Rolada biszkoptowa jest jednym z prostszych i szybkich do wykonania ciast.
Jeżeli poznamy tajniki, jak upiec idealną roladę, aby nam przede wszystkim nie pękała podczas zwijania, wówczas z pewnością będziemy ją często piec i nadziewać różnymi ulubionymi kremami. Przekonamy się, że jej wykonie jest bardzo łatwe i przyjemne.
Składniki ciasta biszkoptowego (forma o wym. wewnętrznych 36 x 36 cm):
Wykonanie ciasta biszkoptowego:
Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 6 łyżek gorącej wody.
Miksujemy na krem.
Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem.
Całość wykładamy na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia
i wyrównujemy powierzchnię za pomocą szpatułki.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika.
Zaraz po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczką.
Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką
rolujemy ciasto. Odkładamy do przestudzenia.
Jak zrobić idealną roladę biszkoptową, aby nie pękała, krok po kroku:
Ciasto dodajemy do ubitych białek, a nie odwrotnie, wówczas piana traci mniej powietrza,
dzięki czemu struktura ciasta jest bardziej pulchna.
Pieczemy najlepiej na dużej formie wyścielonej papierem do pieczenia.
Pilnujemy procesu pieczenia, ciasto powinno być upieczone na jasnozłoty kolor.
Zbyt długie przetrzymywanie w piekarniku wysusza ciasto i wówczas rolada
nie daje się ładnie zwijać, nie jest elastyczna i pęka.
Warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto delikatnie posypujemy za pomocą siteczka cukrem pudrem
(zapobiega to przyklejaniu się ciasta do ściereczki).
Przykrywamy najlepiej rzadką, bawełnianą ściereczką, kładziemy cienką deseczkę
i odwracamy. Zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i posypujemy powierzchnię ciasta niewielką ilością cukru pudru.
Ciasto należy zrolować prawie natychmiast po wyjęciu z piekarnika
(można odczekać ok. 2 minuty)
Podczas rolowania nie należy mocno ugniatać ciasta.
Nadzienie nakładamy po dokładnym przestudzeniu ciasta.
Nie należy dawać zbyt grubej warstwy nadzienia, gdyż to utrudnia zwijanie w roladę.
Po zwinięciu roladę okręcamy ściereczką, folią spożywczą lub aluminową i delikatnie wygładzamy powierzchnię rolady, wówczas mamy pewność, że nadzienie będzie dokładnie przylegać do ciasta.
Roladę umieszczamy w chłodne miejsce, najlepiej w chłodziarce.
W przypadku bardzo delikatnych kremów, czy bitej śmietany nadzienie nakładamy niemalże bezpośrednio przed podaniem do spożycia.
Powierzchnię rolady posypujemy cukrem pudrem lub innymi ulubionymi posypkami
(np. kawa, kakao). Możemy również pokryć roladę polewą czekoladową.
Czasami polewa nie trzyma się dobrze powierzchni ciasta, zwłaszcza gdy posypiemy zbyt dużą ilością cukru pudru. Nadmiar cukru dobrze jest wówczas usunąć za pomocą pędzelka.
Można też powierzchnię ciasta powlec cieniutką warstwą rozgrzanej konfitury lub dżemu
i dopiero dać polewę, wówczas ładnie przywiera i nie odchodzi od ciasta.
Do pieczenia rolady biszkoptowej używam grubej blachy, będącej na wyposażeniu mojej kuchni gazowej z elektrycznym piekarnikiem.
Ma ona wymiary zewnętrzne 39 x 40 cm, wewnętrzne 36 x 36 cm.
Dzięki temu, że jeden z boków blachy jest pochyły, otrzymuję wypiek zwężony z jednej strony,
przez co po zwinięciu rolada estetycznie wygląda.
Jeżeli poznamy tajniki, jak upiec idealną roladę, aby nam przede wszystkim nie pękała podczas zwijania, wówczas z pewnością będziemy ją często piec i nadziewać różnymi ulubionymi kremami. Przekonamy się, że jej wykonie jest bardzo łatwe i przyjemne.
Składniki ciasta biszkoptowego (forma o wym. wewnętrznych 36 x 36 cm):
- 6 jajek
- 6 łyżek gorącej wody
- 180 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
Wykonanie ciasta biszkoptowego:
Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 6 łyżek gorącej wody.
Miksujemy na krem.
Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem.
Całość wykładamy na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia
i wyrównujemy powierzchnię za pomocą szpatułki.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika.
Zaraz po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczką.
Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką
rolujemy ciasto. Odkładamy do przestudzenia.
Jak zrobić idealną roladę biszkoptową, aby nie pękała, krok po kroku:
Żółtka równomiernie przykrywamy warstwą cukru, wówczas gorąca woda
nie styka się z nimi gwałtownie, co mogłoby spowodować niekorzystne ich "ścięcie się" .
Dodatek gorącej wody jest ważny, rozpuszcza częściowo cukier i powoduje, że ciasto
jest bardziej elastyczne, przez co daje się łatwiej rolować.
Żółtka ucieramy na puszystą, kremową masę, do momentu rozpuszczenia się kryształków cukru.
Mąkę małymi porcjami wsiewamy do żółtkowej masy, mieszając przy tym delikatnie
dużą łyżką lub końcówkami miksującymi robota na najmniejszych obrotach.
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, co ułatwia szybkie i dokładne ubicie ich
na sztywną pianę.
nie styka się z nimi gwałtownie, co mogłoby spowodować niekorzystne ich "ścięcie się" .
Dodatek gorącej wody jest ważny, rozpuszcza częściowo cukier i powoduje, że ciasto
jest bardziej elastyczne, przez co daje się łatwiej rolować.
Żółtka ucieramy na puszystą, kremową masę, do momentu rozpuszczenia się kryształków cukru.
Mąkę małymi porcjami wsiewamy do żółtkowej masy, mieszając przy tym delikatnie
dużą łyżką lub końcówkami miksującymi robota na najmniejszych obrotach.
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, co ułatwia szybkie i dokładne ubicie ich
na sztywną pianę.
Ciasto dodajemy do ubitych białek, a nie odwrotnie, wówczas piana traci mniej powietrza,
dzięki czemu struktura ciasta jest bardziej pulchna.
Pieczemy najlepiej na dużej formie wyścielonej papierem do pieczenia.
Pilnujemy procesu pieczenia, ciasto powinno być upieczone na jasnozłoty kolor.
Zbyt długie przetrzymywanie w piekarniku wysusza ciasto i wówczas rolada
nie daje się ładnie zwijać, nie jest elastyczna i pęka.
Warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto delikatnie posypujemy za pomocą siteczka cukrem pudrem
(zapobiega to przyklejaniu się ciasta do ściereczki).
Przykrywamy najlepiej rzadką, bawełnianą ściereczką, kładziemy cienką deseczkę
i odwracamy. Zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i posypujemy powierzchnię ciasta niewielką ilością cukru pudru.
Ciasto należy zrolować prawie natychmiast po wyjęciu z piekarnika
(można odczekać ok. 2 minuty)
Podczas rolowania nie należy mocno ugniatać ciasta.
Nadzienie nakładamy po dokładnym przestudzeniu ciasta.
Nie należy dawać zbyt grubej warstwy nadzienia, gdyż to utrudnia zwijanie w roladę.
Po zwinięciu roladę okręcamy ściereczką, folią spożywczą lub aluminową i delikatnie wygładzamy powierzchnię rolady, wówczas mamy pewność, że nadzienie będzie dokładnie przylegać do ciasta.
Roladę umieszczamy w chłodne miejsce, najlepiej w chłodziarce.
W przypadku bardzo delikatnych kremów, czy bitej śmietany nadzienie nakładamy niemalże bezpośrednio przed podaniem do spożycia.
Powierzchnię rolady posypujemy cukrem pudrem lub innymi ulubionymi posypkami
(np. kawa, kakao). Możemy również pokryć roladę polewą czekoladową.
Czasami polewa nie trzyma się dobrze powierzchni ciasta, zwłaszcza gdy posypiemy zbyt dużą ilością cukru pudru. Nadmiar cukru dobrze jest wówczas usunąć za pomocą pędzelka.
Można też powierzchnię ciasta powlec cieniutką warstwą rozgrzanej konfitury lub dżemu
i dopiero dać polewę, wówczas ładnie przywiera i nie odchodzi od ciasta.
Do pieczenia rolady biszkoptowej używam grubej blachy, będącej na wyposażeniu mojej kuchni gazowej z elektrycznym piekarnikiem.
Ma ona wymiary zewnętrzne 39 x 40 cm, wewnętrzne 36 x 36 cm.
Dzięki temu, że jeden z boków blachy jest pochyły, otrzymuję wypiek zwężony z jednej strony,
przez co po zwinięciu rolada estetycznie wygląda.
Tak dobrze dopracowanego przepisu próżno szukać :). Nie ma szans, żeby ktoś po tej lekturze miał problem z roladą. Należą Ci się wielkie podziękowania :).
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za bardzo miły i pełen ciepła komentarz :)
UsuńAkurat dawno nie piekłam rolady ale pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńWarto upiec, dzięki za miłe słowa :)
UsuńIdealny przepis i wychodzi idealna rolada. Pysznie.
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa, cieszę się, że wyszła idealna:)
UsuńWygląda pysznie tylko jeść i taka pewno jest
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa :)
UsuńPo Twoim wpisie nabrałam odwagi by upiec w końcu roladę:-) to jedno z niewielu ciast jakich się "boję" :-)
OdpowiedzUsuńNie "bój" się, odwagi, a wyjdziesz z tego zwycięsko i będziesz często piekła roladę :)
UsuńW końcu nie boję się upiec rolady.Przepis tak dokładny, że nie może się nie udać. Długo szukałam przepisu opisanego tak precyzyjnie.
UsuńCudowny przepis na roladę, najlepszy w necie, cieszę się, że na niego trafiłam. Dziękuję pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis przydał się i jesteś zadowolona. Odwzajemniam pozdrowienia :)
UsuńPotwierdzam 👍. Lepszego przepisu na roladę NIE MA. Robiłam ją z tego przepisu wiele razy i za każdym się udaje. Ma jedną wadę 🙄. Znika w ten sam dzień 😉
Usuńale co z nadzieniem?
OdpowiedzUsuńTo jest przepis podstawowy na roladę, czyli przepis na ciasto.
UsuńA ja mam pytanie ta rolada gotowa ze zdjęcia jest z jakimś musem? Czy zdradzi Pani przepis? Bo sama rolada/biszkopt/ to po prostu pychotka 😁🤗
OdpowiedzUsuńTak, z musem jabłkowym. Przepis znajdziesz tutaj:
OdpowiedzUsuńhttps://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/11/rolada-jabkowa-z-polewa-czekoladowa.html
Pierwszy raz piekę, robię tort z rolad - ma to być zamek marzeń, mam nadzieje ze mi wyjdzie, a Pani rolada pięknie wygląda, dlatego spróbuje ją zrobić
OdpowiedzUsuń