czwartek, 6 grudnia 2018

BAKALIOWIEC

Bakaliowiec jest ciastem na kruchym spodzie z dodatkiem powideł śliwkowych.
To wykwintne ciasto jest pełne bakalii, bardzo smaczne.
Warunkiem uzyskania dobrego ciasta jest zastosowanie miękkich, nie wysuszonych bakalii.
Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 5/97.
Trochę zmodyfikowałam, dostosowując do własnych upodobań.

pyszne ciasto pełne bakalii w kakaowej masie, na kruchym spodzie z dodatkiem powideł śliwkowych.


Składniki ciasta (na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200 g masła dobrze schłodzonego 
  • 1/2 szklanki cukru drobnego kryształu
  • 3 - 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 


Składniki nadzienia:

  • 600 g bakalii ( w równych ilościach: rodzynki, orzechy, migdały, figi, suszone morele, daktyle)**
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 300 g gotowych galaretek ( mogą być w czekoladzie lub cukrze) 
  • ok. 300 g powideł śliwkowych
  • pokruszony jeden z blatów ciasta

ponadto:

  • gotowa polewa czekoladowa lub własnej roboty (klik)
  • wiórki białej czekolady  lub wiórki kokosowe


**orzechy, migdały i figi można zastąpić suszonymi śliwkami kalifornijskimi (250 g)
    i mieszanką kandyzowanych owoców ananasa, papai i melona ( 100 g).
    To połączenie jest równie smaczne jak oryginał.


Wykonanie ciasta:

Do przesianej mąki (na stolnicy lub w misce) ścieramy dobrze schłodzone masło, delikatnie mieszamy, a następnie rozcieramy dłońmi, aż nie będzie widocznych grudek.
Jeżeli robimy na stolnicy możemy siekać nożem.
Ja rozcieram dłońmi, ale warunkiem udanego ciasta jest bardzo dobrze schłodzone masło.

Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, 3 łyżki kwaśnej
śmietany i zagniatamy ciasto.
Jeżeli okaże się za suche dodajemy jeszcze 1-2 łyżki śmietany i ponownie zagniatamy.
Ciasto dzielimy na dwie równe części, okręcamy w folię spożywczą i schładzamy
ok. 60 minut w lodówce.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wykładamy na dwie formy jednakowej wielkości, wyścielone papierem do pieczenia (ja dzielę ciasto na małe kawałki, równomiernie rozkładam w formach i rozwałkowuję małym wałkiem z rączką).

Pieczemy pojedynczo, jeden po drugim w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C na złoty
kolor ok. 15 minut.


Wykonanie nadzienia:

Orzechy oraz parzone i obrane migdały (można użyć słupków lub płatków migdałowych, wtedy odchodzi nam parzenie i obieranie), rozdrabniamy najlepiej w rozdrabniaczu kuchennym.
Rodzynki przepłukujemy na sitku gorącą wodą i odstawiamy do osączenia.
Podobnie czynimy z morelami, figami, daktylami i śliwkami.

Opłukane bakalie odstawiamy do osączenia z wody.
Wszystkie bakalie oprócz rodzynek drobno kroimy (najlepiej kroić na przemian wszystkie bakalie, wówczas łatwiej się przemieszają).
Następnie kroimy galaretkę i mieszamy z bakaliami.

Kruszymy jeden placek ciasta a otrzymane okruszyny dokładnie mieszamy
z bakaliami i galaretką.

Dodajemy kakao, mieszamy, dodajemy śmietanę i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.

Jeżeli składniki nie chcą się połączyć dodajemy jeszcze trochę śmietany (nadzienie jednak
nie może być zbyt rzadkie, powinno być zwarte)

Drugi placek kruchego ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi i wykładamy
przygotowane nadzienie równomiernie je rozprowadzając, lekko ugniatamy.

Wierzch ciasta pokrywamy polewą czekoladową i ewentualnie posypujemy wiórkami czekoladowymi lub kokosem.

Ciasto schładzamy w lodówce.

pyszne ciasto pełne bakalii w kakaowej masie, na kruchym spodzie z dodatkiem powideł śliwkowych.

pyszne ciasto pełne bakalii w kakaowej masie, na kruchym spodzie z dodatkiem powideł śliwkowych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz