Surówka jest bardzo smaczna, szybka i prosta do zrobienia.
Podstawowym składnikiem jest tarty, surowy korzeń selera.
Pozostałe składniki to pokrajane w kostkę ananasy, tarte jabłka i rodzynki.
Dla uzyskania większej soczystości dodana jest śmietana, którą możemy zastąpić
olejem lub majonezem.
Najlepiej pasuje do potraw z drobiu i wołowiny.
Składniki:
Wykonanie:
Rodzynki przepłukujemy na sitku wrzątkiem i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy śmietanę lub olej oraz rodzynki.
Umyty i obrany korzeń selera ścieramy na tarce o grubych oczkach (częściowo możemy zetrzeć
na małych oczkach). Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
Plastry ananasa kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z selerem i łączymy z jabłkami
w śmietanie. Dodajemy do smaku sól, ewentualnie cukier i sok z cytryny.
Odstawiamy w chłodne miejsce do "przegryzienia się składników".
Podstawowym składnikiem jest tarty, surowy korzeń selera.
Pozostałe składniki to pokrajane w kostkę ananasy, tarte jabłka i rodzynki.
Dla uzyskania większej soczystości dodana jest śmietana, którą możemy zastąpić
olejem lub majonezem.
Najlepiej pasuje do potraw z drobiu i wołowiny.
- 1 duży korzeń selera (ok. 400 g)
- 2 duże jabłka
- 2 - 3 łyżki rodzynek
- 2 plastry ananasa
- 3-4 łyżki śmietany lub oleju
- sok z cytryny, sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Rodzynki przepłukujemy na sitku wrzątkiem i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy śmietanę lub olej oraz rodzynki.
Umyty i obrany korzeń selera ścieramy na tarce o grubych oczkach (częściowo możemy zetrzeć
na małych oczkach). Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
Plastry ananasa kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z selerem i łączymy z jabłkami
w śmietanie. Dodajemy do smaku sól, ewentualnie cukier i sok z cytryny.
Odstawiamy w chłodne miejsce do "przegryzienia się składników".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz