poniedziałek, 25 czerwca 2018

PLACEK AMERYKAŃSKI (CIASTO SALCESON)

Placek amerykański, znany również pod inną nazwą - ciasto salceson jest bardzo łatwy
i bardzo szybki do wykonania. Z dodatkiem rozdrobnionych orzechów nosi jeszcze inną, sympatycznie brzmiącą nazwę "wiewiórka"

To kakaowe ciasto z pokrajanymi w kostkę jabłkami  jest bardzo puszyste, wilgotne i smaczne.
Uda się każdemu, kto zechce je zrobić.


smaczne, bardzo puszyste ciasto kakaowe z dodatkiem cynamonu i pokrajanych w kostkę jabłek


Składniki (duża prostokątna forma o wym. 28 x 40 cm):
  • 5 dużych jajek
  • 1 - 1½ szklanki cukru drobnego kryształu
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 płaskie łyżeczki sody + 2 łyżki wody
  • ¾ szklanki oleju
  • 0,7 - 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę


Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania wsypujemy porcjami cukier i dajemy po 1 żółtku.
Mąkę łączymy z kakao i  cynamonem, wsiewamy do masy jajecznej, mieszając delikatnie
łyżką do serwowania, tylko do połączenia się składników.
Sodę mieszamy z wodą, wlewamy do ciasta i dalej mieszamy.
Wlewamy olej, stale mieszając. Na końcu dodajemy jabłka i delikatnie  mieszamy łyżką.
Ciasto wykładamy do formy, równomiernie rozprowadzamy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 150°C.
Tuż po włożeniu ciasta zwiększamy temp. do 190°C i pieczemy ok. 40 minut.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie
i jeszcze przez ok. 5 minut trzymamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Wyjmujemy formę z ciastem i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

smaczne, bardzo puszyste ciasto kakaowe z dodatkiem cynamonu i pokrajanych w kostkę jabłek


smaczne, bardzo puszyste ciasto kakaowe z dodatkiem cynamonu i pokrajanych w kostkę jabłek


smaczne, bardzo puszyste ciasto kakaowe z dodatkiem cynamonu i pokrajanych w kostkę jabłek



5 komentarzy:

  1. Ciasto bardzo dobre, polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieke takie od30 lat jeszcze prościej bo unikam calejajka. Zawsze się udaje. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasto. Miałam tylko dylemat czy piec z termoobiegiem czy bez.

    OdpowiedzUsuń