czwartek, 10 października 2019

ZUPA KALAFIOROWA

Smaczna, delikatna i szybka w wykonaniu zupa. I co tu jeszcze chcieć od takiej zupy?.
Nic więcej... tylko gotować i jeść!
Przepis pochodzi z książki "Mamo, tato! Gotuj z dzieckiem".

smaczna zupa kalafiorowa z kalarepką


Składniki:

  • 400 g skrzydła indyczego 
  • 1 mały kalafior (ok. 600 g)
  • 1 mała kalarepka (ok.150 g)
  • 1- 2 marchewki (ok.150 g)
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 150 ml śmietany do zup 30%
  • 2 żółtka
  • 2 litry wody
  • sól do smaku

Wykonanie:

Skrzydło indycze oczyszczamy, myjemy , zalewamy w garnku 2 litrami wody i gotujemy
ok. 30 minut.
Kalarepkę i marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i polewamy obficie wrzątkiem w celu wyciągnięcia
z zakamarków ewentualnych "niepożądanych gości".
Warzywa przekładamy do garnka ze skrzydłem indyczym i gotujemy ok. 20 minut.
Ewentualnie uzupełniamy gorącą wodą, gdyby zbytnio wyparowała.
Solimy do smaku. Trzymamy na ogniu jeszcze ok. 5 minut.
Wyjmujemy skrzydło, oddzielamy mięso od kości, kroimy na małe kawałki i wrzucamy
ponownie do zupy.
Zestawiamy z ognia. Dajemy śmietanę zmiksowaną z żółtkami.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

smaczna zupa kalafiorowa z kalarepką


smaczna zupa kalafiorowa z kalarepką

2 komentarze:

  1. Pyszna zupa ja również dodaję kalarepę do kalafiorowej ,jest smaczniejsza. U nas kalafiorowo się zrobiło:)

    OdpowiedzUsuń