Królewiec znany jest generalnie od dawna. Jest ciastem dość popularnym.
W tradycyjnym cieście wierzch pokryty jest polewą czekoladową.
Gdy natknęłam się w czasopiśmie Ciasta Domowe nr 169 na zdjęcie królewca,
zaciekawiła mnie jego ciekawa dekoracja i postanowiłam zastosować ją w swoim wypieku.
Liczyłam na to, że umieszczone na wierzchu owoce (brzoskwinie i pestki granatu)
przełamią słodycz ciasta.
Tak też się stało, wyszło pysznie!!
Ciasto królewiec z brzoskwiniami i pestkami granatu to wspaniała, niezwykle dekoracyjna alternatywa dla tego tradycyjnego z polewą czekoladową.
Ciasto miodowe wykonałam również wg przepisu tam zamieszczonego.
Pozostała część przepisu wg własnej inwencji.
Składniki ciasta miodowego (na duża blachę o wym. 29 x 42 cm):
Składniki ciasta biszkoptowego:
Składniki masy:
Ponadto:
Wykonanie ciasta miodowego:
Mąkę pszenną dokładnie mieszamy z sodą.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do mąki.
Szybko rozcieramy dłońmi, aby jak najbardziej je rozdrobnić i połączyć z mąką.
Czynność tę robimy nie za długo, aby zbytnio nie ogrzać dłońmi masła.
Wsypujemy cukier i mieszamy.
Dodajemy kolejno żółtko, miód i zagniatamy tylko do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną część ciasta przekładamy do formy o wym. 29 x 42 cm wyłożonej papierem
do pieczenia i równomiernie rozwałkowujemy ( lub wylepiamy ręcznie).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 15-20 minut.
Druga część ciasta pieczemy w ten sam sposób.
Oba blaty odkładamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie ciasta biszkoptowego:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Dodajemy żółtka, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.
Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu odkładamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie masy budyniowej:
Obie mąki mieszamy, wsypujemy do ¾ szklanki zimnego mleka i miksujemy.
Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy oba cukry, mieszamy do ich rozpuszczenia.
Wlewamy zawiesinę mączną, gotujemy, stale mieszając do utraty surowizny.
Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy do białości, dodajemy porcjami ostudzony budyń.
Pod koniec wlewamy sok z cytryny, stale ucierając.
Masę dzielimy na trzy części, dwie części jednakowe, trzecia nieco mniejsza..
Przekładanie placka:
Jeden z blatów miodowych smarujemy jedną z dwóch jednakowych części masy budyniowej, przykrywamy ciastem biszkoptowym, lekko dociskamy, smarujemy drugą częścią masy.
Dajemy drugi blat miodowy, lekko dociskamy i rozprowadzamy na nim pozostałą,
tę nieco mniejszą część masy.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy.
Połówki brzoskwiń osączamy z syropu, kroimy na mniejsze kawałki i układamy wzdłuż
(jak na zdjęciach)..
Posypujemy płatkami czekoladowymi, a między rzędami brzoskwiń posypujemy pestki granatu.
W tradycyjnym cieście wierzch pokryty jest polewą czekoladową.
Gdy natknęłam się w czasopiśmie Ciasta Domowe nr 169 na zdjęcie królewca,
zaciekawiła mnie jego ciekawa dekoracja i postanowiłam zastosować ją w swoim wypieku.
Liczyłam na to, że umieszczone na wierzchu owoce (brzoskwinie i pestki granatu)
przełamią słodycz ciasta.
Tak też się stało, wyszło pysznie!!
Ciasto królewiec z brzoskwiniami i pestkami granatu to wspaniała, niezwykle dekoracyjna alternatywa dla tego tradycyjnego z polewą czekoladową.
Ciasto miodowe wykonałam również wg przepisu tam zamieszczonego.
Pozostała część przepisu wg własnej inwencji.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru drobnego kryształu
- 250 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu naturalnego płynnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki ciasta biszkoptowego:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru drobnego kryształu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy:
- 3 szklanki mleka
- 300 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1½ łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
- sok z połowy cytryny (ok.25 ml)
Ponadto:
- 1 puszka brzoskwiń (820 g)
- 1 owoc granatu
- płatki czekoladowe
Wykonanie ciasta miodowego:
Mąkę pszenną dokładnie mieszamy z sodą.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do mąki.
Szybko rozcieramy dłońmi, aby jak najbardziej je rozdrobnić i połączyć z mąką.
Czynność tę robimy nie za długo, aby zbytnio nie ogrzać dłońmi masła.
Wsypujemy cukier i mieszamy.
Dodajemy kolejno żółtko, miód i zagniatamy tylko do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną część ciasta przekładamy do formy o wym. 29 x 42 cm wyłożonej papierem
do pieczenia i równomiernie rozwałkowujemy ( lub wylepiamy ręcznie).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 15-20 minut.
Druga część ciasta pieczemy w ten sam sposób.
Oba blaty odkładamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie ciasta biszkoptowego:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Dodajemy żółtka, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.
Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu odkładamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie masy budyniowej:
Obie mąki mieszamy, wsypujemy do ¾ szklanki zimnego mleka i miksujemy.
Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy oba cukry, mieszamy do ich rozpuszczenia.
Wlewamy zawiesinę mączną, gotujemy, stale mieszając do utraty surowizny.
Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy do białości, dodajemy porcjami ostudzony budyń.
Pod koniec wlewamy sok z cytryny, stale ucierając.
Masę dzielimy na trzy części, dwie części jednakowe, trzecia nieco mniejsza..
Przekładanie placka:
Jeden z blatów miodowych smarujemy jedną z dwóch jednakowych części masy budyniowej, przykrywamy ciastem biszkoptowym, lekko dociskamy, smarujemy drugą częścią masy.
Dajemy drugi blat miodowy, lekko dociskamy i rozprowadzamy na nim pozostałą,
tę nieco mniejszą część masy.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy.
Połówki brzoskwiń osączamy z syropu, kroimy na mniejsze kawałki i układamy wzdłuż
(jak na zdjęciach)..
Posypujemy płatkami czekoladowymi, a między rzędami brzoskwiń posypujemy pestki granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz