Jest to biszkopt kakaowy przełożony delikatnym kremem budyniowym z prażonymi jabłkami.
Ciasto jest łatwe i szybkie do wykonania.
Jest smaczne, delikatne, aromatyczne za sprawą jabłek.
Możemy je zrobić w formie tortu, piekąc ciasto w tortownicy lub wykorzystując gotowe blaty tortowe.
Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta domowe" nr 232/2012.
Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki ciasta kakaowego ( duża forma o wym. 28 x 40 cm) :
Składniki kremu budyniowego:
ponadto:
Wykonanie ciasta kakaowego:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier.
Dodajemy po 1 żółtku, stale ubijając do uzyskania kremowej masy.
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
Wsiewamy stopniowo do ubitych jajek, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto wykładamy do formy o wym. 28 x 40 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 40 minut.
Najlepiej upiec w przeddzień przekładania ciasta.
Wykonanie kremu budyniowego z jabłkami:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy.
Wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny i prażymy na ogniu stale mieszając.
Gdy jabłka prawie całkowicie rozprażą się dodajemy cukier.
Stale mieszamy, aż cukier rozpuści się. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Żółtka miksujemy z ½ szklanki mleka, wsypujemy budyń wymieszany z mąką
i miksujemy do uzyskania jednolitej zawiesiny.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem.
Wlewamy budyniową zawiesinę i gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny, stale mieszając. Zwracamy uwagę, aby gęstniejąca masa nie przywierała do dna.
Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia pod pokrywką.
Masło ucieramy do białości, dodajemy stopniowo przestudzony budyń, a następnie jabłka.
Dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Przekładanie ciasta:
Ciasto kroimy wzdłuż na dwa placki. Na dolny placek rozprowadzamy połowę kremu.
Przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.
Rozprowadzamy pozostały krem.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem posypujemy granulowanym kakao.
Uwaga:
To ciasto możemy wykonać bez używania piekarnika, wykorzystując gotowe blaty kakaowe.
Zwykle mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ - ¾ ilości składników podanych w przepisie.
Ciasto jest łatwe i szybkie do wykonania.
Jest smaczne, delikatne, aromatyczne za sprawą jabłek.
Możemy je zrobić w formie tortu, piekąc ciasto w tortownicy lub wykorzystując gotowe blaty tortowe.
Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta domowe" nr 232/2012.
Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki ciasta kakaowego ( duża forma o wym. 28 x 40 cm) :
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki kremu budyniowego:
- 4 żółtka
- 250 g masła
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy na ½ l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru drobnego kryształu
ponadto:
- 2 średnie jabłka (np. szara reneta, koksa królewska, antonówka)
- 2 łyżki cukru do smażenia jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
Wykonanie ciasta kakaowego:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier.
Dodajemy po 1 żółtku, stale ubijając do uzyskania kremowej masy.
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
Wsiewamy stopniowo do ubitych jajek, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto wykładamy do formy o wym. 28 x 40 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 40 minut.
Najlepiej upiec w przeddzień przekładania ciasta.
Wykonanie kremu budyniowego z jabłkami:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy.
Wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny i prażymy na ogniu stale mieszając.
Gdy jabłka prawie całkowicie rozprażą się dodajemy cukier.
Stale mieszamy, aż cukier rozpuści się. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Żółtka miksujemy z ½ szklanki mleka, wsypujemy budyń wymieszany z mąką
i miksujemy do uzyskania jednolitej zawiesiny.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem.
Wlewamy budyniową zawiesinę i gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny, stale mieszając. Zwracamy uwagę, aby gęstniejąca masa nie przywierała do dna.
Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia pod pokrywką.
Masło ucieramy do białości, dodajemy stopniowo przestudzony budyń, a następnie jabłka.
Dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Przekładanie ciasta:
Ciasto kroimy wzdłuż na dwa placki. Na dolny placek rozprowadzamy połowę kremu.
Przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.
Rozprowadzamy pozostały krem.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem posypujemy granulowanym kakao.
Uwaga:
To ciasto możemy wykonać bez używania piekarnika, wykorzystując gotowe blaty kakaowe.
Zwykle mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ - ¾ ilości składników podanych w przepisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz