodówce do całkowitego zatężenia galaretki.
Wykonanie warstwy śmietankowej:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec cukier puder
i cukier wanilinowy.
Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Zalewamy ¼ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
Ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić
(nie gotujemy!).
Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietany, mieszając robotem
ręcznym na małych obrotach.
Mieszamy nie za długo, tylko do równomiernego rozprowadzenia żelatyny.
Natychmiast wylewamy na zgęstniałą galaretkę i dajemy ponownie do lodówki.
Gdy bita śmietana wyraźnie zgęstnieje, ale będzie kleista, nakładamy delikatnie biszkoptowy
blat z bezą i leciutko dociskamy. Ciasto dajemy do lodówki.
Najlepiej smakuje, gdy na jakiś czas przed podaniem wyjmiemy z lodówki,
aby uzyskało temperaturę pokojową.
Wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuń