Jest to efektownie prezentujące się ciasto biszkoptowe, przekładane, złożone z kilku warstw.
Tylko z pozoru jest trudne do wykonania.
Mamy w tym cieście biszkopt jasny i ciemny, kakaowy.
Jest masa budyniowa ciemna(kakaowa) i jasna (cytrynowa).
W cieście możemy znaleźć plasterki bananów.
Wierzch ciasta pokryty jest polewą czekoladową.
Ciasto Architekta jest lekkie i niezbyt słodkie, bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z "Nowych przepisów Siostry Anastazji"
W zasadzie nie modyfikowałam.
Jedynie do masy budyniowej, aby wyostrzyć nieco smak, dodałam sok z cytryny i rum.
Polewę zrobiłam według własnego przepisu, ponieważ autorka nie podała jej składu i sposobu wykonania.
Składniki na biszkopt jasny (duża blacha o wym. 28 x 40 cm):
Składniki na biszkopt ciemny (duża blacha o wym.28 x 40 cm):
Składniki masy budyniowej:
Składniki masy serowej:
Składniki polewy czekoladowej:
Wykonanie biszkoptu jasnego:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka.
Porcjami wsiewamy połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 35 minut w temp. 170 - 180°C.
Odstawiamy do przestudzenia.
Najlepiej upiec na kilka godzin przed przełożeniem ciasta lub w przeddzień przekładania.
Wierzchnią warstwę delikatnie ścinamy.
Wykonanie biszkoptu ciemnego:
Wykonujemy jak biszkopt jasny, przy czym dodajemy do mąki kakao i pieczemy ok. 5 min. krócej.
Wykonanie masy budyniowej:
Odlewamy 1 - 1½ szklanki mleka i rozprowadzamy w nim budynie.
Pozostałe mleko gotujemy, dodając pod koniec cukier , mieszamy do jego rozpuszczenia.
Wlewamy zaprawę budyniową i stale mieszamy do utraty surowizny.
Odstawiamy do przestudzenia pod pokrywką.
Masło ucieramy do białości i porcjami dodajemy przestudzony budyń.
Dodajemy ewentualnie rum i dokładnie mieszamy.
Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej sok z cytryny.
Każdą z mas ponownie, oddzielnie mieszamy, tylko do połączenia się składników.
Wykonanie masy serowej:
Galaretki rozpuszczamy w 1½ szklanki wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.
Gdy zacznie gęstnieć dodajemy małymi porcjami do serków homogenizowanych
i mieszamy na małych obrotach miksera.
Aby zapobiec nadmiernemu zgęstnieniu, masę przygotowujemy w trakcie przekładania ciasta.
Przekładanie ciasta:
Banany obieramy kroimy w krążki o grubości biszkoptu ciemnego
i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na jasnym biszkopcie równomiernie rozprowadzamy kakaową masę budyniową.
W ciemnym biszkopcie wykonujemy za pomocą np. kieliszka 28 otworków o średnicy
banana (w czterech rzędach po 7 otworków).
Biszkopt z otworkami umieszczamy na masie, lekko dociskamy.
W każdy otworek wkładamy krążek banana.
Przykrywamy masą serową całą powierzchnię ciasta.
Wciskamy w masę serową krążki ciemnego ciasta, najlepiej nad krążkiem banana.
Jeżeli masa jest rzadka schładzamy ją w lodówce , ale na tyle, aby można było wcisnąć
krążki ciemnego biszkoptu.
Na to rozprowadzamy równomiernie jasną masę budyniową.
Ciasto umieszczamy w lodówce i po schłodzeniu pokrywamy polewą czekoladową.
Wykonanie polewy czekoladowej:
Cukier mieszamy z kakao, wlewamy wodę lub mleko.
Stale mieszając doprowadzamy prawie do wrzenia.
Dajemy masło, a następnie po jego rozpuszczeniu połamaną czekoladę.
W tym momencie można zdjąć naczynie z ognia, gdyż czekolada w tym przypadku
zazwyczaj rozpuszcza się bez podgrzewania.
W dalszym ciągu mieszamy do przestudzenia.
Gdy zacznie gęstnieć wylewamy równomiernie na wierzch ciasta.
Tylko z pozoru jest trudne do wykonania.
Mamy w tym cieście biszkopt jasny i ciemny, kakaowy.
Jest masa budyniowa ciemna(kakaowa) i jasna (cytrynowa).
W cieście możemy znaleźć plasterki bananów.
Wierzch ciasta pokryty jest polewą czekoladową.
Ciasto Architekta jest lekkie i niezbyt słodkie, bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z "Nowych przepisów Siostry Anastazji"
W zasadzie nie modyfikowałam.
Jedynie do masy budyniowej, aby wyostrzyć nieco smak, dodałam sok z cytryny i rum.
Polewę zrobiłam według własnego przepisu, ponieważ autorka nie podała jej składu i sposobu wykonania.
Składniki na biszkopt jasny (duża blacha o wym. 28 x 40 cm):
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru drobnego kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt ciemny (duża blacha o wym.28 x 40 cm):
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
- ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy budyniowej:
- 1 litr mleka
- 4 budynie waniliowe lub śmietankowe (na ½ l. mleka bez cukru)
- 400 g masła
- ¾ - 1 szklanka cukru drobnego kryształu
- 100 - 125 ml rumu
- 2 łyżki kakao
- sok z ½ - 1 cytryny
Składniki masy serowej:
- 500 g serków homogenizowanych śmietankowych lub waniliowych
- 2 galaretki czerwone ( dałam malinowe)
- 4 - 5 bananów (możemy zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami)
- 1 cytryna
Składniki polewy czekoladowej:
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 5 łyżek wody lub mleka
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
Wykonanie biszkoptu jasnego:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka.
Porcjami wsiewamy połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 35 minut w temp. 170 - 180°C.
Odstawiamy do przestudzenia.
Najlepiej upiec na kilka godzin przed przełożeniem ciasta lub w przeddzień przekładania.
Wierzchnią warstwę delikatnie ścinamy.
Wykonanie biszkoptu ciemnego:
Wykonujemy jak biszkopt jasny, przy czym dodajemy do mąki kakao i pieczemy ok. 5 min. krócej.
Wykonanie masy budyniowej:
Odlewamy 1 - 1½ szklanki mleka i rozprowadzamy w nim budynie.
Pozostałe mleko gotujemy, dodając pod koniec cukier , mieszamy do jego rozpuszczenia.
Wlewamy zaprawę budyniową i stale mieszamy do utraty surowizny.
Odstawiamy do przestudzenia pod pokrywką.
Masło ucieramy do białości i porcjami dodajemy przestudzony budyń.
Dodajemy ewentualnie rum i dokładnie mieszamy.
Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej sok z cytryny.
Każdą z mas ponownie, oddzielnie mieszamy, tylko do połączenia się składników.
Wykonanie masy serowej:
Galaretki rozpuszczamy w 1½ szklanki wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.
Gdy zacznie gęstnieć dodajemy małymi porcjami do serków homogenizowanych
i mieszamy na małych obrotach miksera.
Aby zapobiec nadmiernemu zgęstnieniu, masę przygotowujemy w trakcie przekładania ciasta.
Przekładanie ciasta:
Banany obieramy kroimy w krążki o grubości biszkoptu ciemnego
i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na jasnym biszkopcie równomiernie rozprowadzamy kakaową masę budyniową.
W ciemnym biszkopcie wykonujemy za pomocą np. kieliszka 28 otworków o średnicy
banana (w czterech rzędach po 7 otworków).
Biszkopt z otworkami umieszczamy na masie, lekko dociskamy.
W każdy otworek wkładamy krążek banana.
Przykrywamy masą serową całą powierzchnię ciasta.
Wciskamy w masę serową krążki ciemnego ciasta, najlepiej nad krążkiem banana.
Jeżeli masa jest rzadka schładzamy ją w lodówce , ale na tyle, aby można było wcisnąć
krążki ciemnego biszkoptu.
Na to rozprowadzamy równomiernie jasną masę budyniową.
Ciasto umieszczamy w lodówce i po schłodzeniu pokrywamy polewą czekoladową.
Wykonanie polewy czekoladowej:
Cukier mieszamy z kakao, wlewamy wodę lub mleko.
Stale mieszając doprowadzamy prawie do wrzenia.
Dajemy masło, a następnie po jego rozpuszczeniu połamaną czekoladę.
W tym momencie można zdjąć naczynie z ognia, gdyż czekolada w tym przypadku
zazwyczaj rozpuszcza się bez podgrzewania.
W dalszym ciągu mieszamy do przestudzenia.
Gdy zacznie gęstnieć wylewamy równomiernie na wierzch ciasta.
To ciasto jest popisowe. Wyobrażam sobie już, jak częstuję Teściową :-)
OdpowiedzUsuń