sobota, 1 grudnia 2018

SAŁATKA PIECZARKOWA

Ta sałatka jest pyszna! Jest łatwa i szybka do wykonania.
Oprócz pieczarek zawiera  drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo, mini ogórki
konserwowe (korniszony) i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Całość doprawiona  jest sosem majonezowo- musztardowym.
Robiłam ją już wielokrotnie i dalej będę od czasu do czasu ją sporządzać, bo póki co,
jeszcze nam nie znudziła się.
Korzystam z przepisu w miesięczniku Babeczka nr 5/1996.


pyszna sałatka, łatwa i szybka do wykonania


Składniki:

  • 500 g świeżych pieczarek
  • sok z cytryny
  • ok. 200 g cebuli 
  • 4  jajka ugotowane na twardo
  • ok. 200 g mini ogórków konserwowych (korniszony)
  • 2-3 łyżki natka pietruszki drobno siekanej
  • 3 - 4 łyżki majonezu
  • 2 - 3 łyżeczki musztardy
  • sól, cukier do smaku


Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek.
Pieczarki płuczemy i ewentualnie obieramy ze skórki (wg. uznania).
Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Kroimy w cieniutkie plasterki i wrzucamy do gotującej się wody.
Gotujemy ok. 5 minut, odcedzamy wodę na durszlaku i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy do gotującej się wody.
Po 2 minutach , odcedzamy wodę na durszlaku i również odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Jajka kroimy w kostkę. Korniszonki kroimy w talarki.
Tak przygotowane składniki mieszamy, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, majonez, musztardę, sól i cukier do smaku.
Odstawiamy najlepiej do lodówki, aby sałatka "przegryzła się".

pyszna sałatka, łatwa i szybka do wykonania

pyszna sałatka, łatwa i szybka do wykonania


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz