Jak sama nazwa wskazuje ten gotowany schab jest rzeczywiście rewelacyjny.
Nie wymaga ani dużego nakładu pracy, ani też specjalnych umiejętności kulinarnych.
Uda się każdemu, kto zechce go zrobić.
Ta domowa, gotowana wędlina jest delikatna, kruchutka i bardzo smaczna.
Przepis, który otrzymałam od koleżanki znany jest mi od wielu lat.
Schab można podać do pieczywa na śniadanie, bądź kolację lub wykorzystać do dania obiadowego.
Składniki:
do nacierania:
do gotowania:
Wykonanie:
Schab dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pozostałe składniki mieszamy i nacieramy całą powierzchnię mięsa.
Owijamy w cienką, przezroczystą folię do żywności, przez jakiś czas jeszcze ugniatamy,
aby przyprawy bardziej wniknęły w mięso.
Tak przygotowany schab umieszczamy w lodówce na 24 - 48 godzin..
W garnku o grubym dnie wlewamy 3 litry wody, dodajemy wszystkie składniki do gotowania
i dokładnie mieszamy.
Majonez dobrze jest wcześniej rozetrzeć z niewielką ilością lekko ciepłej wody,
wówczas ładniej się nam rozpuści.
Zdejmujemy folię ze schabu, nie usuwając przypraw i wkładamy do przygotowanej zalewy.
Garnek stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 - 15 minut.
Zestawiamy z ognia i pozostawiamy schab w marynacie na ok. 12 godzin ( np. na noc).
Po tym czasie garnek z mięsem zatopionym w zalewie ponownie stawiamy na ogniu,
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 10 - 15 minut.
I znowu jak wcześniej odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wyjmujemy z zalewy.
Schab kładziemy na półmisek celem osiąknięcia z zalewy.
Ziołowej otoczki raczej nie usuwamy.
Owijamy w świeżą folię spożywczą i schładzamy w lodówce ( najlepiej na noc).
Rano schab gotowy jest do spożycia.
Nie wymaga ani dużego nakładu pracy, ani też specjalnych umiejętności kulinarnych.
Uda się każdemu, kto zechce go zrobić.
Ta domowa, gotowana wędlina jest delikatna, kruchutka i bardzo smaczna.
Przepis, który otrzymałam od koleżanki znany jest mi od wielu lat.
Schab można podać do pieczywa na śniadanie, bądź kolację lub wykorzystać do dania obiadowego.
- ok. 1,20 kg schabu
do nacierania:
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 duże zęby czosnku
do gotowania:
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 4 łyżki majonezu
- 3 - 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 - 2 łyżeczki majeranku
- 3 litry wody
Wykonanie:
Schab dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pozostałe składniki mieszamy i nacieramy całą powierzchnię mięsa.
Owijamy w cienką, przezroczystą folię do żywności, przez jakiś czas jeszcze ugniatamy,
aby przyprawy bardziej wniknęły w mięso.
Tak przygotowany schab umieszczamy w lodówce na 24 - 48 godzin..
W garnku o grubym dnie wlewamy 3 litry wody, dodajemy wszystkie składniki do gotowania
i dokładnie mieszamy.
Majonez dobrze jest wcześniej rozetrzeć z niewielką ilością lekko ciepłej wody,
wówczas ładniej się nam rozpuści.
Zdejmujemy folię ze schabu, nie usuwając przypraw i wkładamy do przygotowanej zalewy.
Garnek stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 - 15 minut.
Zestawiamy z ognia i pozostawiamy schab w marynacie na ok. 12 godzin ( np. na noc).
Po tym czasie garnek z mięsem zatopionym w zalewie ponownie stawiamy na ogniu,
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 10 - 15 minut.
I znowu jak wcześniej odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wyjmujemy z zalewy.
Schab kładziemy na półmisek celem osiąknięcia z zalewy.
Ziołowej otoczki raczej nie usuwamy.
Owijamy w świeżą folię spożywczą i schładzamy w lodówce ( najlepiej na noc).
Rano schab gotowy jest do spożycia.
Czy majonez jest niezbędny?
OdpowiedzUsuńNie wiem, jakie znaczenie ma tutaj majonez ;)
UsuńRobię bez :) dzisiaj pierwsze parzenie.
UsuńMajonez nadaje mięsu kruchości i soczystości :)
UsuńJa wieczorem gotuje drugi raz
OdpowiedzUsuńA co z wywarem ? Do wylania ?
OdpowiedzUsuńTak do wylania, ale pomysł na wykorzystanie wywaru mile widziany :)
UsuńTen wywar można wykorzystać do zupy np grochówki, żurku, grzybowej, fasolowej.Trzeba jedynie uważać by nie dodawać go zbyt dużo bo jest bardzo słony i aromatyczny.
UsuńPostanowilam ze wyprubuje ten przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam,schab jest soczysty i bardzo aromatyczny.
UsuńCiekawe czy schab można zastąpić innym mięsem mięse? Orientujecie się może moż?
OdpowiedzUsuńLopatka też jest super bo robilam
UsuńKarczek także wyszedł świetnie wg tego przepisu. Wywar myślę, że nadawałby się do wielu produktów np. fasolka , ale jest zbyt słony -wcześniej posolone mięso i 2 łyżki soli do wywaru robi swoje.
UsuńŚwietnie!
UsuńJa z wywaru zawsze robie barszczyk bialy.
OdpowiedzUsuńJa dziś postanowiłam zrobić tak tez inne mięsa (karkówkę i boczek).
UsuńMam nieduże kawałki i zobaczę co z tego będzie. Napiszę.
Też myślałam o barszczu, bo u nas niczego się nie marnuje.Czy do barszczu nie za dużo przypraw. Myślę że wywar można przecedzić. A co z aromatem?
Trzeba poeksperymentować.
Pozdrawiam świątecznie wszystkich czytających.
Zrobiłam ten schabik ze schabu z dzika jest super :)
UsuńBez majonezu tez smaczny.
OdpowiedzUsuńa tez kruche i soczyste miesko?
UsuńPrzepis super
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńA majonez jaki bardziej kwaśny czy może być np dekoracyjny?
OdpowiedzUsuńUżywam sałatkowego. Co do dekoracyjnego nie mam doświadczenia.
UsuńRobiłem z dekoracyjnym i wyszło super.W sklepie się nie kupi takiej wędliny.Pozdrawiam.
UsuńWyszło bardzo dobre. Super przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wszystko poszło ok.
UsuńCzy czas gotowania zależy od wagi mięsa
OdpowiedzUsuńW tym przepisie nie zależy.
UsuńŻe schabu robiłam kilka razy, zawsze wychodził rewelacyjny , dziś eksperymentuje z szyneczką ,zobaczymy co wyjdzie ?
OdpowiedzUsuńPolecam!
OdpowiedzUsuń