Strony

Strony

środa, 8 maja 2019

SURÓWKA Z PORA, BRZOSKWINI I JABŁKA

Smaczna, prosta, bo zaledwie trzyskładnikowa, niezwykle szybka i łatwa 
do zrobienia surówka obiadowa. 
Soczystości nadają tej surówce zarówno brzoskwinie jak i jabłko.




Składniki:
  • 300 g pora
  • 3 - 4 połówki brzoskwiń w syropie lub 2 średniej wielkości świeże
  • 1 czerwone jabłko
  • sól, cukier, sok z cytryny do smaku
  • 1- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu lub 3 łyżki oleju słonecznikowego

Wykonanie:

Por kroimy w wąskie talarki, sparzamy na sitku wrzątkiem i odstawiamy 
do osiąknięcia z wody.
Brzoskwinie i jabłko ze skórką kroimy w drobną kosteczkę. 
Tak przygotowane składniki mieszamy, dodajemy sól, cukier, sok z cytryny do smaku.
Jogurt łączymy z majonezem i dodajemy do surówki. 
Surówkę delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz