Ciasto, czekolada, śliwki suszone nasączone rumem to jak najbardziej trafne połączenie!
Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, puszyste, aromatyczne i smaczne.
Przepis pochodzi z książki Wandy Jackowskiej "Polska na słodko". Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki (na formę o wym. 28 x 40 cm):
Wykonanie ciasta:
Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na ok. 30 minut. Masło, olej, wodę i cukier podgrzewamy, stale mieszając, do roztopienia się tłuszczu i cukru, aż powstanie gładka płynna masa.
Po przestudzeniu dodajemy żółtka, kakao i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią.
Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę, dalej delikatnie mieszając.
Całość przekładamy do prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm.
Śliwki osączamy z rumu, dzielimy na połówki i układamy na wierzchu ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 45 minut.
Po przestudzeniu rozprowadzamy na wierzchu ciasta polewę czekoladową i posypujemy zwiórkowaną białą czekoladą.
Wykonanie polewy czekoladowej:
Tabliczki czekolady łamiemy na małe kawałki i dajemy do naczynia z mlekiem, umieszczamy w drugim większym naczyniu z wrzątkiem i mieszając od czasu do czasu trzymamy w kąpieli wodnej, do chwili rozpuszczenia się czekolady (naczynie z wodą ewentualnie podgrzewamy).
Wyjmujemy naczynie z kąpieli wodnej i dalej mieszamy do lekkiego przestudzenia się polewy. Dodajemy rum, jaki nam pozostał z osączenia śliwek i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, puszyste, aromatyczne i smaczne.
Przepis pochodzi z książki Wandy Jackowskiej "Polska na słodko". Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki (na formę o wym. 28 x 40 cm):
- 200 g śliwek suszonych
- 100 ml rumu
- 200 g masła
- 3 łyżki oleju
- 5 łyżek wody
- 300 g cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z naturalną wanili
- 2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej (2 x 100 g)
- 4 łyżki mleka
- 25 g zwiórkowanej czekolady białej
Wykonanie ciasta:
Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na ok. 30 minut. Masło, olej, wodę i cukier podgrzewamy, stale mieszając, do roztopienia się tłuszczu i cukru, aż powstanie gładka płynna masa.
Po przestudzeniu dodajemy żółtka, kakao i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią.
Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę, dalej delikatnie mieszając.
Całość przekładamy do prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm.
Śliwki osączamy z rumu, dzielimy na połówki i układamy na wierzchu ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 45 minut.
Po przestudzeniu rozprowadzamy na wierzchu ciasta polewę czekoladową i posypujemy zwiórkowaną białą czekoladą.
Wykonanie polewy czekoladowej:
Tabliczki czekolady łamiemy na małe kawałki i dajemy do naczynia z mlekiem, umieszczamy w drugim większym naczyniu z wrzątkiem i mieszając od czasu do czasu trzymamy w kąpieli wodnej, do chwili rozpuszczenia się czekolady (naczynie z wodą ewentualnie podgrzewamy).
Wyjmujemy naczynie z kąpieli wodnej i dalej mieszamy do lekkiego przestudzenia się polewy. Dodajemy rum, jaki nam pozostał z osączenia śliwek i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz