poniedziałek, 30 kwietnia 2018

PLACUSZKI Z RABARBAREM

Placuszki z rabarbarem są łatwe i szybkie do wykonania, smaczne i aromatyczne.
Warto je podać na wiosenne śniadanie, bądź kolację.


smaczne placuszki, biszkoptowe, puszyste,placki z rabarbarem


Składniki:

  •     3 jajka
  •     2 łyżki cukru drobnego kryształu
  •     ⅓ łyżeczki soli
  •     10 dag mąki pszennej
  •     2 - 3 łyżki słodkiej śmietanki 
  •     ok. 100 g rabarbaru 
  •     cukier puder z wanilią do posypania placuszków



Wykonanie:

Rabarbar myjemy i obieramy z włókien. Kroimy na półcentymetrowe kawałeczki.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy cukier, sól, po jednym żółtku i dalej ubijamy.
Wsiewamy mąkę i mieszamy delikatnie łyżką.
Na koniec dodajemy  śmietankę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelnię z rozgrzanym olejem kładziemy małe porcje ciasta.
W każdy placuszek lekko wciskamy  po 6 -7 cząstek rabarbaru.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem z wanilią.
Z tej porcji składników otrzymujemy 15-16  średniej wielkości placuszków.


smaczne placuszki, biszkoptowe, puszyste,placki z rabarbarem



smaczne placuszki, biszkoptowe, puszyste,placki z rabarbarem



smaczne placuszki, biszkoptowe, puszyste,placki z rabarbarem

niedziela, 29 kwietnia 2018

PIZZA Z PATELNI

Ta pizza  kusi swoim wyglądem i jest bardzo smaczna.
Poza tym  jest łatwa i szybka do wykonania, szybka, bo robimy ją na patelni.
Chętnie zjemy ją  zarówno na śniadanie jak i kolację.
Przepis pochodzi z miesięcznika  Dania za grosik nr 9/2009.
Nieznacznie zmodyfikowałam.

szybka pizza z patelni, pyszna, smaczna


Składniki ( 1 porcja na patelnię o średnicy 28 cm) :

  •     4 jajka
  •     2 łyżki mąki
  •     2 łyżki mleka
  •     10 dag wędliny
  •     2 pomidory
  •     niecały pęczek szczypiorku
  •     10 dag sera żółtego
  •     3 łyżeczki oregano
  •     sól, pieprz do smaku  
  •     3 łyżki masła do smażenia
  •     keczup lub inny ulubiony sos


Wykonanie:

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości ok. ½ cm.
Delikatnie posypujemy solą i pieprzem.
Wędlinę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek również drobno kroimy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stale ubijając dodajemy sól i po jednym żółtku.
Wsiewamy porcjami mąkę, delikatnie mieszamy.
Na koniec wlewamy małymi porcjami mleko i mieszamy tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tak uzyskane ciasto wylewamy na rozgrzane masło na patelni ( ustawiamy ją  na płytce chroniącej od przypaleń)

Delikatnie układamy pomidory, wędliną, a następnie dajemy żółty ser wymieszany
ze szczypiorkiem i oregano.
Patelnię przykrywamy i smażymy pizzę na bardzo małym ogniu, aż ciasto zdecydowanie urośnie
i usmaży się (10 - 15 minut ).

Pod koniec  smażenia sprawdzamy patyczkiem czy w środku pizza nie jest surowa.
Dzielimy na porcje na patelni. Podajemy polaną keczupem lub ulubionym sosem wg. uznania.


szybka pizza z patelni, pyszna, smaczna


szybka pizza z patelni, pyszna, smaczna


sobota, 28 kwietnia 2018

SZYBKIE CIASTO Z RABARBAREM

To ciasto (placek) z rabarbarem jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu.
Jest lekkie, puszyste i smaczne. Uda się  każdemu, kto zechce je upiec.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Ciasta za grosik" nr 5/2011.


szybkie,łatwe,proste,ciasto,placek


Składniki (duża forma o wymiarach 28 x 40 cm)
  •     4 jajka
  •     1 szklanka cukru
  •     ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  •     ¾ szklanki oleju
  •     3 szklanki mąki pszennej
  •     3 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     500 g rabarbaru  +  2-3 łyżki cukru
  •     cukier puder do posypania


Wykonanie:

Rabarbar myjemy, oczyszczamy z włókien i twardych końcówek.
Osuszamy i tniemy na ok. 3 - 4 cm kawałki.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy porcjami cukier
i dajemy po jednym żółtku.
Dodajemy kolejno porcjami śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy olej,
wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Stale mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników.

Ciasto wykładamy do formy, układamy wzdłuż kawałki rabarbaru i posypujemy równomiernie całą powierzchnię ciasta 2-3 łyżkami cukru.

Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do temp. 180 ºC  ok. 50 minut.
Sprawdzamy metodą suchego patyczka, czy jest już upieczone.
Wyłączamy piekarnik, otwieramy i trzymamy w nim ciasto przez ok. 5 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

szybkie,łatwe,proste,ciasto,placek



szybkie,łatwe,proste,ciasto,placek


piątek, 27 kwietnia 2018

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

To smaczne i pożywne jednogarnkowe danie robię bardzo często na wiosenny obiad.
Bigos z młodej kapusty jest szybki i prosty do wykonania.
Przepis jest najzwyklejszy, potrzebna jest młoda kapusta, cebula, kawałek żeberka,
chuda cienka kiełbasa i przyprawy.
Warto zrobić większą ilość, bo otrzymujemy pyszną potrawę na kilka dni.




Składniki:

  •     1 duża główka młodej kapusty ( ok.1,60 kg)
  •     15 dag cebuli
  •     30 dag  żeberek
  •     60 dag chudej cienkiej kiełbasy 
  •     2 -3  liście laurowy
  •     4 -5 ziaren ziela angielskiego
  •     1 łyżka smalcu
  •     2 łyżki mąki
  •     sól, pieprz, cukier  do smaku


Wykonanie:

Kapustę kroimy niezbyt drobno. Lekko solimy, mieszamy.

Żeberka gotujemy pod pokrywką do chwili, aż mięso będzie odstawać od kości.
Pokrojoną kapustę zalewamy w garnku niewielką ilością wody, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu.
Z żeberek ściągamy mięso, kroimy na małe kawałki i dajemy do kapusty.
Wywaru z gotowania żeberek nie wylewamy.

Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę lub półkrążki.
Pokrojoną w kostkę cebulę  podsmażamy na patelni z roztopionym smalcem do zeszklenia.
Dodajemy do niej kiełbasę i stale mieszając smażymy przez chwilę na wolnym ogniu.
Przekładamy do garnka z gotującą się kapustą, zostawiając trochę do wykonania zasmażki.

Pozostałą na patelni kiełbasę posypujemy 2 łyżkami mąki i stale mieszając podsmażamy.
Gdy mąka zeszkli się i straci smak surowizny, zalewamy wywarem z gotowania żeberek
i przekładamy do gotującego się bigosu, gdy kapusta będzie już miękka.
Trzymamy jeszcze kilka minut na ogniu, stale mieszając.

Dodajemy sól, pieprz i ewentualnie cukier do smaku.
Bigos jest smaczniejszy gdy postoi co najmniej kilka godzin i "przegryzie się".








czwartek, 26 kwietnia 2018

SERNIK CAPPUCCINO Z BISZKOPTAMI I GALARETKĄ

Ten smaczny sernik bez pieczenia jest szybki i łatwy do wykonania.
Dwie warstwy biszkoptów nasączone są galaretką cytrynową.
Pomiędzy warstwami biszkoptów znajduje się masa serowa z dodatkiem kawy cappuccino.
Całość ciasta wieńczy warstwa galaretki pomarańczowej z zatopionymi w niej plasterkami pomarańczy.
Przepis pochodzi z broszurki "Ciasta na rodzinne spotkania" autorstwa Haliny Jachowskiej.
Trochę zmodyfikowałam.




Składniki (duża forma o wymiarach 28 x 40 cm) :

  •     ok. 400 g okrągłych biszkoptów
  •     750 g serka homogenizowanego waniliowego
  •     2½ szklanki mleka w proszku
  •     ok. 400 ml śmietany do deserów 36%
  •     ½ szklanki cukru pudru
  •     200 g masła
  •     2 łyżki kawy cappuccino + 4 łyżki gorącej wody
  •     6 łyżeczek żelatyny
  •     1 opakowanie galaretki cytrynowej
  •     3 opakowania galaretki pomarańczowej
  •     4 - 5 sztuk pomarańczy


Wykonanie:

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy, aby uzyskała temperaturę pokojową.

Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 4½ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1½ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.

Biszkopty namaczamy w galaretce cytrynowej, wykładamy dno formy (o wym. 28 x 40 cm)
i schładzamy w lodówce.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i nadal ucierając dodajemy porcjami mleko
w proszku, serek i przestudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie  kawę.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i na chwilę odstawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy w ok. ¼ szklanki gorącej wody i odstawiamy na krótko do lekkiego wystudzenia, po czym wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej.
Całość szybko, ale i dokładnie mieszamy.

Dodajemy bitą śmietanę i jeszcze raz dokładnie mieszamy łyżką.
Masę wylewamy równomiernie na biszkopty.
Na wierzchu układamy namoczone w galaretce cytrynowej biszkopty i wstawiamy
do lodówki.

Obrane ze skórki pomarańcze kroimy w plasterki. Połowę ilości lekko tężejącej galaretki pomarańczowej wylewamy na biszkopty, układamy plasterki pomarańczy i zalewamy pozostałą galaretką.
Sernik wstawiamy ponownie do lodówki na co najmniej kilka godzin do całkowitego
zatężenia galaretki.






środa, 25 kwietnia 2018

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste w wykonaniu, puszyste i bardzo smaczne ciasto babkowe.
Marchewka  nie jest w cieście wyczuwalna i nadaje mu wilgotności.
Dodatek cynamonu, gałki muszkatołowej i skórki pomarańczowej sprawia, że ciasto jest aromatyczne, ale tak delikatnie, jak w sam raz, jak na mój gust.
Przepis pochodzi z Babeczki nr 02/2010. Trochę zmodyfikowałam.




Składniki (tortownica o średnicy 27 cm):
  •     6 jajek
  •     250 g cukru
  •     6 łyżek wrzątku
  •     1 szklanka oleju 
  •     300 g mąki pszennej
  •     150 g rodzynek
  •     1½ łyżeczki sody 
  •     1½ łyżeczki cynamonu
  •     ¾ łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej 
  •     250 g marchewki tartej na tarce o małych oczkach
  •     1 - 1½  łyżki aromatycznej tartej skórki ze świeżej  pomarańczy

Wykonanie:

Rodzynki płuczemy na sitku wrzątkiem i pozostawiamy do osiąknięcia.

Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy równomiernie cukrem, polewamy wrzątkiem
i ucieramy do białości za pomocą robota ręcznego.
Cienkim strumieniem wlewamy olej i dalej miksujemy.

Porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i świeżo tartą gałką muszkatołową i miksujemy robotem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.

Dodajemy tartą marchewkę i skórkę z pomarańczy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy porcjami ciasto, delikatnie mieszając łyżką.
Dodajemy rodzynki obtoczone w 1 łyżce mąki i jeszcze krótko delikatnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do  temp. 180°C  ok. 45 minut w środkowej części piekarnika.

Gdy ciasto zacznie "odchodzić" od brzegów formy, a patyczek włożony do ciasta będzie suchy, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i po lekkim ostudzeniu wykładamy na deseczkę.

Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub dajemy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi.






wtorek, 24 kwietnia 2018

CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

Przedstawiam Wam wypróbowany wielokrotnie przepis na smaczne, proste i szybkie
 w wykonaniu ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek.
To ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, a zawsze udaje się, jest puszyste i apetyczne.

Przepis pod nazwą "drożdżówka z kruszonką" pochodzi z książki "Ciasta Siostry Leonilli"
Trochę zmodyfikowałam dodając jabłka i nie dając kruszonki.
Polecam na śniadanie  lub kolację z dodatkiem ciepłego mleka lub kakao.





Składniki (na formę o wym. 28 x 40 cm):
  •     500 g mąki pszennej
  •     50 g drożdży + 1 łyżka cukru 
  •     1 jajko i 2 żółtka 
  •     1 szklanka mleka
  •     100 g masła
  •     1 łyżka  oleju 
  •     ½ szklanki cukru
  •     ¼ łyżeczki soli 
  •     5 - 6 jabłek (np. koksa królewska, szara reneta)
  •     cukier puder do posypania ciasta


Wykonanie:

Masło roztapiamy, dodajemy łyżkę oleju.
Mleko podgrzewamy (powinno być lekko ciepłe)
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy.
Tak przygotowane składniki  dodajemy do przesianej mąki.
Mieszamy grubą, drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy  na szesnastki.
Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wciskamy w ciasto kawałeczki jabłek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.

Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 40 minut ( gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.







poniedziałek, 23 kwietnia 2018

OMLET Z BROKUŁAMI I ŻÓŁTYM SEREM

Omlet z brokułami i żółtym serem to moja propozycja na szybkie, syte i smaczne śniadanie,
bądź kolację.
Przepis pochodzi z kulinarnej broszurki Dania za grosik nr 1/2009.
Minimalnie zmodyfikowałam.




Składniki na 1 omlet:

  •     2 jajka
  •     3 różyczki brokułów
  •     10 dag sera żółtego
  •     1 płaska łyżka mąki 
  •     sól, pieprz do smaku


dodatkowo:

  •     1 pomidor
  •      szczypiorek
  •     1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru

  
Wykonanie:

Różyczki brokułów blanszujemy ok. 3 minut i dzielimy na małe kawałki.
Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy po 1 żółtku i delikatnie mieszamy.
Wsiewamy mąkę i dalej delikatnie mieszamy łyżką.
Dodajemy pokrojony w drobne kawałeczki żółty ser i rozdrobnione różyczki brokułów.
Dajemy sól, pieprz do smaku.
Całość jeszcze raz delikatnie mieszamy.

Patelnię z olejem stawiamy na ogień zabezpieczony płytką chroniącą od przypaleń.
Wylewamy ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażymy na bardzo małym ogniu, pod pokrywką,
aż omlet zetnie się (trwa to ok. 10 minut).

Przewracamy na drugą stronę szeroką drewnianą łopatką i smażymy jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty.
Płytkim talerzem przykrywamy omleta.
Zręcznym ruchem odwracamy patelnię, tak aby omlet znalazł się na talerzu.

Podajemy z pomidorem i szczypiorkiem. Omlet świetnie smakuje z jogurtem lub kefirem.






niedziela, 22 kwietnia 2018

TORT Z KREMEM STRACCIATELLA I BANANAMI

Tort z kremem stracciatella i bananami jest dość lekki, niezbyt słodki, smaczny.
Babkowe ciasto przełożone jest kremem budyniowo - śmietanowym o smaku bananowym
z dodatkiem tartej czekolady.
W kremie zanurzone są kawałeczki bananów.
Wierzch  ciasta posypany jest  wiórkami białej i mlecznej czekolady.
Przepis pochodzi z czasopisma "Pyszne ciasta" nr 1 / 2012.
Trochę  zmodyfikowałam, aby dostosować do własnych upodobań.





Składniki ciasta (na dużą tortownicę o średnicy 30 cm):

  •     220 g miękkiego masła
  •     180 g cukru
  •     5 jajek
  •     300 g mąki pszennej
  •     2½ łyżeczki proszku do pieczenia 
  •     150 ml mleka 


Składniki kremu:

  •     750 ml śmietanki kremowej do tortów 36 %
  •     2 łyżki cukru pudru do ubitej śmietanki
  •     1 budyń śmietankowy  na ¾ l mleka (bez cukru) 
  •     2  łyżki cukru kryształu do budyniu
  •     750 ml soku lub nektaru  bananowego
  •     3 - 4  łyżeczki żelatyny + ok. ¼ szklanki zimnej wody + ok. ¼ szklanki wrzątku
  •     ok. 1 kg bananów
  •     sok z 1 cytryny
  •     100 g czekolady mlecznej lub deserowej 


dodatkowo:

  •     ok. 75 g czekolady białej
  •     ok. 30 g czekolady mlecznej
  •     kandyzowana skórka cytronu (niekoniecznie) 



Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, mamy wówczas gwarancję,
że ciasto podczas ucierania "nie zwarzy się".

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy stopniowo do utartego masła  i dalej ucieramy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodajemy (wsiewamy)
do maślanej masy.
Ciasto dokładnie mieszamy łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach,  tylko do połączenia się składników.
Na koniec dodajemy porcjami białka ubite na sztywną pianę, delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy ciasto do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w  piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C  ok. 45 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone.
Najlepiej upiec w przeddzień przekładania tortu.
Ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty.


Wykonanie kremu i przekładanie ciasta:

Proszek budyniowy rozprowadzamy w  ½ szklanki soku bananowego.
Pozostały sok mieszamy z 2 łyżkami cukru i doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującego się soku wlewamy zawiesinę budyniową i stale mieszając, gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny budyniu.
Odstawiamy pod pokrywką do wystudzenia.

Banany obieramy, kroimy na kawałki długości ok. 3 cm, skrapiamy sokiem z cytryny (aby nie ściemniały) i układamy na dolnym blacie w tortownicy.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

Porcjami dodajemy ubitą śmietanę do wystudzonego budyniu mieszając łyżką.

Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, po czym rozpuszczamy we wrzątku.
Cieniutkim strumieniem wlewamy do kremu, mieszając robotem ręcznym na najmniejszych obrotach. Jeżeli krem jest zbyt rzadki wstawiamy do lodówki do częściowego zatężenia, ale na tyle, aby można było go swobodnie rozsmarować na cieście.

Nakładamy na banany więcej niż połowę kremu i przykrywamy drugim blatem.
Lekko dociskamy całą jego powierzchnię, tak aby część kremu minimalnie wypłynęła na boczną powierzchnię ciasta.
Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu i wstawiamy na co najmniej 5 godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Przed podaniem dekorujemy wiórkami białej i mlecznej czekolady i ewentualnie kandyzowaną skórką cytronu.









sobota, 21 kwietnia 2018

PLACUSZKI Z SEREM TWAROGOWYM

Placuszki z serem twarogowym to pyszna  propozycja na śniadanie lub kolację.
Wykonanie ich jest proste i szybkie.
Placuszki są bardzo apetyczne i szybko znikają ze stołu.




Składniki:

  •     3 jajka
  •     5 łyżek mąki pszennej
  •     10 dag twarogu
  •     ok. 50 g rodzynek (opcjonalnie)
  •     1 łyżka cukru
  •     ½ łyżeczki soli
  •     1 łyżka śmietany
  •     cukier puder do obsypania placuszków


Wykonanie:

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Dajemy cukier, sól, po jednym żółtku i dalej ubijamy.
Wsiewamy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Dodajemy pokruszony twaróg, śmietanę i ewentualnie opłukane wrzątkiem rodzynki.
Całość jeszcze raz mieszamy, tylko do połączenia składników.
Kładziemy małe porcje tak przygotowanego ciasta na rozgrzany olej
i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone placuszki wykładamy na papierowy ręcznik, aby osiąknęły z tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem.
Idealne są z sosami owocowymi, szczególnie z truskawkowym.







piątek, 20 kwietnia 2018

SZYBKA BABKA ZAPARZANA

Ta zaparzana gorącym masłem babka jest prosta i szybka, a można też śmiało powiedzieć,
że błyskawiczna w wykonaniu.
Jest puszysta, lekka i aromatyczna.
Często nie możemy się doczekać, aż wystygnie i jemy prawie tuż po wyjęciu z piekarnika.





Składniki:

  •     5 jaj
  •     20 dag masła
  •     ¾ - 1 szklanka cukru
  •     2 szklanki mąki pszennej
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     1 łyżeczka aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
  •     1 płaska łyżka kakao


Wykonanie:

Masło ogrzewamy, aż roztopi się i będzie gorące.
Jajka ubijamy mikserem ręcznym z cukrem na puszystą masę, wlewamy gorące masło i dalej ubijamy.
Porcjami wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy aromat. Całość mieszamy tylko do połączenia się składników.
Niewielką ilość ciasta  odkładamy, pozostałą wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem.
Odłożoną część ciasta  mieszamy z kakao i wykładamy kupkami na wierzch jasnego ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 40 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczona.
Po wyjęciu z formy i wystudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.








czwartek, 19 kwietnia 2018

SAŁATKA Z MAKARONEM, ŚWIEŻYM OGÓRKIEM I SZYNKĄ

Sałatka z makaronem,  świeżym ogórkiem i szynką jest łatwa i szybka w wykonaniu,
a co najistotniejsze bardzo smaczna.
Jest ona moją ulubioną wiosenną sałatką.
Przepis pochodzi z miesięcznika Dania za grosik nr 6/2010.




Składniki:

  •     40 dag drobnego makaronu (małe muszelki lub kolanka)
  •     300 - 400 g świeżych ogórków 
  •     250 g  chudej szynki ( biała, gotowana)
  •     1 duży ząb czosnku
  •     ½ pęczka młodego koperku
  •     3 - 4 łyżki majonezu
  •     sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy, aby osiąknął z wody.
Ogórki myjemy, osuszamy, ewentualnie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
Szynkę również kroimy w drobną kostkę.
Koperek drobno siekamy.
Czosnek  przeciskamy przez praskę, ucieramy z majonezem oraz pieprzem do smaku.
Tak przygotowane składniki mieszamy i delikatnie mieszamy z sosem majonezowym.
Dodajemy ewentualnie sól i pieprz  do smaku
Przed podaniem wstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki.
Sałatka jest smaczniejsza po schłodzeniu.







środa, 18 kwietnia 2018

TORT BEZOWY Z KREMEM ANANASOWYM

Bardzo smaczny i delikatny tort.
Kruchutka beza świetnie komponuje się z kremem ananasowym oraz dodatkami takimi jak  sezamki, czekolada  i cytrynowe, kwaśne żelki.
Jest to mój kulinarny eksperyment i jak ocenili moi najbliżsi bardzo udany.




Składniki blatów bezowych (2 szt. o średnicy 25 cm.):

  •     6 białek
  •     350 g cukru drobnego kryształu
  •     szczypta soli


Składniki kremu ananasowego:

  •     6 żółtek
  •     2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej  +  ½ szklanki zimnego mleka
  •     1 szklanka cukru
  •     ½ l mleka
  •     300 g masła
  •     100 ml soku  z  2 - 3 cytryn
  •     50 - 80 ml spirytusu
  •     1 puszka ananasów (565 g)

 
ponadto :

  •     80 g sezamków 
  •     80 g żelek cytrynowych 
  •     ok. 70 g czekolady mlecznej
  •     ok. 70 g czekolady białej
  •     ok. 100 g pałeczek czekoladowych o smaku pomarańczowym


Wykonanie blatów bezowych:

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno za pomocą miksera na najszybszych obrotach.
Stopniowo dodajemy cukier stale ubijając do momentu, aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru.
Wykonujemy z papieru do pieczenia 2 szablony  tzn. rysujemy na nim dwa jednakowe okręgi
o średnicy 25 cm. Wypełniamy masą bezową wyznaczone pola  za pomocą rękawa cukierniczego. Pieczemy w temp. 130 °C ok. 80 minut.


Wykonanie kremu ananasowego:

½ litra mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń miksujemy z żółtkami i  ½ szklanki mleka.
Zaprawę budyniową wlewamy do gotującego się mleka stale mieszając.
Gdy budyń straci smak surowizny zdejmujemy z ognia i studzimy pod pokrywką.
Masło ucieramy do białości i małymi porcjami dodajemy przestudzony budyń.
Wlewamy kolejno sok z cytryn i spirytus. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
¾ szklanki kremu odkładamy do dekoracji.


Wykonanie tortu:

Ananasy osączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę.
Jeden z blatów smarujemy cienko kremem.
Układamy równomiernie na całej powierzchni ananasy i przykrywamy  kremem.
Na krem dajemy drugi blat, lekko dociskamy.
Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem.
Sezamki rozdrabniamy prawie na proszek np.za pomocą przystawki siekającej i posypujemy boki tortu.
Wykonujemy z czekolady na przemian białej i mlecznej obręcze na wierzchu tortu.
Brzegi ozdabiamy malutkimi cząstkami żelek cytrynowych.
Na boki tortu dajemy w odstępach ok. 3 cm.  pałeczki czekoladowe i na ich wierzchołkach wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego kleksy kremu.

Tort odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Kroimy zaraz po jego wyjęciu.







wtorek, 17 kwietnia 2018

CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI W RUMIE

Ciasto, czekolada, śliwki suszone nasączone rumem to jak najbardziej trafne połączenie!
Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, puszyste, aromatyczne i smaczne.
Przepis pochodzi z książki Wandy Jackowskiej "Polska na słodko". Nieznacznie zmodyfikowałam.






Składniki  (na formę o wym. 28 x 40 cm):

  •     200 g śliwek suszonych
  •     100 ml rumu
  •     200 g masła
  •     3 łyżki oleju
  •     5 łyżek wody
  •     300 g cukru
  •     5 jajek
  •     3 łyżki kakao
  •     400 g mąki pszennej
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     2 łyżeczki cukru z naturalną wanili
  •     2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej (2 x 100 g)
  •     4 łyżki mleka
  •     25 g zwiórkowanej czekolady białej


Wykonanie ciasta:

Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na ok. 30 minut. Masło, olej, wodę i cukier podgrzewamy, stale mieszając, do roztopienia się tłuszczu i cukru, aż powstanie gładka płynna masa.
Po przestudzeniu dodajemy żółtka, kakao i dokładnie mieszamy.

Wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią.
Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę, dalej delikatnie mieszając.

Całość przekładamy do prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm.
Śliwki osączamy z rumu, dzielimy na połówki i układamy na wierzchu ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 45 minut.
Po przestudzeniu rozprowadzamy na wierzchu ciasta polewę czekoladową i posypujemy zwiórkowaną białą czekoladą.


Wykonanie polewy czekoladowej:

Tabliczki czekolady łamiemy na małe kawałki i dajemy do naczynia z mlekiem, umieszczamy w drugim większym naczyniu z wrzątkiem i mieszając od czasu do czasu trzymamy w kąpieli wodnej, do chwili rozpuszczenia się czekolady (naczynie z wodą ewentualnie podgrzewamy).
Wyjmujemy naczynie z kąpieli wodnej i dalej mieszamy do lekkiego przestudzenia się polewy. Dodajemy rum, jaki nam pozostał z osączenia śliwek i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.








poniedziałek, 16 kwietnia 2018

PLACUSZKI Z BANANAMI

Placuszki z bananami są szybkie i proste do zrobienia. Do ich wykonania można użyć również bardzo dojrzałe banany, gdy nie wiemy co z nimi zrobić.
Placuszki są smaczne, puszyste o wyraźnym bananowym smaku. Robię je zwykle polane musem truskawkowym lub posypane cukrem pudrem i wiórkami czekoladowymi.




Składniki:

  •     2 średnie, dojrzałe banany  
  •     3 jajka
  •     1 łyżka cukru
  •     ½ łyżeczki soli
  •     5 łyżek mąki
  •     2 łyżki śmietany
  •     kilka kropli esencji pomarańczowej (opcjonalnie)



dodatkowo:

  •     cukier puder
  •     wiórki czekoladowe
  •     olej do smażenia



Wykonanie:

Obrane banany kroimy w talarki o grubości ½ cm. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ręcznym mikserem na sztywna pianę. Dodajemy cukier, sól i po 1 żółtku stale ubijając.
Odstawiamy mikser i wsiewamy  małymi porcjami mąkę.
Dodajemy śmietanę, ewentualnie esencję pomarańczową i ponownie mieszamy.
Na rozgrzany olej kładziemy łyżeczką małe porcje ciasta, układamy na wierzchu po talarku banana i przykrywamy porcją ciasta  taką jak na spodzie.
Smażymy niezbyt intensywnie z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypujemy  cukrem pudrem i startą czekoladą. Można je podać z ulubionym musem owocowym.







niedziela, 15 kwietnia 2018

TORT CZEKOLADOWY

Tort czekoladowy, którego przepis przedstawiam poniżej jest prosty i dość szybki
w wykonaniu.
Nie jest zbyt słodki, lekki, bardzo smaczny. Czekoladowe blaty przełożone są  dżemem brzoskwiniowym i kremem czekoladowym z dodatkiem likieru pomarańczowego.
Przepis pochodzi  z miesięcznika Moja Kuchnia-biszkopty nr 5/2007 i został przeze mnie
zmodyfikowany. Zastosowałam dekorację własnego pomysłu.




Składniki blatów czekoladowych (na tortownicę o średnicy 28 cm)

  •     2 tabliczki czekolady deserowej (2 x 100 g)
  •     15 dag masła
  •     3 łyżki cukru pudru
  •     1 cukier waniliowy (16 g)
  •     9 jajek
  •     20 dag cukru drobnego kryształu
  •     25 dag mąki pszennej
  •     3 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     2 łyżki kakao


Składniki kremu czekoladowego:

  •     2 tabliczki  czekolady gorzkiej (2 x 100 g)
  •     1 tabliczka  czekolady mlecznej (100 g)
  •     400 g masła 
  •     100 ml likieru czekoladowego
  •     2 łyżeczki aromatu pomarańczowego


ponadto:

  •     400 g dżemu brzoskwiniowego 
  •     gotowe elementy ozdobne do ciast



Wykonanie blatów czekoladowych:

Czekoladę rozpuszczamy na parze. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy porcjami żółtka i przestudzoną czekoladę.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Porcjami dodajemy wcześniej przygotowaną masę czekoladową z żółtkami, mieszając mikserem na najmniejszych obrotach.
Tortownicę o średnicy 28 cm natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą i delikatnie wylewamy przygotowane ciasto.
Pieczemy początkowy 15 minut w temp. 145°C, a następnie zwiększamy temp. do 170°C
i pieczemy jeszcze przez 30 minut. Ciasto najlepiej upiec w przeddzień przekładania kremem.



Wykonanie kremu czekoladowego:

Czekoladę rozpuszczamy na parze.
Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzoną czekoladę.
Likier czekoladowy łączymy z aromatem pomarańczowym i wlewamy cienkim strumieniem
do kremu. Dokładnie całość mieszamy tylko do połączenia składników.


Składanie tortu:

Przestudzone ciasto kroimy na trzy blaty. Dolny blat smarujemy lekko ogrzanym dżemem brzoskwiniowym. Kładziemy na to drugi blat i lekko dociskamy.
Krem dzielimy na dwie części. Smarujemy jedną częścią kremu czekoladowego drugi blat
i przykrywamy trzecim blatem, lekko dociskamy.
Smarujemy pozostałym kremem czekoladowym wierzch i boki tortu, zostawiając jego niewielką część do ozdobienia. Dekorujemy tort wg własnych pomysłów i upodobań.









sobota, 14 kwietnia 2018

JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE Z BEZĄ

Jabłecznik na biszkopcie z bezą to smaczne i delikatne ciasto.
Na biszkoptowym spodzie położona jest warstwa owocowa tzn. cząstki jabłek zatopione
w soku pomarańczowo - jabłkowym.
Wierzch ciasta przykryty jest bezą ozdobioną wiórkami z czekolady.
Przyznam, że ta szarlotka jest trochę pracochłonna, ale  trud rekompensuje wyśmienity jej smak i apetyczny wygląd.
Przepis pochodzi z broszurki "48 pomysłów na wyśmienite szarlotki" i został przeze mnie zmodyfikowany.






Składniki biszkoptu ( tortownica o średnicy 30 cm) :
  •     4 jajka
  •     ¾ szkl. cukru
  •     2 łyżeczki cukru wanilinowego
  •     80 g mąki pszennej
  •     50 g mąki ziemniaczanej
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •      ½ łyżki soku z cytryny


Składniki nadzienia jabłkowego:
  •     1 kg jabłek winnych
  •     2 -3  łyżki soku z cytryny
  •     750 ml soku owocowego (np. kubuś o smaku pomarańcza, jabłko)
  •     130 g budyniu waniliowego bez cukru 
  •     ewentualnie 3 -4 łyżki cukru, jeżeli jabłka są kwaśne


Składniki bezy:
  •     200 g cukru pudru
  •     ¾ szklanki białek
  •     1 łyżka soku z cytryny


dodatkowo:
  •     50 g gorzkiej czekolady


Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z sokiem z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier wanilinowy i żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami
do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 30 cm. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.
Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę.


Wykonanie bezy:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier puder i dalej ubijamy.
Pod koniec dodajemy sok z cytryny.
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 28 cm ( nieco mniejszej od blatu biszkoptowego i wypełniamy go za pomocą rękawa cukierniczego, esami-floresami z piany bezowej.  Suszymy ok. 100 minut w 130°C  na najniższym poziomie piekarnika.


Wykonanie nadzienia jabłkowego:

Jabłka obieramy, kroimy w słupki, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Mieszamy ewentualnie z cukrem i odstawiamy. Budynie rozprowadzamy w ok. ¾ szklanki soku.
Pozostały sok zagotowujemy i dodajemy przygotowane jabłka.
Ponownie zagotowujemy i wlewamy zaprawę budyniową.
Gotujemy do utraty surowizny zaprawy budyniowej, stale mieszając.
Masa powinna być gęsta. Odstawiamy na krótko do nieznacznego wystudzenia.
Jeszcze dość ciepłą wykładamy na biszkopt.

Ciasto umieszczamy na krótko w lodówce, ale gdy masa zacznie bardziej tężeć wyjmujemy
i dajemy na wierzch blat bezowy (zbyt długie przetrzymywanie w lodówce może spowodować, że beza nie przyklei się do warstwy owocowej).
Lekko dociskamy, uważając by nie uszkodzić delikatnej struktury bezy.
Wierzch ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wylewamy na płaski talerz, a gdy stwardnieje ścieramy na wiórki za pomocą noża
do sera).