sobota, 9 czerwca 2018

REWELACYJNY SCHAB GOTOWANY

Jak sama nazwa wskazuje ten gotowany schab jest rzeczywiście rewelacyjny.
Nie wymaga ani dużego nakładu pracy, ani też specjalnych umiejętności kulinarnych.
Uda się każdemu, kto zechce go zrobić.
Ta domowa, gotowana wędlina jest delikatna, kruchutka i bardzo smaczna.
Przepis, który otrzymałam od koleżanki znany jest mi od wielu lat.
Schab  można podać do pieczywa na śniadanie, bądź kolację lub wykorzystać do dania obiadowego.


pyszna, delikatna i krucha, domowa wędlina gotowana


Składniki:

  • ok. 1,20 kg schabu 


do nacierania:

  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 3 łyżeczki  majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 2 duże zęby  czosnku


do gotowania:

  • 2 łyżki soli 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 - 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 - 2 łyżeczki majeranku   
  • 3 litry wody 


Wykonanie:

Schab dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pozostałe składniki mieszamy i nacieramy całą powierzchnię mięsa.
Owijamy w cienką, przezroczystą folię do żywności, przez jakiś czas jeszcze ugniatamy,
aby przyprawy bardziej wniknęły w mięso.
Tak przygotowany schab umieszczamy w lodówce na 24 - 48 godzin..

W garnku o grubym dnie wlewamy 3 litry wody, dodajemy wszystkie składniki do gotowania
i dokładnie mieszamy.
Majonez dobrze jest wcześniej rozetrzeć z niewielką ilością lekko ciepłej wody,
wówczas ładniej się nam rozpuści.
Zdejmujemy folię ze schabu, nie usuwając  przypraw i wkładamy do przygotowanej zalewy.
Garnek stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 - 15 minut.
Zestawiamy z ognia i pozostawiamy schab w marynacie na ok. 12 godzin ( np. na noc).

Po tym czasie garnek z mięsem zatopionym w zalewie ponownie stawiamy na ogniu,
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 10 - 15 minut.
I znowu jak wcześniej odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wyjmujemy z zalewy.
Schab kładziemy na półmisek celem osiąknięcia z zalewy.
Ziołowej otoczki raczej nie usuwamy.
Owijamy w świeżą folię spożywczą i schładzamy w lodówce ( najlepiej na noc).
Rano schab gotowy jest do spożycia.

pyszna, delikatna i krucha, domowa wędlina gotowana


pyszna, delikatna i krucha, domowa wędlina gotowana

30 komentarzy:

  1. Czy majonez jest niezbędny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, jakie znaczenie ma tutaj majonez ;)

      Usuń
    2. Robię bez :) dzisiaj pierwsze parzenie.

      Usuń
    3. Majonez nadaje mięsu kruchości i soczystości :)

      Usuń
  2. Ja wieczorem gotuje drugi raz

    OdpowiedzUsuń
  3. A co z wywarem ? Do wylania ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak do wylania, ale pomysł na wykorzystanie wywaru mile widziany :)

      Usuń
    2. Ten wywar można wykorzystać do zupy np grochówki, żurku, grzybowej, fasolowej.Trzeba jedynie uważać by nie dodawać go zbyt dużo bo jest bardzo słony i aromatyczny.

      Usuń
  4. Postanowilam ze wyprubuje ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam,schab jest soczysty i bardzo aromatyczny.

      Usuń
  5. Ciekawe czy schab można zastąpić innym mięsem mięse? Orientujecie się może moż?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lopatka też jest super bo robilam

      Usuń
    2. Karczek także wyszedł świetnie wg tego przepisu. Wywar myślę, że nadawałby się do wielu produktów np. fasolka , ale jest zbyt słony -wcześniej posolone mięso i 2 łyżki soli do wywaru robi swoje.

      Usuń
  6. Ja z wywaru zawsze robie barszczyk bialy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dziś postanowiłam zrobić tak tez inne mięsa (karkówkę i boczek).
      Mam nieduże kawałki i zobaczę co z tego będzie. Napiszę.
      Też myślałam o barszczu, bo u nas niczego się nie marnuje.Czy do barszczu nie za dużo przypraw. Myślę że wywar można przecedzić. A co z aromatem?
      Trzeba poeksperymentować.
      Pozdrawiam świątecznie wszystkich czytających.

      Usuń
    2. Zrobiłam ten schabik ze schabu z dzika jest super :)

      Usuń
  7. Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. A majonez jaki bardziej kwaśny czy może być np dekoracyjny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam sałatkowego. Co do dekoracyjnego nie mam doświadczenia.

      Usuń
    2. Robiłem z dekoracyjnym i wyszło super.W sklepie się nie kupi takiej wędliny.Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Wyszło bardzo dobre. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy czas gotowania zależy od wagi mięsa

    OdpowiedzUsuń
  11. Że schabu robiłam kilka razy, zawsze wychodził rewelacyjny , dziś eksperymentuje z szyneczką ,zobaczymy co wyjdzie ?

    OdpowiedzUsuń