sobota, 27 kwietnia 2019

SZYBKIE CIASTO Z MIGDAŁAMI I RODZYNKAMI (ŻURAWINĄ)

Jest to bardzo szybkie w wykonaniu ciasto ucierane z dodatkiem płatków migdałowych,
żurawiny kandyzowanej lub rodzynek i cukru perlistego.
Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne i szybko znika z blaszki.
Przepis pochodzi z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" Birgitty Rasmusson.
Nieznacznie zmodyfikowałam.



 Składniki  (na formę o wymiarach 25 x 30 cm):

  • 150 g masła
  • 200 ml cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej (aromatycznej)
  • 300 ml mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g płatków migdałowych
  • 50 g rodzynek 
  • 1-2 łyżki cukru perlistego

Wykonanie:

Rodzynki przelewamy wrzątkiem na sitku i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Cały czas ucierając, dodajemy po jednym żółtku, skórkę cytrynową i porcjami mąkę pszenną
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Przekładamy do formy o wymiarach 25 x 30 cm ( u mnie forma o wymiarach 28 x 40 cm,
ciasto jest wówczas cieńsze, ale właśnie o to mi chodziło).
Równomiernie rozprowadzamy. Posypujemy rodzynkami, migdałami i cukrem perlistym.
Pieczemy w dolnej części piekarnika w temp. 190°C przez 20 -25 minut.
Po ostygnięciu kroimy na romby.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz