Bardzo apetyczne są te kotlety. Gdy zwykłe kotlety z mięsa mielonego uprzykrzą się,
to warto je trochę uatrakcyjnić np. dodatkiem jajka sadzonego.
Robiłam je wielokrotnie i co jakiś czas do nich powracam.
Przepis pochodzi z miesięcznika Przysmaki nr 1/98. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki (na 5 kotletów):
Wykonanie:
Mięso, bułkę, 1 jajko, koperek, drobno posiekaną i podsmażoną na 1 łyżce oleju cebulę,
sól i pieprz wyrabiamy na gładką masę.
Dodajemy jeszcze w razie potrzeby sól i pieprz. Formujemy 5 okrągłych kotletów.
Układamy na bułce tartej.
Szklanką robimy w kotletach zagłębienia ok. 1 cm. Dno szklanki nawilżam wodą wówczas
mięso nie przykleja się do jej dna. Obsypujemy wierzchy kotletów bułką tartą.
Smażymy na oleju z obu stron do lekkiego zarumienienia.
Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Każde wgłębienie wypełniamy żółtkiem z niecałą ilością białka i posypujemy koperkiem.
Podpiekamy pod przykryciem w piekarniku ok.35 minut licząc od chwili włożenia
do zimnego piekarnika z ustawioną temp. na 200°C.
Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
to warto je trochę uatrakcyjnić np. dodatkiem jajka sadzonego.
Robiłam je wielokrotnie i co jakiś czas do nich powracam.
Przepis pochodzi z miesięcznika Przysmaki nr 1/98. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki (na 5 kotletów):
- 350 g szynki lub łopatki wieprzowej mielonej
- 6 jajek
- 1 mała sucha bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku + 1 łyżeczka do posypania jajek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso, bułkę, 1 jajko, koperek, drobno posiekaną i podsmażoną na 1 łyżce oleju cebulę,
sól i pieprz wyrabiamy na gładką masę.
Dodajemy jeszcze w razie potrzeby sól i pieprz. Formujemy 5 okrągłych kotletów.
Układamy na bułce tartej.
Szklanką robimy w kotletach zagłębienia ok. 1 cm. Dno szklanki nawilżam wodą wówczas
mięso nie przykleja się do jej dna. Obsypujemy wierzchy kotletów bułką tartą.
Smażymy na oleju z obu stron do lekkiego zarumienienia.
Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Każde wgłębienie wypełniamy żółtkiem z niecałą ilością białka i posypujemy koperkiem.
Podpiekamy pod przykryciem w piekarniku ok.35 minut licząc od chwili włożenia
do zimnego piekarnika z ustawioną temp. na 200°C.
Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz