Ciasto wawelskie jest smaczne i dekoracyjne.
Dwa półkruche placki posmarowane są przed upieczeniem cienką warstwą
powideł śliwkowych, pokryte bezą i posypane rozdrobnionymi bakaliami.
Placki przełożone są masą budyniową.
Przepis pochodzi z książki Przepisy Czytelników - jesień wydanej w 1994 r.
Przepis zmodyfikowałam, dostosowując do własnych upodobań.
Składniki ciasta (na dwie duże blachy o wym. 28 x 40 cm):
Składniki masy budyniowej:
Wykonanie ciasta:
Rodzynki i morele przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Morele kroimy w paski.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z ochłodzonym masłem do uzyskania
"drobnej kaszki". Dodajemy cukier, 4 żółtka, śmietanę i cukier wanilinowy.
Ciasto dokładnie wyrabiamy. Powinno być dość luźne, nie za gęste.
Rozprowadzamy równomiernie na dwóch identycznych blachach ( 28 x 40 cm ) wyłożonych papierem do pieczenia ciast.
Oba ciasta smarujemy powidłami.
Na powidła dajemy po równo pianę z białek ubitą na sztywno z cukrem pudrem.
Oba placki posypujemy obficie rozdrobnionymi bakaliami.
Jeżeli placki pieczemy oddzielnie lepiej jest ubić pianę z białek oddzielnie dla każdego placka,
tzn. 2 razy po 4 białka z 1 szklanką cukru pudru.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C 15-20 minut.
Pod koniec pieczenia bakalie można przykryć delikatnie folią aluminiową, aby zabezpieczyć
przed ich nadmiernym wysuszeniem lub przypaleniem.
Wykonanie masy budyniowej:
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, mieszamy, wlewamy
1 szklankę zimnego mleka i dokładnie miksujemy robotem ręcznym.
Drugą szklankę mleka zagotowujemy, wlewamy żółtkowo-mączną zaprawę
i stale mieszając gotujemy na małym ogniu do uzyskania budyniu i utraty surowizny.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masło ucieramy do białości i dajemy porcjami przestudzony budyń żółtkowy.
Do utartej masy dodajemy sok z cytryny i tartą skórkę cytrynową, dokładnie mieszamy.
Przekładanie ciasta:
Bakaliową warstwę jednego z placków smarujemy równomiernie masą budyniową.
Przykrywamy drugim plackiem tak, aby na wierzchu były bakalie.
Lekko dociskamy na całej powierzchni.
Ciasto jest lepsze, gdy poleży co najmniej 1 dobę w chłodnym miejscu.
Dwa półkruche placki posmarowane są przed upieczeniem cienką warstwą
powideł śliwkowych, pokryte bezą i posypane rozdrobnionymi bakaliami.
Placki przełożone są masą budyniową.
Przepis pochodzi z książki Przepisy Czytelników - jesień wydanej w 1994 r.
Przepis zmodyfikowałam, dostosowując do własnych upodobań.
Składniki ciasta (na dwie duże blachy o wym. 28 x 40 cm):
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła
- ¾ szklanki cukru pudru do ciasta
- 4 żółtka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 16 g cukru wanilinowego
- 300 - 400 g powideł śliwkowych
Składniki bezy z bakaliami:
- 8 białek
- 2 szklanki cukru pudru
- 300 g rodzynek
- 200 g moreli suszonych
- 150 g orzechów włoskich drobno mielonych
- 150 g migdałów drobno mielonych
Składniki masy budyniowej:
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru drobnego kryształu
- 16 g cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ litra mleka
- 200 g masła
- sok z 1 cytryny
- skórka tarta z połowy cytryny
Wykonanie ciasta:
Rodzynki i morele przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Morele kroimy w paski.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z ochłodzonym masłem do uzyskania
"drobnej kaszki". Dodajemy cukier, 4 żółtka, śmietanę i cukier wanilinowy.
Ciasto dokładnie wyrabiamy. Powinno być dość luźne, nie za gęste.
Rozprowadzamy równomiernie na dwóch identycznych blachach ( 28 x 40 cm ) wyłożonych papierem do pieczenia ciast.
Oba ciasta smarujemy powidłami.
Na powidła dajemy po równo pianę z białek ubitą na sztywno z cukrem pudrem.
Oba placki posypujemy obficie rozdrobnionymi bakaliami.
Jeżeli placki pieczemy oddzielnie lepiej jest ubić pianę z białek oddzielnie dla każdego placka,
tzn. 2 razy po 4 białka z 1 szklanką cukru pudru.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C 15-20 minut.
Pod koniec pieczenia bakalie można przykryć delikatnie folią aluminiową, aby zabezpieczyć
przed ich nadmiernym wysuszeniem lub przypaleniem.
Wykonanie masy budyniowej:
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, mieszamy, wlewamy
1 szklankę zimnego mleka i dokładnie miksujemy robotem ręcznym.
Drugą szklankę mleka zagotowujemy, wlewamy żółtkowo-mączną zaprawę
i stale mieszając gotujemy na małym ogniu do uzyskania budyniu i utraty surowizny.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masło ucieramy do białości i dajemy porcjami przestudzony budyń żółtkowy.
Do utartej masy dodajemy sok z cytryny i tartą skórkę cytrynową, dokładnie mieszamy.
Przekładanie ciasta:
Bakaliową warstwę jednego z placków smarujemy równomiernie masą budyniową.
Przykrywamy drugim plackiem tak, aby na wierzchu były bakalie.
Lekko dociskamy na całej powierzchni.
Ciasto jest lepsze, gdy poleży co najmniej 1 dobę w chłodnym miejscu.
No tym ciastem to można zabłysnąć! Pięknie wyszło, gratuluję :-)
OdpowiedzUsuń