Ta sałatka jest pyszna! Jest łatwa i szybka do wykonania.
Oprócz pieczarek zawiera drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo, mini ogórki
konserwowe (korniszony) i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Całość doprawiona jest sosem majonezowo- musztardowym.
Robiłam ją już wielokrotnie i dalej będę od czasu do czasu ją sporządzać, bo póki co,
jeszcze nam nie znudziła się.
Korzystam z przepisu w miesięczniku Babeczka nr 5/1996.
Składniki:
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek.
Pieczarki płuczemy i ewentualnie obieramy ze skórki (wg. uznania).
Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Kroimy w cieniutkie plasterki i wrzucamy do gotującej się wody.
Gotujemy ok. 5 minut, odcedzamy wodę na durszlaku i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy do gotującej się wody.
Po 2 minutach , odcedzamy wodę na durszlaku i również odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Jajka kroimy w kostkę. Korniszonki kroimy w talarki.
Tak przygotowane składniki mieszamy, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, majonez, musztardę, sól i cukier do smaku.
Odstawiamy najlepiej do lodówki, aby sałatka "przegryzła się".
Oprócz pieczarek zawiera drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo, mini ogórki
konserwowe (korniszony) i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Całość doprawiona jest sosem majonezowo- musztardowym.
Robiłam ją już wielokrotnie i dalej będę od czasu do czasu ją sporządzać, bo póki co,
jeszcze nam nie znudziła się.
Korzystam z przepisu w miesięczniku Babeczka nr 5/1996.
- 500 g świeżych pieczarek
- sok z cytryny
- ok. 200 g cebuli
- 4 jajka ugotowane na twardo
- ok. 200 g mini ogórków konserwowych (korniszony)
- 2-3 łyżki natka pietruszki drobno siekanej
- 3 - 4 łyżki majonezu
- 2 - 3 łyżeczki musztardy
- sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek.
Pieczarki płuczemy i ewentualnie obieramy ze skórki (wg. uznania).
Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Kroimy w cieniutkie plasterki i wrzucamy do gotującej się wody.
Gotujemy ok. 5 minut, odcedzamy wodę na durszlaku i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy do gotującej się wody.
Po 2 minutach , odcedzamy wodę na durszlaku i również odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Jajka kroimy w kostkę. Korniszonki kroimy w talarki.
Tak przygotowane składniki mieszamy, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, majonez, musztardę, sól i cukier do smaku.
Odstawiamy najlepiej do lodówki, aby sałatka "przegryzła się".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz