W sezonie ogórkowym polecam Wam zrobienie pikli w zalewie z dodatkiem musztardy.
Można również wykorzystać ogórki, które są przerośnięte.
Gdy już znajdą się w naszych przetworach to zimową porą mamy pyszny dodatek
do wędlin, mięs czy też drugiego dania.
Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 9/2006 i jest przeze mnie wielokrotnie sprawdzony, bo pikle ogórkowe robię w ten sposób już od wielu lat.
Składniki:
Wykonanie:
Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy nasiona i układamy ciasno
w słoikach.
Wszystkie składniki zalewy, oprócz musztardy gotujemy razem.
Gdy zalewa lekko się ostudzi dodajemy musztardę.
Całość zalewy dokładnie mieszamy.
Przygotowane w słoikach ogórki zalewamy, zakręcamy i pasteryzujemy 15 - 20 minut.
Można również wykorzystać ogórki, które są przerośnięte.
Gdy już znajdą się w naszych przetworach to zimową porą mamy pyszny dodatek
do wędlin, mięs czy też drugiego dania.
Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 9/2006 i jest przeze mnie wielokrotnie sprawdzony, bo pikle ogórkowe robię w ten sposób już od wielu lat.
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1⅓ szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka gorczycy
- 5 łyżek musztardy (ostra lub łagodna wg upodobań)
Wykonanie:
Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy nasiona i układamy ciasno
w słoikach.
Wszystkie składniki zalewy, oprócz musztardy gotujemy razem.
Gdy zalewa lekko się ostudzi dodajemy musztardę.
Całość zalewy dokładnie mieszamy.
Przygotowane w słoikach ogórki zalewamy, zakręcamy i pasteryzujemy 15 - 20 minut.
smaczne są; moja babcia zawsze takie robiła
OdpowiedzUsuńwygladaja ladnie
OdpowiedzUsuńPycha zrobilam 3 sloiki do wyprubowania a po wyprubowaniu mam juz 20 sloikow zagotowanych i nie sa ostatnie bo na ogrodzie ogurki jeszcze rosna
OdpowiedzUsuń