Jest to wspaniałe, duże i podzielne ciasto tortowe, które z pewnością zajmie wśród smakoszy
swoje należne mu miejsce na liście ciast wytwornych i ładnie prezentujących się.
Masa maślana z dodatkiem tartych jabłek i mielonych orzechów świetnie komponuje się
z wiśniowym smakiem galaretki i ciasta na bazie wiśniowego kisielu.
Torcik jest smaczniejszy, gdy sobie poleży, co najmniej do następnego dnia, a zawarte
w masie jabłka nawilżą go. Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 9/96.
Trochę zmodyfikowałam.
Składniki ciasta I (na duża blachę o wym. 28 x 40 cm):
Składniki ciasta II (na duża blachę o wym. 28 x 40 cm) :
Składniki masy jabłkowo-orzechowej:
Na wierzch:
Wykonanie ciasta I:
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Nadal ubijając dodajemy po jednej łyżce cukru i po jednym żółtku.
Gdy masa jajeczna będzie gęsta, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy w równych ilościach do dwóch form o wym 28 x 40 cm wyłożonych
papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.190°C ok. 25 minut na złoty kolor.
Wykonanie ciasta II:
Wykonujemy w ten sam sposób co ciasto I, zastępując mąkę ziemniaczaną
kisielem wiśniowym wymieszanym z mąką pszenną.
Wylewamy do jednej formy.
Wykonanie masy jabłkowo-orzechowej:
Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy sok.
Jajka przez moment ( nie dłużej niż 5 sek.) sparzamy wrzątkiem na sitku.
Żółtka oddzielamy od białek.
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy porcjami cukier puder,
cukier z naturalną wanilią oraz po 1 żółtku.
Wszystko razem dokładnie ucieramy na puszysty krem.
Pod koniec ucierania dodajemy porcjami zmielone orzechy i jabłka.
Przekładanie ciasta:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją podana na opakowaniu.
Odstawiamy do schłodzenia i częściowego zgęstnienia.
Na dno formy dajemy jeden blat ciasta I i smarujemy masą (mniej niż połowa).
Na masę nakładamy ciasto II i lekko uciskamy, smarujemy masą zostawiając trochę.
Przykrywamy drugim blatem ciasta I, uciskamy i smarujemy pozostałą masą.
Zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce co najmniej 3 godziny.
Ciasto jest smaczniejsze na następny dzień.
swoje należne mu miejsce na liście ciast wytwornych i ładnie prezentujących się.
Masa maślana z dodatkiem tartych jabłek i mielonych orzechów świetnie komponuje się
z wiśniowym smakiem galaretki i ciasta na bazie wiśniowego kisielu.
Torcik jest smaczniejszy, gdy sobie poleży, co najmniej do następnego dnia, a zawarte
w masie jabłka nawilżą go. Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 9/96.
Trochę zmodyfikowałam.
Składniki ciasta I (na duża blachę o wym. 28 x 40 cm):
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki ciasta II (na duża blachę o wym. 28 x 40 cm) :
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kisielu wiśniowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy jabłkowo-orzechowej:
- 400 g masła
- 1 kg jabłek
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
- 100-150 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
Na wierzch:
- 1-2 galaretki wiśniowe
Wykonanie ciasta I:
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Nadal ubijając dodajemy po jednej łyżce cukru i po jednym żółtku.
Gdy masa jajeczna będzie gęsta, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy w równych ilościach do dwóch form o wym 28 x 40 cm wyłożonych
papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.190°C ok. 25 minut na złoty kolor.
Wykonanie ciasta II:
Wykonujemy w ten sam sposób co ciasto I, zastępując mąkę ziemniaczaną
kisielem wiśniowym wymieszanym z mąką pszenną.
Wylewamy do jednej formy.
Wykonanie masy jabłkowo-orzechowej:
Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy sok.
Jajka przez moment ( nie dłużej niż 5 sek.) sparzamy wrzątkiem na sitku.
Żółtka oddzielamy od białek.
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy porcjami cukier puder,
cukier z naturalną wanilią oraz po 1 żółtku.
Wszystko razem dokładnie ucieramy na puszysty krem.
Pod koniec ucierania dodajemy porcjami zmielone orzechy i jabłka.
Przekładanie ciasta:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją podana na opakowaniu.
Odstawiamy do schłodzenia i częściowego zgęstnienia.
Na dno formy dajemy jeden blat ciasta I i smarujemy masą (mniej niż połowa).
Na masę nakładamy ciasto II i lekko uciskamy, smarujemy masą zostawiając trochę.
Przykrywamy drugim blatem ciasta I, uciskamy i smarujemy pozostałą masą.
Zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce co najmniej 3 godziny.
Ciasto jest smaczniejsze na następny dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz