Jeżeli opanujemy umiejętność gotowania kaszy jęczmiennej, może ona stać się naszą
ulubioną potrawą, zdrową, delikatną i jednocześnie sycącą.
Kaszę jęczmienną na sypko można spożywać na wiele smakowitych sposobów: jako dodatek
do zup, a przede wszystkim do drugich dań, potraw mięsnych, jarskich.
Świetnie smakuje z sosami mięsnymi i grzybowymi.
Jest znakomita do zsiadłego mleka, kefiru czy jogurtu.
Odgrzana następnego dnia na maśle czy odparowana na wodzie i okraszona świeżo stopioną
słoniną smakuje jeszcze wyborniej. Sprawdza się również w zapiekankach czy farszach.
Od zawsze, właśnie taką tradycyjną, sprawdzoną metodą gotuję kaszę jęczmienną.
Szybkie gotowanie nie satysfakcjonuje mnie.
Kasza jęczmienna gotowana z dodatkiem masła nie przywiera do dna, a każde jej ziarenko
jest oddzielne.
Składniki:
Wykonanie:
Kaszę dokładnie płuczemy, wylewamy na sitko.
Garnek najlepiej z grubym dnem stawiamy na płytce chroniącej od przypaleń.
Garnek powinien mieć pojemność większą co najmniej o ⅓ od jego zawartości.
Gotujemy w nim wodę z dodatkiem soli, cukru i masła.
Dajemy kaszę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień.
Gotujemy w dalszym ciągu na jak najmniejszym ogniu, pod szczelną pokrywką ok. 90 minut.
Po tym czasie zdejmujemy z ognia, okręcamy w gruby koc i odstawiamy na ok. 3 godziny.
Po tym czasie kasza jest gotowa do spożycia.
ulubioną potrawą, zdrową, delikatną i jednocześnie sycącą.
Kaszę jęczmienną na sypko można spożywać na wiele smakowitych sposobów: jako dodatek
do zup, a przede wszystkim do drugich dań, potraw mięsnych, jarskich.
Świetnie smakuje z sosami mięsnymi i grzybowymi.
Jest znakomita do zsiadłego mleka, kefiru czy jogurtu.
Odgrzana następnego dnia na maśle czy odparowana na wodzie i okraszona świeżo stopioną
słoniną smakuje jeszcze wyborniej. Sprawdza się również w zapiekankach czy farszach.
Od zawsze, właśnie taką tradycyjną, sprawdzoną metodą gotuję kaszę jęczmienną.
Szybkie gotowanie nie satysfakcjonuje mnie.
Kasza jęczmienna gotowana z dodatkiem masła nie przywiera do dna, a każde jej ziarenko
jest oddzielne.
Składniki:
- 500 ml kaszy jęczmiennej grubej
- 4 szklanki wody
- 1 płaska łyżka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- ok. 80 g masła
Wykonanie:
Kaszę dokładnie płuczemy, wylewamy na sitko.
Garnek najlepiej z grubym dnem stawiamy na płytce chroniącej od przypaleń.
Garnek powinien mieć pojemność większą co najmniej o ⅓ od jego zawartości.
Gotujemy w nim wodę z dodatkiem soli, cukru i masła.
Dajemy kaszę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień.
Gotujemy w dalszym ciągu na jak najmniejszym ogniu, pod szczelną pokrywką ok. 90 minut.
Po tym czasie zdejmujemy z ognia, okręcamy w gruby koc i odstawiamy na ok. 3 godziny.
Po tym czasie kasza jest gotowa do spożycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz