Te ziemniaczane kotlety nadziewane są farszem z podsmażanymi pieczarkami i kapustą kiszoną.
Do wykonania ziemniaczanego ciasta używam gotowanych w mundurkach ziemniaków.
Jest to moja propozycja na piątkowy obiad, jak najbardziej na czasie,
bo zapewne mamy już apetyt na bardziej sycące potrawy.
Składniki ciasta ziemniaczanego:
Składniki nadzienia:
dodatkowo:
Wykonanie nadzienia:
Kiszoną kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości.
Po ostudzeniu odciskamy nadmiar wody.
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Kapustę siekamy drobno nożem, mieszamy z pieczarkami i podsmażamy
na niewielkiej ilości oleju.
Dodajemy sól i pieprz do smaku i odstawiamy.
Wykonanie kotletów:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach.
Gdy ostygną obieramy i przepuszczamy przez praskę.
Dodajemy mąkę pszenną, sól, świeżo tartą gałkę muszkatołową, jajko i zagniatamy.
Ciasto i dłonie posypujemy mąką, wówczas łatwiej jest formować kotlety.
Dzielimy na porcje i formujemy placki.
Na każdym z nich umieszczamy porcje nadzienia, sklejamy brzegi w "tobołki" i formujemy kule.
Tuż przed położeniem na patelnię rozpłaszczam łopatką.
Ponieważ ciasto zwykle rozrzedza się natychmiast smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy na gorąco z ulubionym sosem i surówką.
Do wykonania ziemniaczanego ciasta używam gotowanych w mundurkach ziemniaków.
Jest to moja propozycja na piątkowy obiad, jak najbardziej na czasie,
bo zapewne mamy już apetyt na bardziej sycące potrawy.
Składniki ciasta ziemniaczanego:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1¾ szklanki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa świeżo tarta (2-3 szczypty)
- ½ łyżki soli
- 1 jajko
Składniki nadzienia:
- 250 g kapusty kiszonej
- 250 g pieczarek
- sól, pieprz do smaku
dodatkowo:
- olej do smażenia
Wykonanie nadzienia:
Kiszoną kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości.
Po ostudzeniu odciskamy nadmiar wody.
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Kapustę siekamy drobno nożem, mieszamy z pieczarkami i podsmażamy
na niewielkiej ilości oleju.
Dodajemy sól i pieprz do smaku i odstawiamy.
Wykonanie kotletów:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach.
Gdy ostygną obieramy i przepuszczamy przez praskę.
Dodajemy mąkę pszenną, sól, świeżo tartą gałkę muszkatołową, jajko i zagniatamy.
Ciasto i dłonie posypujemy mąką, wówczas łatwiej jest formować kotlety.
Dzielimy na porcje i formujemy placki.
Na każdym z nich umieszczamy porcje nadzienia, sklejamy brzegi w "tobołki" i formujemy kule.
Tuż przed położeniem na patelnię rozpłaszczam łopatką.
Ponieważ ciasto zwykle rozrzedza się natychmiast smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy na gorąco z ulubionym sosem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz