środa, 19 grudnia 2018

CIASTO Z MASCARPONE I BRZOSKWINIAMI bez pieczenia

Ciasto z kremem z serka mascarpone, bitej śmietany i galaretki pomarańczowej
nie wymaga pieczenia.
Jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, łatwe i dość szybkie do wykonania.
Na wierzchu ciasta (sernika na zimno) położone są plastry brzoskwiń w galaretce pomarańczowej.
Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.


jedno z moich ciast nowości, bardzo smaczne, łatwe i dość szybkie do zrobienia, nie wymaga pieczenia, bez użycia piekarnika, z kremem mascarpone, bitej śmietany i galaretki


Składniki spodu (mała tortownica o średnicy 26 cm):

  • 1½ szklanki puffinek (chrupiącej pszenicy durum w miodzie)
  • 7 szt. ciastek hit o smaku czekoladowym (ok.100 g)
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 100 g  czekolady deserowej
  • 8 łyżek mleka


Składniki masy serowej:

  • 250 g serka mascarpone (np. domowej roboty- klik)
  • 330 ml śmietanki do deserów 36% dobrze schłodzonej
  • 2 szklanki puffinek
  • 1 galaretka pomarańczowa + 1 szklanka wrzątku
  • ½ szklanki cukru pudru


Składniki warstwy owocowej:
  • 1 puszka brzoskwiń (820 g)
  • 1 galaretka pomarańczowa



Wykonanie spodu:
Ciastka rozdrabniamy, mieszamy z amarantusem i puffinkami.
Czekoladę dzielimy na kawałki, zalewamy mlekiem, podgrzewamy na małym
ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Gdy czekolada rozpuści się, mieszamy stale do częściowego ostudzenia.
Dodajemy mieszankę sypkich składników i dalej mieszamy do uzyskania zwartej
konsystencji.
Jeżeli nie udałoby się uzyskać zwartej konsystencji można rozrzedzić mlekiem.
Wylepiamy dno tortownicy i odstawiamy.


Wykonanie masy serowej:

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku.
Gdyby nie chciała całkowicie rozpuścić się, delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy!).
Ser mascarpone miksujemy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami do sera,
mieszając łyżką tylko do połączenia się składników.
Dodajemy cukier puder, delikatnie mieszamy.
Wlewamy cienkim strumieniem gęstniejącą galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką,
nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodajemy puffinki, mieszamy i całość wykładamy na przygotowany wcześniej spód.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.


Wykonanie warstwy owocowej:

Galaretkę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu.
Odstawiamy do chwili, aż zacznie gęstnieć ( można schłodzić w  lodówce).
Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w plastry i układamy po okręgu tak,
aby nieco na siebie nakładały się. Gęstniejącą galaretkę wylewamy  na brzoskwinie.
Ciasto umieszczamy w lodówce.

jedno z moich ciast nowości, bardzo smaczne, łatwe i dość szybkie do zrobienia, nie wymaga pieczenia, bez użycia piekarnika, z kremem mascarpone, bitej śmietany i galaretki

jedno z moich ciast nowości, bardzo smaczne, łatwe i dość szybkie do zrobienia, nie wymaga pieczenia, bez użycia piekarnika, z kremem mascarpone, bitej śmietany i galaretki


1 komentarz:

  1. Ciasto przepyszne. Jedyny minus to taki, że spód przywierał do papieru w tortownicy. Ciężko go było wyciągnąć 😔

    OdpowiedzUsuń