Ciastka są łatwe i szybkie do wykonania.
Aby je upiec potrzebujemy jedynie mąkę pszenną, ziemniaczaną, śmietanę i masło.
Ciastka nie zawierają jajek.
Jedynie do posmarowania użyłam żółtka, ale możemy równie dobrze nie dodawać,
jeżeli chcemy upiec je zupełnie bez jajek. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.
Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta i desery - na co dzień i od święta" nr 4 /2010.
Składniki (na ok. 90 ciastek):
dodatkowo:
Wykonanie:
Masło ucieramy do białości. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami
do masła, stale mieszając mikserem ręcznym na zmniejszonych obrotach.
Obie mąki dokładnie mieszamy.
Wsiewamy za pomocą sitka do masy maślano-śmietanowej.
Cały czas mieszamy robotem z końcówkami do wyrabiania gęstych ciast.
Gdy ciasto stanie się jednolite zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, delikatnie oprószonej mąką, na grubość 3 -4 mm.
Wykrawamy foremką ciasteczka o średnicy ok. 7 cm.
Dodatkowo na środku każdego ciasteczka wykrawamy otwór o średnicy ok. 2 cm.
Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do żółtka dodajemy śmietanę i roztrzepujemy widelcem.
Tak sporządzoną mieszanką smarujemy powierzchnię ciasteczek i posypujemy
cukrem perlistym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C na złoty kolor ok. 15 minut .
Aby je upiec potrzebujemy jedynie mąkę pszenną, ziemniaczaną, śmietanę i masło.
Ciastka nie zawierają jajek.
Jedynie do posmarowania użyłam żółtka, ale możemy równie dobrze nie dodawać,
jeżeli chcemy upiec je zupełnie bez jajek. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.
Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta i desery - na co dzień i od święta" nr 4 /2010.
Składniki (na ok. 90 ciastek):
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 300 g gęstej, lekko kwaśnej śmietany 30% dobrze schłodzonej
- 100 g masła
dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 30% lub mleka
- ok. 200 g gruboziarnistego cukru (perlistego)
Wykonanie:
Masło ucieramy do białości. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami
do masła, stale mieszając mikserem ręcznym na zmniejszonych obrotach.
Obie mąki dokładnie mieszamy.
Wsiewamy za pomocą sitka do masy maślano-śmietanowej.
Cały czas mieszamy robotem z końcówkami do wyrabiania gęstych ciast.
Gdy ciasto stanie się jednolite zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, delikatnie oprószonej mąką, na grubość 3 -4 mm.
Wykrawamy foremką ciasteczka o średnicy ok. 7 cm.
Dodatkowo na środku każdego ciasteczka wykrawamy otwór o średnicy ok. 2 cm.
Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do żółtka dodajemy śmietanę i roztrzepujemy widelcem.
Tak sporządzoną mieszanką smarujemy powierzchnię ciasteczek i posypujemy
cukrem perlistym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C na złoty kolor ok. 15 minut .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz