Tradycyjna karpatka to ciasto ptysiowe przełożone kremem budyniowym.
Poniżej przedstawiam Wam przepis na karpatkę z masą na bazie bitej śmietany z dodatkiem kremu malinowego. Przepis na krem malinowy, który jest wspaniały do pieczywa, deserów, kremów i ciast, opublikowałam w poprzednim poście:
https://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/08/krem-malinowy-raspberry-curd.html
Ciasto jest lekkie, mięciutkie, niezbyt słodkie.
Jest aromatyczne za sprawą owoców jakimi są maliny.
Jeżeli użyjemy do ciasta wcześniej przygotowanego kremu malinowego
(a może poleżeć w lodówce nawet do tygodnia) można je stosunkowo szybko zrobić.
Składniki ciasta (na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm):
Składniki masy malinowej:
Wykonanie ciasta:
W rondlu zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli.
Wsypujemy mąkę i dokładnie rozcieramy drewnianą pałką zaparzając ciasto 3 - 4 minuty
na małym ogniu, do momentu, aż stanie się szkliste.
Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Do schłodzonego ciasta dodajemy po 1 jajku i ucieramy mikserem na jednolitą masę.
Dwie duże formy (28 x 40 cm) lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozprowadzamy po dnie obu form. Możemy ciasto rozprowadzić równomiernie, ale gdy nam zależy na dużych wzniesieniach robimy nierówności.
Pieczemy każdy blat oddzielnie w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC ok. 30 minut
na złoty kolor. Należy pamiętać, aby na początku przez ok. 15 minut nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zaraz po wykonaniu masy możemy przekładać.
Wykonanie masy malinowej:
Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Miksujemy i przecieramy przez gęste sitko, aby usunąć pesteczki.
Do garnka o grubym dnie wkładamy masło, stawiamy na płytce i ogrzewamy na małym ogniu.
Gdy masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryny, a następnie przecier malinowy.
Po upływie 2 minut wsypujemy porcjami cukier nie przerywając miksowania,
a gdy się rozpuści (po ok. 2 minutach) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej
jajka z żółtkami. Miksujemy jeszcze ok.1 minuty.
Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej często mieszamy (np. dużą łyżką) ok. 25 minut.
Krem powinien zgęstnieć.
Garnek z kremem odstawiamy do ostudzenia.
Krem przekładamy do słoiczka, zamykamy i schładzamy w lodówce przynajmniej kilka godzin,
a najlepiej pozostawiamy na noc.
Na krótko przed dalszym wykonywaniem masy wyjmujemy z lodówki, aby nie był zbyt zimny
i uzyskał temp. zbliżoną do ubitej śmietanki.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Żelatynę zalewamy ⅓ zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia, a następnie wlewamy jak najmniejszą ilość wrzątku i mieszamy. Gdyby żelatyna nie rozpuściła się całkowicie, podgrzewamy na bardzo małym ogniu, stale mieszając (nie gotujemy!).
Do kremu malinowego dodajemy porcjami bitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką.
Na koniec wlewamy cienkim strumieniem lekko ciepłą żelatynę i mieszamy łyżką na jednolitą masę.
Natychmiast wykładamy masę malinową na jeden z blatów ptysiowych, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem.
Wierzch ciasta lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki do zatężenia masy.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Poniżej przedstawiam Wam przepis na karpatkę z masą na bazie bitej śmietany z dodatkiem kremu malinowego. Przepis na krem malinowy, który jest wspaniały do pieczywa, deserów, kremów i ciast, opublikowałam w poprzednim poście:
https://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/08/krem-malinowy-raspberry-curd.html
Ciasto jest lekkie, mięciutkie, niezbyt słodkie.
Jest aromatyczne za sprawą owoców jakimi są maliny.
Jeżeli użyjemy do ciasta wcześniej przygotowanego kremu malinowego
(a może poleżeć w lodówce nawet do tygodnia) można je stosunkowo szybko zrobić.
Składniki ciasta (na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm):
- 1 szklanka wody
- 80 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 duże jajka (L)
- szczypta soli
Składniki masy malinowej:
- 700 ml śmietanki do ciast i tortów 36%
- 600 g malin (ok. 600 ml soku)
- 1 cytryna ( ok. 50 ml soku)
- 200 g masła
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 5 łyżeczek żelatyny
- ew. cukier puder wg. uznania
Wykonanie ciasta:
W rondlu zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli.
Wsypujemy mąkę i dokładnie rozcieramy drewnianą pałką zaparzając ciasto 3 - 4 minuty
na małym ogniu, do momentu, aż stanie się szkliste.
Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Do schłodzonego ciasta dodajemy po 1 jajku i ucieramy mikserem na jednolitą masę.
Dwie duże formy (28 x 40 cm) lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozprowadzamy po dnie obu form. Możemy ciasto rozprowadzić równomiernie, ale gdy nam zależy na dużych wzniesieniach robimy nierówności.
Pieczemy każdy blat oddzielnie w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC ok. 30 minut
na złoty kolor. Należy pamiętać, aby na początku przez ok. 15 minut nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zaraz po wykonaniu masy możemy przekładać.
Wykonanie masy malinowej:
Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Miksujemy i przecieramy przez gęste sitko, aby usunąć pesteczki.
Do garnka o grubym dnie wkładamy masło, stawiamy na płytce i ogrzewamy na małym ogniu.
Gdy masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryny, a następnie przecier malinowy.
Po upływie 2 minut wsypujemy porcjami cukier nie przerywając miksowania,
a gdy się rozpuści (po ok. 2 minutach) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej
jajka z żółtkami. Miksujemy jeszcze ok.1 minuty.
Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej często mieszamy (np. dużą łyżką) ok. 25 minut.
Krem powinien zgęstnieć.
Garnek z kremem odstawiamy do ostudzenia.
Krem przekładamy do słoiczka, zamykamy i schładzamy w lodówce przynajmniej kilka godzin,
a najlepiej pozostawiamy na noc.
Na krótko przed dalszym wykonywaniem masy wyjmujemy z lodówki, aby nie był zbyt zimny
i uzyskał temp. zbliżoną do ubitej śmietanki.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Żelatynę zalewamy ⅓ zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia, a następnie wlewamy jak najmniejszą ilość wrzątku i mieszamy. Gdyby żelatyna nie rozpuściła się całkowicie, podgrzewamy na bardzo małym ogniu, stale mieszając (nie gotujemy!).
Do kremu malinowego dodajemy porcjami bitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką.
Na koniec wlewamy cienkim strumieniem lekko ciepłą żelatynę i mieszamy łyżką na jednolitą masę.
Natychmiast wykładamy masę malinową na jeden z blatów ptysiowych, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem.
Wierzch ciasta lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki do zatężenia masy.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz