Bardzo pyszna surówka. Często robię surówki z kapusty pekińskiej na różne sposoby,
z różnymi dodatkami.
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na bardzo szybką i bardzo łatwą do zrobienia
surówkę z kapusty pekińskiej z kawałeczkami brzoskwiń, kandyzowanej żurawiny,
przyprawionej pieprzem i odrobiną curry.
Składniki:
Wykonanie:
Kapustę pekińską kroimy w drobne paski.
Dodajemy brzoskwinie pokrojone w drobną kosteczkę.
Żurawinę kroimy na małe kawałeczki.
Dodajemy sól (dałam ½ łyżeczki), delikatnie posypujemy świeżo mielonym pieprzem
czarnym, skrapiamy sokiem z cytryny.
Dajemy przyprawę curry ( odrobinę, tak na koniec łyżeczki, 1-2 szczypty)
Do majonezu lub oleju wlewamy 2 -3 łyżki syropu z brzoskwiń i dokładnie mieszamy
z surówką. Schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
z różnymi dodatkami.
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na bardzo szybką i bardzo łatwą do zrobienia
surówkę z kapusty pekińskiej z kawałeczkami brzoskwiń, kandyzowanej żurawiny,
przyprawionej pieprzem i odrobiną curry.
Składniki:
- 250 g kapusty pekińskiej
- 3 - 4 połówki brzoskwiń w lekkim syropie
- ok. 30 g żurawiny kandyzowanej
- 2 łyżki majonezu lub oleju słonecznikowego
- sól, pieprz czarny mielony, sok z cytryny do smaku
- 1 - 2 szczypty przyprawy curry
Wykonanie:
Kapustę pekińską kroimy w drobne paski.
Dodajemy brzoskwinie pokrojone w drobną kosteczkę.
Żurawinę kroimy na małe kawałeczki.
Dodajemy sól (dałam ½ łyżeczki), delikatnie posypujemy świeżo mielonym pieprzem
czarnym, skrapiamy sokiem z cytryny.
Dajemy przyprawę curry ( odrobinę, tak na koniec łyżeczki, 1-2 szczypty)
Do majonezu lub oleju wlewamy 2 -3 łyżki syropu z brzoskwiń i dokładnie mieszamy
z surówką. Schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz