środa, 18 lipca 2018

PIKLE OGÓRKOWE W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

W sezonie ogórkowym polecam Wam zrobienie pikli w zalewie z dodatkiem musztardy.
Można również wykorzystać ogórki, które są przerośnięte.
Gdy już znajdą się w naszych przetworach to zimową porą mamy  pyszny dodatek
do wędlin, mięs czy też drugiego dania.
Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 9/2006 i jest przeze mnie wielokrotnie sprawdzony, bo  pikle ogórkowe robię w ten sposób już od wielu lat.


pyszne pikle ogórkowe w zalewie z dodatkiem musztardy


Składniki:

  • 3 kg ogórków 
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu  10%
  • 1⅓ szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 5 łyżek musztardy (ostra lub łagodna wg upodobań)


Wykonanie:

Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy nasiona i układamy ciasno
w słoikach.
Wszystkie składniki zalewy, oprócz musztardy  gotujemy razem.
Gdy zalewa lekko się ostudzi dodajemy musztardę.
Całość zalewy dokładnie mieszamy.
Przygotowane w słoikach ogórki zalewamy, zakręcamy i pasteryzujemy 15 - 20 minut.


pyszne pikle ogórkowe w zalewie z dodatkiem musztardy



pyszne pikle ogórkowe w zalewie z dodatkiem musztardy


3 komentarze:

  1. smaczne są; moja babcia zawsze takie robiła

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha zrobilam 3 sloiki do wyprubowania a po wyprubowaniu mam juz 20 sloikow zagotowanych i nie sa ostatnie bo na ogrodzie ogurki jeszcze rosna

    OdpowiedzUsuń