sobota, 27 kwietnia 2019

PULPETY Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM

Bardzo cenię sobie w swojej kuchni mięso indycze, głównie ze względu na delikatny smak
i walory dietetyczne.
Stosuję je zarówno do gotowania zup jak i do drugiego dania.
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym, w których
ostatnio bardzo rozsmakowaliśmy się.
Polecam :)




Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego indyczego
  • 1 jajko
  • 1 namoczona w zimnej wodzie duża  kajzerka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 średnia cebula
  • ok. ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ⅓ łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej do smażenia


Składniki sosu koperkowego:

  • 1½ - 2 szklanki wody
  • ½ szklanki mleka
  • 2-3 płaskie łyżki mąki
  • 3 - 4 łyżki siekanego koperku
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • ½ łyżki masła
  • sól do smaku


Wykonanie pulpetów:

Do mielonego mięsa dajemy dokładnie odciśniętą z wody bułkę, drobno posiekaną cebulkę,
bułkę tartą, kaszę mannę, jajko, zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku.
Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby kasza i bułka tarta napęczniały. Wilgotną dłonią formujemy  kulki i smażymy na oleju na średnim ogniu
ok. 2 minuty z każdej strony.
W rondelku gotujemy wodę i wkładamy podsmażone pulpety ( daję zwykle 8 sztuk,
a pozostałe odkładam do całkowitego ostygnięcia i wkładam do lodówki lub zamrażam
do kolejnego spożycia).
Gotujemy pod pokrywką na średnim ogniu ok. 10 minut.
Ugotowane pulpety wyjmujemy na półmisek, a z wywaru robimy sos.

Wykonanie sosu koperkowego:

Mąkę miksujemy w mleku i wlewamy do wywaru.
Gotujemy przez krótki czas do zagęszczenia sosu, stale mieszając.
Dodajemy masło, śmietanę, drobno posiekany koperek, sól do smaku i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym sosem polewamy pulpety.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz