Ta smaczna potrawa jednogarnkowa jest szybka i łatwa do zrobienia.
Można ją podać zarówno na obiad jak i na kolację.
Składniki:
- 1 kg młodej cukinii zielonej
- ok. 800 g papryki czerwonej o grubych ściankach
- 500 g cienkiej, chudej kiełbasy
- ¼ szklanki oleju
- 1½ szklanki przecieru pomidorowego
- sól, cukier, pieprz czarny mielony do smaku
- ulubione zioła ( u mnie majeranek i oregano) do smaku
- ewentualnie 1 średnia cebula ( ja nie dawałam )
Wykonanie:
W rondlu rozgrzewamy olej, podduszamy ewentualnie pokrojoną w kostkę cebulę.
Dajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy do miękkości.
Dodajemy obraną i pokrojoną w słupki cukinię i dalej dusimy.
Gdy cukinia zmięknie wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i jeszcze przez chwilę dusimy. Wlewamy przecier pomidorowy, chwilę dusimy.
Dodajemy sól, cukier i pieprz mielony do smaku oraz ulubione zioła.
Jeszcze przez moment trzymamy na ogniu. Podajemy na ciepło do pieczywa.
Wygląda jak leczo :) ja robię podobną ale z pieczarkami jeszcze marchweką daje wiele warzyw. Ale takiej samej z cukini i papryki nie robiłam. Fakt danie szybki i proste, ja często eksperymentuje z przepisami z tej strony http://cozjesz.pl/ też często robie posiłki z tych przepisów.
OdpowiedzUsuń