czwartek, 5 lipca 2018

PROSTA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Znam wiele przepisów na szarlotki i wiele z nich wypróbowałam, ale ta dosyć szybka
i łatwa w wykonaniu szarlotka jest  najlepsza pod każdym względem.
Poszukując  idealnej szarlotki, powracam  do  tego właśnie przepisu zamieszczonego
w książce Barbary Bytnerowiczowej "Ciasta domowe"wydanej w 1990 r.
Przepis nieco zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.

Szarlotka wykonana jest na bardzo kruchutkim cieście i jest bardzo smaczna,
wręcz rozpływająca się w ustach.

Kruche ciasto aromatyzowane jest  startą skórką cytrynową, natomiast do nadzienia jabłkowego dodana jest kandyzowana skórka pomarańczowa i cynamon.


pyszna szarlotka na bardzo kruchutkim cieście



Składniki ciasta kruchego ( forma o wym. 27 x 35 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 - 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 200 g masła 
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 3 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • ewentualnie 1-2 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18 %
  • 3 łyżki tartej bułki


Składniki nadzienia jabłkowego:

  • ok. 2 kg jabłek (np. antonówka, szara reneta, koksa królewska)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej


Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę lub do miski.
Dobrze schłodzone masło siekamy z mąką nożem, siekaczem do kruchych ciast lub ścieramy
na tarce o grubych oczkach wprost do mąki.
Ścierałam na tarce, po czym dłońmi delikatnie rozcierałam powstałe grudki.

Dodajemy cukier, skórkę startą z wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny, a następnie jajka i żółtko.
Szybko zagniatamy ciasto, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Gdyby było zbyt suche, dodajemy  1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, aby uzyskać właściwą konsystencję.

Ciasto powinno być gęste i nie powinno zbytnio kleić się do rąk.

Robimy gruby wałek i dzielimy na dwie części ( 2/3 ciasta + 1/3 ciasta). Większą część ciasta schładzamy w lodówce, mniejszą w zamrażalniku (co najmniej 2 godziny).

W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Odciskamy delikatnie nadmiar soku, dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową,
cukier i cynamon. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.

Większą część ciasta (2/3) kroimy na plastry i wykładamy nim spód formy wyścielonej papierem
do pieczenia, sklejamy palcami brzegi, aby powstał jednolity placek.

Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie jabłkowe, lekko dociskamy.

Schłodzoną w zamrażalniku drugą część ciasta ścieramy na tarce o  dużych oczkach,
bezpośrednio na jabłka, tak aby placek był równomiernie pokryty powstałą w ten sposób kruszonką.

Pieczemy w środkowej części piekarnika nagrzanego do temp. 200°C przez 20 minut,
po czym zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut na jasnozłoty kolor.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem z naturalną wanilią.

pyszna szarlotka na bardzo kruchutkim cieście

pyszna szarlotka na bardzo kruchutkim cieście


11 komentarzy:

  1. Dziękuję za świetny przepis!Ciasto bardzo kruche i nie zmiękło od jabłek. Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczny placuszek. Polecam 😊
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, ciasto mega udane. Dałem 2 łyżeczki proszku do pieczenia i łyżkę śmietany, 3/4 szklanki cukru zmielonego na puder. 180 st. Termoobieg z dolnym podgrzewaniem przez 20 minut i 20 minut góra/dół. Jabłka szara reneta najlepsze 😊 "podsmażam" uprzednio starte.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały przepis ciasto wyszło pychotka

    OdpowiedzUsuń
  5. PYSZNE CIASTO I PROSTE W WYKONANIU POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziękuję. Przepis wspaniały. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wreszcie mam pyszne ciasto KRUCHE z jablkami.Pieklam już kilka razy.POLECAM.DZIEKI ZA SUPER PRZEPIS.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto bardzo dobre. Warto spróbować 😋

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepsze ciasto ever! Jabłka osobiście dałam pokrojone w kostke bo takie lubię, a jeżeli chodzi o samo ciasto to jest po prostu przepyszne! nie podmokło od jabłek, jest lekko kruche. Super
    Polecam i dziekuję 😃

    OdpowiedzUsuń