Smaczna, delikatna i szybka w wykonaniu zupa. I co tu jeszcze chcieć od takiej zupy?.
Nic więcej... tylko gotować i jeść!
Przepis pochodzi z książki "Mamo, tato! Gotuj z dzieckiem".
Składniki:
Wykonanie:
Skrzydło indycze oczyszczamy, myjemy , zalewamy w garnku 2 litrami wody i gotujemy
ok. 30 minut.
Kalarepkę i marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i polewamy obficie wrzątkiem w celu wyciągnięcia
z zakamarków ewentualnych "niepożądanych gości".
Warzywa przekładamy do garnka ze skrzydłem indyczym i gotujemy ok. 20 minut.
Ewentualnie uzupełniamy gorącą wodą, gdyby zbytnio wyparowała.
Solimy do smaku. Trzymamy na ogniu jeszcze ok. 5 minut.
Wyjmujemy skrzydło, oddzielamy mięso od kości, kroimy na małe kawałki i wrzucamy
ponownie do zupy.
Zestawiamy z ognia. Dajemy śmietanę zmiksowaną z żółtkami.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Nic więcej... tylko gotować i jeść!
Przepis pochodzi z książki "Mamo, tato! Gotuj z dzieckiem".
Składniki:
- 400 g skrzydła indyczego
- 1 mały kalafior (ok. 600 g)
- 1 mała kalarepka (ok.150 g)
- 1- 2 marchewki (ok.150 g)
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 150 ml śmietany do zup 30%
- 2 żółtka
- 2 litry wody
- sól do smaku
Wykonanie:
Skrzydło indycze oczyszczamy, myjemy , zalewamy w garnku 2 litrami wody i gotujemy
ok. 30 minut.
Kalarepkę i marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i polewamy obficie wrzątkiem w celu wyciągnięcia
z zakamarków ewentualnych "niepożądanych gości".
Warzywa przekładamy do garnka ze skrzydłem indyczym i gotujemy ok. 20 minut.
Ewentualnie uzupełniamy gorącą wodą, gdyby zbytnio wyparowała.
Solimy do smaku. Trzymamy na ogniu jeszcze ok. 5 minut.
Wyjmujemy skrzydło, oddzielamy mięso od kości, kroimy na małe kawałki i wrzucamy
ponownie do zupy.
Zestawiamy z ognia. Dajemy śmietanę zmiksowaną z żółtkami.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Pyszna zupa ja również dodaję kalarepę do kalafiorowej ,jest smaczniejsza. U nas kalafiorowo się zrobiło:)
OdpowiedzUsuńPyszna.
OdpowiedzUsuń