wtorek, 17 kwietnia 2018

CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI W RUMIE

Ciasto, czekolada, śliwki suszone nasączone rumem to jak najbardziej trafne połączenie!
Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, puszyste, aromatyczne i smaczne.
Przepis pochodzi z książki Wandy Jackowskiej "Polska na słodko". Nieznacznie zmodyfikowałam.






Składniki  (na formę o wym. 28 x 40 cm):

  •     200 g śliwek suszonych
  •     100 ml rumu
  •     200 g masła
  •     3 łyżki oleju
  •     5 łyżek wody
  •     300 g cukru
  •     5 jajek
  •     3 łyżki kakao
  •     400 g mąki pszennej
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     2 łyżeczki cukru z naturalną wanili
  •     2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej (2 x 100 g)
  •     4 łyżki mleka
  •     25 g zwiórkowanej czekolady białej


Wykonanie ciasta:

Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na ok. 30 minut. Masło, olej, wodę i cukier podgrzewamy, stale mieszając, do roztopienia się tłuszczu i cukru, aż powstanie gładka płynna masa.
Po przestudzeniu dodajemy żółtka, kakao i dokładnie mieszamy.

Wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią.
Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę, dalej delikatnie mieszając.

Całość przekładamy do prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm.
Śliwki osączamy z rumu, dzielimy na połówki i układamy na wierzchu ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 45 minut.
Po przestudzeniu rozprowadzamy na wierzchu ciasta polewę czekoladową i posypujemy zwiórkowaną białą czekoladą.


Wykonanie polewy czekoladowej:

Tabliczki czekolady łamiemy na małe kawałki i dajemy do naczynia z mlekiem, umieszczamy w drugim większym naczyniu z wrzątkiem i mieszając od czasu do czasu trzymamy w kąpieli wodnej, do chwili rozpuszczenia się czekolady (naczynie z wodą ewentualnie podgrzewamy).
Wyjmujemy naczynie z kąpieli wodnej i dalej mieszamy do lekkiego przestudzenia się polewy. Dodajemy rum, jaki nam pozostał z osączenia śliwek i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz