Smaczna, prosta, bo zaledwie trzyskładnikowa, niezwykle szybka i łatwa
do zrobienia surówka obiadowa.
Soczystości nadają tej surówce zarówno brzoskwinie jak i jabłko.
Składniki:
- 300 g pora
- 3 - 4 połówki brzoskwiń w syropie lub 2 średniej wielkości świeże
- 1 czerwone jabłko
- sól, cukier, sok z cytryny do smaku
- 1- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu lub 3 łyżki oleju słonecznikowego
Wykonanie:
Por kroimy w wąskie talarki, sparzamy na sitku wrzątkiem i odstawiamy
do osiąknięcia z wody.
Brzoskwinie i jabłko ze skórką kroimy w drobną kosteczkę.
Tak przygotowane składniki mieszamy, dodajemy sól, cukier, sok z cytryny do smaku.
Jogurt łączymy z majonezem i dodajemy do surówki.
Surówkę delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz