Jest to bardzo szybkie w wykonaniu ciasto ucierane z dodatkiem płatków migdałowych,
żurawiny kandyzowanej lub rodzynek i cukru perlistego.
Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne i szybko znika z blaszki.
Przepis pochodzi z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" Birgitty Rasmusson.
Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki (na formę o wymiarach 25 x 30 cm):
Wykonanie:
Rodzynki przelewamy wrzątkiem na sitku i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Cały czas ucierając, dodajemy po jednym żółtku, skórkę cytrynową i porcjami mąkę pszenną
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Przekładamy do formy o wymiarach 25 x 30 cm ( u mnie forma o wymiarach 28 x 40 cm,
ciasto jest wówczas cieńsze, ale właśnie o to mi chodziło).
Równomiernie rozprowadzamy. Posypujemy rodzynkami, migdałami i cukrem perlistym.
Pieczemy w dolnej części piekarnika w temp. 190°C przez 20 -25 minut.
Po ostygnięciu kroimy na romby.
żurawiny kandyzowanej lub rodzynek i cukru perlistego.
Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne i szybko znika z blaszki.
Przepis pochodzi z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" Birgitty Rasmusson.
Nieznacznie zmodyfikowałam.
- 150 g masła
- 200 ml cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej (aromatycznej)
- 300 ml mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 35 g płatków migdałowych
- 50 g rodzynek
- 1-2 łyżki cukru perlistego
Wykonanie:
Rodzynki przelewamy wrzątkiem na sitku i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Cały czas ucierając, dodajemy po jednym żółtku, skórkę cytrynową i porcjami mąkę pszenną
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Przekładamy do formy o wymiarach 25 x 30 cm ( u mnie forma o wymiarach 28 x 40 cm,
ciasto jest wówczas cieńsze, ale właśnie o to mi chodziło).
Równomiernie rozprowadzamy. Posypujemy rodzynkami, migdałami i cukrem perlistym.
Pieczemy w dolnej części piekarnika w temp. 190°C przez 20 -25 minut.
Po ostygnięciu kroimy na romby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz