Szarlotka orzechowa z bitą śmietaną to delikatne, półkruche ciasto z prażonymi orzechami, przełożone słodko - winnym nadzieniem jabłkowym.
Dodatek rozdrobnionych orzechów idealnie komponuje się z jabłkami i bitą śmietaną.
To smaczne ciasto jest łatwe do wykonania i uda się każdemu, kto zechce je upiec.
Gdy zastosujemy gotowe prażone jabłka ze słoika, wówczas wykonanie staje się o wiele szybsze i nie pochłania zbyt dużo czasu.
Szarlotka najlepiej smakuje na następny dzień po zrobieniu.
Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 11/97.
Składniki ciasta orzechowego ( duża blacha o wym. 28 x 40 cm):
Składniki nadzienia jabłkowo - śmietanowego:
Wykonanie ciasta orzechowego:
Masło ucieramy mikserem do białości.
Dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią i po jednym żółtku.
Do utartej na krem masy dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i startą skórką z cytryny.
Całość dokładnie mieszamy, nie za długo tylko do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na dwie duże blachy o wym. 28 x 40 cm wyścielone papierem do pieczenia.
Wierzchy obu ciast posypujemy drobno posiekanymi lub zmielonymi orzechami.
Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 15 minut na złoty kolor.
Ciasto można upiec w przeddzień jego przekładania.
Wykonanie nadzienia:
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i wydrążamy gniazda nasienne.
Wkładamy do rondelka, wlewamy sok z 2 cytryn, 3 łyżki wody, 4 łyżki cukru.
Prażymy, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły.
Gdy jabłka będą częściowo rozprażone, ale pozostaną jeszcze małe ich kawałeczki,
zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do ostudzenia.
Jeżeli używamy gotowych jabłek prażonych, przekładamy je do rondelka i dodajemy ewentualnie sok z cytryny.
Ogrzewamy, aż staną się gorące, mieszając od czasu do czasu.
Wówczas zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nich galaretkę. Odstawiamy do ostudzenia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy pod koniec cukier puder i cukier z wanilią.
Przekładanie ciasta:
Na jednym placku orzechami do wierzchu układamy "kupkami" przy pomocy łyżki
tężejące, uprażone jabłka.
Przestrzeń pomiędzy jabłkami wypełniamy ubitą śmietaną.
Nakładamy drugi placek orzechami do wierzchu i delikatnie go dociskamy.
Schładzamy ciasto w lodówce.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka jest smaczniejsza, gdy osiągnie temperaturę pokojową.
Dodatek rozdrobnionych orzechów idealnie komponuje się z jabłkami i bitą śmietaną.
To smaczne ciasto jest łatwe do wykonania i uda się każdemu, kto zechce je upiec.
Gdy zastosujemy gotowe prażone jabłka ze słoika, wówczas wykonanie staje się o wiele szybsze i nie pochłania zbyt dużo czasu.
Szarlotka najlepiej smakuje na następny dzień po zrobieniu.
Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 11/97.
Składniki ciasta orzechowego ( duża blacha o wym. 28 x 40 cm):
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
- 3 jajka
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z 1 cytryny umytej i sparzonej w gorącej wodzie
- ok. 200 g orzechów włoskich lub laskowych
Składniki nadzienia jabłkowo - śmietanowego:
- 1,5 kg słodko - winnych jabłek lub 1 litr prażonych
- 1 galaretka wiśniowa
- sok z 2 cytryn (ok. 100 ml)
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki cukru kryształu
- 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 - 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
Wykonanie ciasta orzechowego:
Masło ucieramy mikserem do białości.
Dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią i po jednym żółtku.
Do utartej na krem masy dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i startą skórką z cytryny.
Całość dokładnie mieszamy, nie za długo tylko do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na dwie duże blachy o wym. 28 x 40 cm wyścielone papierem do pieczenia.
Wierzchy obu ciast posypujemy drobno posiekanymi lub zmielonymi orzechami.
Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 15 minut na złoty kolor.
Ciasto można upiec w przeddzień jego przekładania.
Wykonanie nadzienia:
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i wydrążamy gniazda nasienne.
Wkładamy do rondelka, wlewamy sok z 2 cytryn, 3 łyżki wody, 4 łyżki cukru.
Prażymy, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły.
Gdy jabłka będą częściowo rozprażone, ale pozostaną jeszcze małe ich kawałeczki,
zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do ostudzenia.
Jeżeli używamy gotowych jabłek prażonych, przekładamy je do rondelka i dodajemy ewentualnie sok z cytryny.
Ogrzewamy, aż staną się gorące, mieszając od czasu do czasu.
Wówczas zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nich galaretkę. Odstawiamy do ostudzenia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy pod koniec cukier puder i cukier z wanilią.
Przekładanie ciasta:
Na jednym placku orzechami do wierzchu układamy "kupkami" przy pomocy łyżki
tężejące, uprażone jabłka.
Przestrzeń pomiędzy jabłkami wypełniamy ubitą śmietaną.
Nakładamy drugi placek orzechami do wierzchu i delikatnie go dociskamy.
Schładzamy ciasto w lodówce.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka jest smaczniejsza, gdy osiągnie temperaturę pokojową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz