Smaczna, zdrowa, aromatyczna zupa, wspaniała na obiad.
Ugotowana na kości od schabu, z warzywami, czyli ziemniakami, marchewką,
pietruszką i selerem, oraz z dodatkami (podpieczona cebula, liście laurowe i ziele angielskie).
Przyprawiona pieprzem ziołowym i świeżym koperkiem.
Łatwa i dość szybka do ugotowania.
Składniki:
Wykonanie:
Kość oczyszczamy, myjemy i dajemy do garnka.
Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa znajdującego się na kości.
Kość wyjmujemy z wywaru, ściągamy z niej mięso.
Gdy wywar wyklaruje się zlewamy ostrożnie do drugiego garnka, pozostawiając
na dnie "szumowiny". Do wywaru dodajemy mięso i gotujemy na małym ogniu.
Kaszę płuczemy kilkakrotnie ciepłą wodą i przekładamy do gotującego się wywaru.
Nie przykrywamy szczelnie pokrywką, gdyż kasza lubi kipieć.
Warzywa obieramy, płuczemy.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie,
nieduże plasterki.
Tak przygotowane warzywa przekładamy do gotującej się kaszy.
Uzupełniamy gorącą wodą, gdyby zupa była dla nas zbyt gęsta.
Dajemy ¾ łyżki soli, liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy do miękkości kaszy i warzyw (ok. 20 minut).
Pod koniec wrzucamy cebulę podpieczoną na ogniu.
Dodajemy do smaku pieprz ziołowy i ewentualnie sól.
Podajemy z drobno posiekanym koperkiem.
Ugotowana na kości od schabu, z warzywami, czyli ziemniakami, marchewką,
pietruszką i selerem, oraz z dodatkami (podpieczona cebula, liście laurowe i ziele angielskie).
Przyprawiona pieprzem ziołowym i świeżym koperkiem.
Łatwa i dość szybka do ugotowania.
- 150 g kaszy jęczmiennej grubej
- 500 g ziemniaków
- 150 g marchewki
- 70 g pietruszki
- 40 g selera
- 70 g cebuli
- ok. 400 g kości od schabu
- 2 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 3-4 l wody
- drobno posiekany koperek
- sól, pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Kość oczyszczamy, myjemy i dajemy do garnka.
Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa znajdującego się na kości.
Kość wyjmujemy z wywaru, ściągamy z niej mięso.
Gdy wywar wyklaruje się zlewamy ostrożnie do drugiego garnka, pozostawiając
na dnie "szumowiny". Do wywaru dodajemy mięso i gotujemy na małym ogniu.
Kaszę płuczemy kilkakrotnie ciepłą wodą i przekładamy do gotującego się wywaru.
Nie przykrywamy szczelnie pokrywką, gdyż kasza lubi kipieć.
Warzywa obieramy, płuczemy.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie,
nieduże plasterki.
Tak przygotowane warzywa przekładamy do gotującej się kaszy.
Uzupełniamy gorącą wodą, gdyby zupa była dla nas zbyt gęsta.
Dajemy ¾ łyżki soli, liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy do miękkości kaszy i warzyw (ok. 20 minut).
Pod koniec wrzucamy cebulę podpieczoną na ogniu.
Dodajemy do smaku pieprz ziołowy i ewentualnie sól.
Podajemy z drobno posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz