Ciasto z kremem z serka mascarpone, bitej śmietany i galaretki pomarańczowej
nie wymaga pieczenia.
Jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, łatwe i dość szybkie do wykonania.
Na wierzchu ciasta (sernika na zimno) położone są plastry brzoskwiń w galaretce pomarańczowej.
Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.
Składniki spodu (mała tortownica o średnicy 26 cm):
Składniki masy serowej:
Składniki warstwy owocowej:
Wykonanie spodu:
Ciastka rozdrabniamy, mieszamy z amarantusem i puffinkami.
Czekoladę dzielimy na kawałki, zalewamy mlekiem, podgrzewamy na małym
ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Gdy czekolada rozpuści się, mieszamy stale do częściowego ostudzenia.
Dodajemy mieszankę sypkich składników i dalej mieszamy do uzyskania zwartej
konsystencji.
Jeżeli nie udałoby się uzyskać zwartej konsystencji można rozrzedzić mlekiem.
Wylepiamy dno tortownicy i odstawiamy.
Wykonanie masy serowej:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku.
Gdyby nie chciała całkowicie rozpuścić się, delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy!).
Ser mascarpone miksujemy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami do sera,
mieszając łyżką tylko do połączenia się składników.
Dodajemy cukier puder, delikatnie mieszamy.
Wlewamy cienkim strumieniem gęstniejącą galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką,
nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodajemy puffinki, mieszamy i całość wykładamy na przygotowany wcześniej spód.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Wykonanie warstwy owocowej:
Galaretkę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu.
Odstawiamy do chwili, aż zacznie gęstnieć ( można schłodzić w lodówce).
Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w plastry i układamy po okręgu tak,
aby nieco na siebie nakładały się. Gęstniejącą galaretkę wylewamy na brzoskwinie.
Ciasto umieszczamy w lodówce.
nie wymaga pieczenia.
Jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, łatwe i dość szybkie do wykonania.
Na wierzchu ciasta (sernika na zimno) położone są plastry brzoskwiń w galaretce pomarańczowej.
Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.
- 1½ szklanki puffinek (chrupiącej pszenicy durum w miodzie)
- 7 szt. ciastek hit o smaku czekoladowym (ok.100 g)
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
- 100 g czekolady deserowej
- 8 łyżek mleka
Składniki masy serowej:
- 250 g serka mascarpone (np. domowej roboty- klik)
- 330 ml śmietanki do deserów 36% dobrze schłodzonej
- 2 szklanki puffinek
- 1 galaretka pomarańczowa + 1 szklanka wrzątku
- ½ szklanki cukru pudru
Składniki warstwy owocowej:
- 1 puszka brzoskwiń (820 g)
- 1 galaretka pomarańczowa
Wykonanie spodu:
Ciastka rozdrabniamy, mieszamy z amarantusem i puffinkami.
Czekoladę dzielimy na kawałki, zalewamy mlekiem, podgrzewamy na małym
ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Gdy czekolada rozpuści się, mieszamy stale do częściowego ostudzenia.
Dodajemy mieszankę sypkich składników i dalej mieszamy do uzyskania zwartej
konsystencji.
Jeżeli nie udałoby się uzyskać zwartej konsystencji można rozrzedzić mlekiem.
Wylepiamy dno tortownicy i odstawiamy.
Wykonanie masy serowej:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku.
Gdyby nie chciała całkowicie rozpuścić się, delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy!).
Ser mascarpone miksujemy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami do sera,
mieszając łyżką tylko do połączenia się składników.
Dodajemy cukier puder, delikatnie mieszamy.
Wlewamy cienkim strumieniem gęstniejącą galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką,
nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodajemy puffinki, mieszamy i całość wykładamy na przygotowany wcześniej spód.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Wykonanie warstwy owocowej:
Galaretkę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu.
Odstawiamy do chwili, aż zacznie gęstnieć ( można schłodzić w lodówce).
Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w plastry i układamy po okręgu tak,
aby nieco na siebie nakładały się. Gęstniejącą galaretkę wylewamy na brzoskwinie.
Ciasto umieszczamy w lodówce.
Ciasto przepyszne. Jedyny minus to taki, że spód przywierał do papieru w tortownicy. Ciężko go było wyciągnąć 😔
OdpowiedzUsuń