poniedziałek, 13 sierpnia 2018

KREM MALINOWY raspberry curd

Krem malinowy (raspberry curd)  to  pyszny dodatek do pieczywa,  mas tortowych i deserów.
Jeżeli zrobimy na zimę  przecier malinowy (klik), możemy się nim delektować niemal przez cały rok.
Najlepszy jest jednak przygotowany ze świeżych owoców.


pyszny krem do pieczywa, deserów i ciast


Składniki:

  • 600 - 700 g malin (ok. 600 ml soku)
  • 1 cytryna (ok. 50 ml soku)
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru drobnego kryształu
  • 4 jajka
  • 2 żółtka


Wykonanie:

Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Miksujemy i przecieramy przez gęste sitko, aby usunąć pesteczki.
Do garnka o grubym dnie wkładamy masło, stawiamy na płytce i ogrzewamy na małym ogniu.
Gdy masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryny, a następnie przecier malinowy.

Po upływie 2 minut wsypujemy porcjami cukier nie przerywając miksowania,
a gdy się rozpuści (po ok. 2 minutach) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej
jajka z żółtkami.  Miksujemy jeszcze ok.1 minuty.

Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej często mieszamy (np. dużą łyżką) ok. 25 minut.
Krem powinien zgęstnieć.
Garnek z kremem odstawiamy do ostudzenia.
Krem przekładamy do słoiczka, zamykamy i wstawiamy do lodówki.
Taki schłodzony jest znacznie gęściejszy.

Krem zaraz po przygotowaniu może wydawać się zbyt słodki, ale po schłodzeniu w lodówce
i "przegryzieniu się" składników nabiera pysznego, słodko-winnego smaku i malinowego aromatu.

Krem możemy przechowywać w lodówce ponad tydzień.

pyszny krem do pieczywa, deserów i ciast


pyszny krem do pieczywa, deserów i ciast


pyszny krem do pieczywa, deserów i ciast


2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis warty wypróbowania. Sama zastanawiam się jeszcze czy lubisz na przykład powidła śliwkowe? Ja ostatnio strasznie polubiłam takie https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe powidła od Herbapolu, sa moim zdaniem na prawdę bardzo smaczne i warte tego aby ich spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Powidła śliwkowe lubię i to bardzo. Robię je z węgierek zrywanych w swoim ogrodzie.
    Przepis tutaj:
    https://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/07/powida-sliwkowe.html
    Jeżeli mi zabraknie domowych, to wówczas kupuję właśnie te z Herbapolu o których wspominasz.

    OdpowiedzUsuń