Ten niecodzienny jabłecznik jest przepyszny!
Ciasto złożone jest z kilku warstw, ale jego wykonanie nie jest trudne, wręcz bajecznie proste
i szybkie. To nie są żarty, to co napisałam. jeżeli nie wierzycie, spróbujcie!
Przepis pochodzi z miesięcznika Ciasta domowe nr 155 z 2005 r.
Przepis zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.
Składniki ciasta (na formę o wym. 24 x 39 cm):
Składniki masy kokosowej:
Składniki warstwy jabłkowej:
Składniki polewy chałwowej:
Na wierzch ciasta:
Wykonanie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i lekko odciskamy sok.
Masło ucieramy do białości i porcjami dodajemy cukier, a następnie żółtka.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Dodajemy pianę z 4 białek i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2 równe części.
Do jednej dodajemy kakao i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Ciasto kakaowe wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę.
Pozostałe białka ubijamy na pianę, dodajemy 7 łyżek cukru oraz wiórki kokosowe,
mieszamy. Pianę kokosową dajemy na ciasto kakaowe, a następnie odciśnięte jabłka
wymieszane z cukrem wanilinowym.
Jabłka przykrywamy białym ciastem.
Ciasto nakładamy za pomocą dekoratora do ciast po czym rozprowadzamy delikatnie
łopatką. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180°C.
Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Jeżeli tak, wyłączamy piekarnik, a po 5 minutach uchylamy drzwiczki.
Po upływie kolejnych 5 minutach formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy
do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie polewy chałwowej:
Obie czekolady łamiemy na małe kawałki umieszczamy w rondlu o grubym dnie
i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając.
Gdy czekolada całkowicie rozpuści się, wyłączamy ogrzewanie i dodajemy pokruszoną
chałwę. Stale mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ewentualnie lekko podgrzewamy, gdyby chałwa nie chciała roztopić się ( nie gotujemy!)
Jeszcze lekko ciepłą nakładamy na wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto złożone jest z kilku warstw, ale jego wykonanie nie jest trudne, wręcz bajecznie proste
i szybkie. To nie są żarty, to co napisałam. jeżeli nie wierzycie, spróbujcie!
Przepis pochodzi z miesięcznika Ciasta domowe nr 155 z 2005 r.
Przepis zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.
Składniki ciasta (na formę o wym. 24 x 39 cm):
- 200 g masła
- 180 g cukru drobnego kryształu
- 8 żółtek
- 4 białka
- 220 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2- 3 łyżeczki kakao
Składniki masy kokosowej:
- 4 białka
- 100 g wiórków kokosowych
- 7 łyżek cukru drobnego kryształu
Składniki warstwy jabłkowej:
- ok. 1,2 kg jabłek ( u mnie szara reneta)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
Składniki polewy chałwowej:
- 200 g chałwy sezamowej np.o smaku waniliowo-kakaowym
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 6 łyżek mleka
Na wierzch ciasta:
- 20-30 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i lekko odciskamy sok.
Masło ucieramy do białości i porcjami dodajemy cukier, a następnie żółtka.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Dodajemy pianę z 4 białek i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2 równe części.
Do jednej dodajemy kakao i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Ciasto kakaowe wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę.
Pozostałe białka ubijamy na pianę, dodajemy 7 łyżek cukru oraz wiórki kokosowe,
mieszamy. Pianę kokosową dajemy na ciasto kakaowe, a następnie odciśnięte jabłka
wymieszane z cukrem wanilinowym.
Jabłka przykrywamy białym ciastem.
Ciasto nakładamy za pomocą dekoratora do ciast po czym rozprowadzamy delikatnie
łopatką. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180°C.
Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Jeżeli tak, wyłączamy piekarnik, a po 5 minutach uchylamy drzwiczki.
Po upływie kolejnych 5 minutach formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy
do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie polewy chałwowej:
Obie czekolady łamiemy na małe kawałki umieszczamy w rondlu o grubym dnie
i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając.
Gdy czekolada całkowicie rozpuści się, wyłączamy ogrzewanie i dodajemy pokruszoną
chałwę. Stale mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ewentualnie lekko podgrzewamy, gdyby chałwa nie chciała roztopić się ( nie gotujemy!)
Jeszcze lekko ciepłą nakładamy na wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi.
Ile chałwy do polewy chałwowej? Nie ma w przepisie... Ciasto wygląda super!
OdpowiedzUsuńdzięki za to pytanie :) dodajemy 200 g chałwy. Już poprawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie.Chyba upiekę
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda rewelacyjnie, muszę obowiązkowo upiec.
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę to ciasto. Ciekawe czy będzie smakowało? Pachnie cudnie.
OdpowiedzUsuńTo bedzie moj wypiek na swieta.
OdpowiedzUsuńNie moge sie doczekac😊