Key lime pie to pyszne, orzeźwiające w smaku ciasto cytrusowe na herbatnikowym
spodzie. Delikatny krem sporządzony na mleku skondensowanym z dodatkiem żółtek
i soku limonkowego (cytrynowego) ma konsystencję zbliżoną do kremowego sernika.
Wierzch tego smakołyku pokryty jest warstwą bitej śmietany.
Tarta key lime pie jest prosta i szybka do zrobienia.
Składniki (na formę do tarty o średnicy 26 cm):
Wykonanie:
Herbatniki dokładnie kruszymy (robiłam to w rozdrabniaczu).
Dodajemy roztopione i lekko ostudzone masło oraz ewentualnie 2 -3 łyżki letniej wody,
gdyby uzyskana mieszanka zbyt mocno kruszyła się i nie dała się formować.
Całość dokładnie mieszamy i równomiernie oblepiamy boki oraz dno formy na tartę
o średnicy 26 cm.
Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
W tym czasie miksujemy mleko skondensowane z żółtkami.
Wlewamy cienkim strumieniem sok z limonek (cytryn) i miksujemy na średnich obrotach,
krótko, tylko do połączenia się składników.
Masę wylewamy na przestudzone ciasto i ponownie umieszczamy w piekarniku.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C w środkowej części piekarnika.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia (dopiero ostudzona masa zaczyna gęstnieć),
po czym wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.
Bezpośrednio przed podaniem ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę.
Delikatnie rozprowadzamy na powierzchni.
Możemy posypać tartą skórką z limonki lub cytryny.
spodzie. Delikatny krem sporządzony na mleku skondensowanym z dodatkiem żółtek
i soku limonkowego (cytrynowego) ma konsystencję zbliżoną do kremowego sernika.
Wierzch tego smakołyku pokryty jest warstwą bitej śmietany.
Tarta key lime pie jest prosta i szybka do zrobienia.
Składniki (na formę do tarty o średnicy 26 cm):
- 250 g półsłodkich herbatników (użyłam Bonitki pełnoziarniste z płatkami owsianymi)
- 100 g masła
- ewentualnie 2 -3 łyżki letniej wody
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 5 żółtek
- ok. 170 ml świeżo wyciśniętego soku z 4 niedużych limonek (można użyć cytryny)
- 300 ml śmietanki kremowej 36% dobrze schłodzonej
Wykonanie:
Herbatniki dokładnie kruszymy (robiłam to w rozdrabniaczu).
Dodajemy roztopione i lekko ostudzone masło oraz ewentualnie 2 -3 łyżki letniej wody,
gdyby uzyskana mieszanka zbyt mocno kruszyła się i nie dała się formować.
Całość dokładnie mieszamy i równomiernie oblepiamy boki oraz dno formy na tartę
o średnicy 26 cm.
Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
W tym czasie miksujemy mleko skondensowane z żółtkami.
Wlewamy cienkim strumieniem sok z limonek (cytryn) i miksujemy na średnich obrotach,
krótko, tylko do połączenia się składników.
Masę wylewamy na przestudzone ciasto i ponownie umieszczamy w piekarniku.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C w środkowej części piekarnika.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia (dopiero ostudzona masa zaczyna gęstnieć),
po czym wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.
Bezpośrednio przed podaniem ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę.
Delikatnie rozprowadzamy na powierzchni.
Możemy posypać tartą skórką z limonki lub cytryny.
Pięknie wygląda :) Przypomina to, którego miałam szansę spróbować na wyspie!
OdpowiedzUsuń