środa, 5 grudnia 2018

KRUCHE CIASTKA Z CUKREM

Ciastka są łatwe i szybkie do wykonania.
Aby je upiec potrzebujemy jedynie mąkę pszenną, ziemniaczaną, śmietanę i masło.
Ciastka nie zawierają jajek.
Jedynie do posmarowania użyłam żółtka, ale możemy równie dobrze nie dodawać,
jeżeli chcemy upiec je zupełnie bez jajek.  Najlepiej smakują  zaraz po upieczeniu.
Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta i desery - na co dzień i od święta" nr 4 /2010.

smaczne, kruche, łatwe i szybkie do zrobienia ciastka z cukrem perlistym


Składniki (na ok. 90 ciastek):

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g gęstej, lekko kwaśnej śmietany 30% dobrze schłodzonej
  • 100 g masła


dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 30% lub mleka
  • ok. 200 g gruboziarnistego cukru (perlistego) 


Wykonanie:

Masło ucieramy do białości. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami
do masła, stale mieszając mikserem ręcznym na zmniejszonych obrotach.

Obie mąki dokładnie mieszamy.
Wsiewamy za pomocą sitka do masy maślano-śmietanowej.
Cały czas mieszamy robotem z końcówkami do wyrabiania gęstych ciast.
Gdy ciasto stanie się jednolite zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, delikatnie oprószonej mąką, na grubość 3 -4 mm.
Wykrawamy foremką ciasteczka o średnicy ok. 7 cm.
Dodatkowo na środku każdego ciasteczka wykrawamy otwór o średnicy ok. 2 cm.

Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Do żółtka dodajemy śmietanę i roztrzepujemy widelcem.
Tak sporządzoną mieszanką smarujemy powierzchnię ciasteczek i posypujemy
cukrem perlistym.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C  na złoty kolor ok. 15 minut .

smaczne, kruche, łatwe i szybkie do zrobienia ciastka z cukrem perlistym

smaczne, kruche, łatwe i szybkie do zrobienia ciastka z cukrem perlistym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz