niedziela, 30 grudnia 2018

KRUPNIK TRADYCYJNY

Smaczna, zdrowa, aromatyczna zupa, wspaniała na obiad.
Ugotowana na kości od schabu, z  warzywami, czyli ziemniakami, marchewką,
pietruszką i selerem, oraz z dodatkami (podpieczona cebula, liście laurowe i ziele angielskie).
Przyprawiona pieprzem ziołowym i świeżym koperkiem.
Łatwa i dość szybka do ugotowania.

krupnik, smaczna zupa na kości schabowej z kaszą jęczmienną i warzywami

Składniki:

  • 150 g kaszy jęczmiennej grubej
  • 500 g ziemniaków
  • 150 g marchewki
  •   70 g pietruszki
  •   40 g selera
  •   70 g cebuli
  • ok. 400 g kości od schabu
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 l wody
  • drobno posiekany koperek
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

Kość oczyszczamy, myjemy i dajemy do garnka.
Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa znajdującego się na kości.
Kość wyjmujemy z wywaru, ściągamy z niej mięso.
Gdy wywar wyklaruje się zlewamy ostrożnie do drugiego garnka, pozostawiając
na dnie "szumowiny". Do wywaru dodajemy mięso i gotujemy na małym ogniu.
Kaszę płuczemy kilkakrotnie ciepłą wodą i przekładamy do gotującego się wywaru.
Nie przykrywamy szczelnie pokrywką, gdyż kasza lubi kipieć.
Warzywa obieramy, płuczemy.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie,
nieduże plasterki.
Tak przygotowane warzywa przekładamy do gotującej się kaszy.
Uzupełniamy gorącą wodą, gdyby zupa była dla nas zbyt gęsta.
Dajemy ¾ łyżki soli, liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy do miękkości kaszy i warzyw (ok. 20 minut).
Pod koniec wrzucamy cebulę podpieczoną na ogniu.
Dodajemy do smaku pieprz ziołowy i ewentualnie sól.
Podajemy z drobno posiekanym koperkiem.

krupnik, smaczna zupa na kości schabowej z kaszą jęczmienną i warzywami

krupnik, smaczna zupa na kości schabowej z kaszą jęczmienną i warzywami

krupnik, smaczna zupa na kości schabowej z kaszą jęczmienną i warzywami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz