Jest to smaczne ciasto owocowe, ucierane, na oleju i śmietanie.
Na wierzchu położone są połówki śliwek, posypane cukrem pudrem.
Ciasto jest lekkie, bardzo puszyste, nie za słodkie i szybko znika ze stołu.
Dodatkową zaletą jest fakt, że jest szybkie i łatwe do wykonania. Polecam :)
Składniki ( duża blacha 28 x 40 cm):
uwaga: wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Wykonanie:
Śliwki myjemy, osuszamy, przepoławiamy i usuwamy pestki.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy porcjami cukier.
Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Stale mieszając ręcznie łyżką lub robotem na małych obrotach, dodajemy kolejno porcjami śmietanę i cienkim strumieniem wlewamy olej.
Wsiewamy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Nie mieszamy długo, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy na dużą blachę i wyrównujemy szpatułką powierzchnię.
Układamy połówki śliwek, jedna przy drugiej, skórkami do dołu.
Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC.
Sprawdzamy metodą suchego patyczka, czy jest już upieczone.
Jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i przy otwartym piekarniku trzymamy jeszcze przez ok. 5 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.
Na wierzchu położone są połówki śliwek, posypane cukrem pudrem.
Ciasto jest lekkie, bardzo puszyste, nie za słodkie i szybko znika ze stołu.
Dodatkową zaletą jest fakt, że jest szybkie i łatwe do wykonania. Polecam :)
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru drobnego kryształu
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany 18%
- ¾ szklanki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 700 g śliwek
uwaga: wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Wykonanie:
Śliwki myjemy, osuszamy, przepoławiamy i usuwamy pestki.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy porcjami cukier.
Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Stale mieszając ręcznie łyżką lub robotem na małych obrotach, dodajemy kolejno porcjami śmietanę i cienkim strumieniem wlewamy olej.
Wsiewamy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Nie mieszamy długo, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy na dużą blachę i wyrównujemy szpatułką powierzchnię.
Układamy połówki śliwek, jedna przy drugiej, skórkami do dołu.
Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC.
Sprawdzamy metodą suchego patyczka, czy jest już upieczone.
Jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i przy otwartym piekarniku trzymamy jeszcze przez ok. 5 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.
Pyszne ciasto, polecam bardzo.Długo zachowuje świeżość☺
OdpowiedzUsuńCiasto mega. Mimo iż zamiast śmietany dodałam mascarpone bo tylko to miałam ... i dodatkowo 1 opakowanie budyniu wyszło super wyrośnięte i wilgotne :) dziękuje za ten przepis i czekam na kolejny Jednomiskowy przepis na ciasto może czekoladowe ?
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie z tymi zamiennikami jakie użyłaś. Na pewno warto spróbować!
UsuńMam już na blogu przepis na pyszne ciasto czekoladowe. Jest tutaj:
https://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/04/ciasto-czekoladowe-ze-sliwkami-w-rumie.html
Jeszcze nigdy nie wyszło mi takie pyszne ciasto !!! Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis robię je ze śliwkami jabłkiem nawet zebra super wychodzi!!! Bardzo dziękuję za przepis trzymam w zakładkach :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne udało się w 100% A jestem słaba w pieczeniu ciast, blaszka ciasta zniknęła w moment rodzina zachwycona . . Dziękuję
OdpowiedzUsuńPyszne robiłam że śliwkami jutro sproboje że śliwkami przepis mega 😊 wychodzi idealnie ciasto
OdpowiedzUsuńBardzo dobre😊👏
OdpowiedzUsuńDo ciasta można dodać olejek migdałowy. Doskonale współgra że śliwkami. Moja babcia tak robiła.
OdpowiedzUsuńPrzypadkiem tutaj trafiłem. Przepis coś we mnie poruszył. Warto spróbować - pomyślałem. Zrobiłem zgodnie z przepisem. Iiiii - strzał w dziesiątkę. Świetne ciacho. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto dziś zrobiłam,dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńMega szybki przepis dziękuje wyszło rewelacja 😀😀😀
OdpowiedzUsuńWłaśnie. Wyjęłam z piekarnika
OdpowiedzUsuń