Bardzo cenię sobie w swojej kuchni mięso indycze, głównie ze względu na delikatny smak
i walory dietetyczne.
Stosuję je zarówno do gotowania zup jak i do drugiego dania.
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym, w których
ostatnio bardzo rozsmakowaliśmy się.
Składniki:
Składniki sosu koperkowego:
Wykonanie pulpetów:
Do mielonego mięsa dajemy dokładnie odciśniętą z wody bułkę, drobno posiekaną cebulkę,
bułkę tartą, kaszę mannę, jajko, zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku.
Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby kasza i bułka tarta napęczniały. Wilgotną dłonią formujemy kulki i smażymy na oleju na średnim ogniu
ok. 2 minuty z każdej strony.
W rondelku gotujemy wodę i wkładamy podsmażone pulpety ( daję zwykle 8 sztuk,
a pozostałe odkładam do całkowitego ostygnięcia i wkładam do lodówki lub zamrażam
do kolejnego spożycia).
Gotujemy pod pokrywką na średnim ogniu ok. 10 minut.
Ugotowane pulpety wyjmujemy na półmisek, a z wywaru robimy sos.
Wykonanie sosu koperkowego:
Mąkę miksujemy w mleku i wlewamy do wywaru.
Gotujemy przez krótki czas do zagęszczenia sosu, stale mieszając.
Dodajemy masło, śmietanę, drobno posiekany koperek, sól do smaku i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym sosem polewamy pulpety.
i walory dietetyczne.
Stosuję je zarówno do gotowania zup jak i do drugiego dania.
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym, w których
ostatnio bardzo rozsmakowaliśmy się.
Świetnie smakują z kaszą jęczmienną na sypko (klik)
Polecam :)Składniki:
- 500 g mięsa mielonego indyczego
- 1 jajko
- 1 namoczona w zimnej wodzie duża kajzerka
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 średnia cebula
- ok. ½ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ⅓ łyżeczki ziół prowansalskich
- olej do smażenia
Składniki sosu koperkowego:
- 1½ - 2 szklanki wody
- ½ szklanki mleka
- 2-3 płaskie łyżki mąki
- 3 - 4 łyżki siekanego koperku
- 1 łyżka gęstej śmietany
- ½ łyżki masła
- sól do smaku
Wykonanie pulpetów:
Do mielonego mięsa dajemy dokładnie odciśniętą z wody bułkę, drobno posiekaną cebulkę,
bułkę tartą, kaszę mannę, jajko, zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku.
Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby kasza i bułka tarta napęczniały. Wilgotną dłonią formujemy kulki i smażymy na oleju na średnim ogniu
ok. 2 minuty z każdej strony.
W rondelku gotujemy wodę i wkładamy podsmażone pulpety ( daję zwykle 8 sztuk,
a pozostałe odkładam do całkowitego ostygnięcia i wkładam do lodówki lub zamrażam
do kolejnego spożycia).
Gotujemy pod pokrywką na średnim ogniu ok. 10 minut.
Ugotowane pulpety wyjmujemy na półmisek, a z wywaru robimy sos.
Wykonanie sosu koperkowego:
Mąkę miksujemy w mleku i wlewamy do wywaru.
Gotujemy przez krótki czas do zagęszczenia sosu, stale mieszając.
Dodajemy masło, śmietanę, drobno posiekany koperek, sól do smaku i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym sosem polewamy pulpety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz