wtorek, 4 grudnia 2018

BIGOS ŚWIĄTECZNY

Przepis na bigos świąteczny znany jest mi od wielu lat.
Jest  przeze mnie wielokrotnie wypróbowany i chętnie sięgam właśnie po ten, a nie inny,
bo bigos wychodzi za każdym razem bardzo smaczny.
Z dnia na dzień zyskuje na smaku, niestety zawartość dużego garnka zmniejsza się w szybkim tempie. A gdy pojawiają się przebłyski dna, bigos jest wówczas najsmaczniejszy !


smaczny, sycący bigos z kiszonej i słodkiej kapusty z mięsem, boczkiem, kiełbasą, z grzybami i suszonymi śliwkami


Składniki:

  • ok. 2 kg kapusty kiszonej
  • ok. 1½ kg kapusty słodkiej białej
  • 350 g mięsa wieprzowego
  • 350 g mięsa wołowego
  • 500-700 g kiełbasy cienkiej
  • 500 g boczku wędzonego
  • 300 g cebuli
  • 50-60 g grzybów suszonych
  • 100-200 g suszonych śliwek
  • 1-2 kwaśne jabłka
  • 1 kiszony ogórek (100 -150 g)
  • 3-5 łyżek oleju
  • 3-4 liście laurowe
  • 10 - 15 ziaren ziela angielskiego
  • 10-12 jagód jałowca
  • 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cukier, sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Grzyby suszone dokładnie myjemy i odstawiamy w wodzie do napęcznienia (najlepiej na noc).
Gdy napęcznieją gotujemy krótko w wodzie, w której się moczyły.
Gdy zmiękną odstawiamy do ostudzenia, a następnie kroimy na cienkie paski.
Wywaru nie wylewamy.
Kapustę kiszoną, gdyby była zbyt kwaśna, płuczemy 1 raz w zimnej wodzie.
Wyciskamy, siekamy i przekładamy do dużego garnka.
Zalewamy ok. 1 litrem wody i gotujemy.

Mięso wołowe i wieprzowe myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy ok. 10 minut
na 2-3 łyżkach oleju. Przekładamy do gotującej się kapusty.
Dodajemy przygotowane wcześniej grzyby wraz z wywarem oraz umyte i pokrojone śliwki. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca i dusimy, co jakiś czas mieszając.

Kapustę słodką szatkujemy i gotujemy do miękkości w osobnym garnku w ok. ½ litra wody. Łączymy z kiszoną kapustą i gotujemy mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliła.
Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy zeszkli się, wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę.
Jeszcze jakiś czas podsmażamy, ale nie za długo, aby nie przypalić cebuli.
Całą zawartość patelni dajemy do gotującej się kapusty.
W dalszym ciągu dusimy na małym ogniu (na siatce chroniącej przed przypaleniem).
Pamiętamy o mieszaniu (od czasu do czasu).

Po ok. 60 minutach duszenia dodajemy tarte jabłka i tartego ogórka, dokładnie mieszamy.
Dusimy jeszcze ok. 60 minut.
Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, cukier, pieprz czarny mielony
do smaku.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do "przegryzienia się" składników.
Po całkowitym ostudzeniu przechowujemy w lodówce.


smaczny, sycący bigos z kiszonej i słodkiej kapusty z mięsem, boczkiem, kiełbasą, z grzybami i suszonymi śliwkami

smaczny, sycący bigos z kiszonej i słodkiej kapusty z mięsem, boczkiem, kiełbasą, z grzybami i suszonymi śliwkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz