Sernik ten pieczony jest nieco inaczej niż tradycyjne serniki.
Warstwa sernikowa umieszczona jest między warstwami ciasta kakowego i oddzielona
od nich masą czekoladową z dodatkiem rumu i rodzynek.
Z tego też względu zarówno ciasto jak i warstwa sernikowa pieczone są oddzielnie.
Sernik jest oryginalny zarówno w smaku, jak i w swoim wyglądzie.
Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 1/2007.
Trochę zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.
Składniki ciasta (na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm):
Składniki masy serowej:
Składniki kremu czekoladowego:
Składniki polewy czekoladowej:
Wykonanie ciasta:
Masło ucieramy mikserem do białości.
Dodajemy porcjami cukier i wbijamy po 1 jajku stale miksując.
Gdy składniki połączą się, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem
do pieczenia. Wlewamy strumieniem mleko. Całość dokładnie miksujemy.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 180°C ok. 45 minut.
Po ostudzeniu wykładamy na deseczkę i przekrawamy wzdłuż na dwa placki.
Piekę dzień wcześniej, a przekrawam tuż przed przełożeniem ciasta.
Wykonanie warstwy serowej:
Ser przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości.
Nie przerywając ucierania dodajemy porcjami zmielony ser, budyń zmieszany z proszkiem
do pieczenia, aromat śmietankowy, a następnie wlewamy cienkim strumieniem olej.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie, porcjami łączymy z masą serową.
Przekładamy do formy o tych samych wymiarach co na ciasto i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do temp. 180°C ok. 50 minut.
Pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami ok. 10 minut, po czym wyjmujemy
formę z sernikiem i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Sernik wraz z papierem, na którym się piekł wyjmujemy z formy i umieszczamy na deseczce.
Wykonanie kremu czekoladowego:
Rodzynki płuczemy na sitku wrzątkiem i pozostawiamy do osączenia z wody.
Jajka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej.
Gdy kryształki cukru rozpuszczą się, a masa jajeczna utraci smak surowizny i stanie się
puszysta i gęsta, wyjmujemy naczynie z kąpieli wodnej i ubijamy do chwili ostygnięcia.
Masło ucieramy mikserem "na puch" i dodajemy porcjami masę jajeczną,
a następnie rum i kakao.
Miksujemy do połączenia się składników.
Do utartej masy dajemy rodzynki i całość lekko mieszamy.
Przekładanie ciasta:
Sernik na deseczce smarujemy połową kremu i przykrywamy jednym z placków.
Formę natłuszczamy, wyścielamy papierem do pieczenia.
Odwracamy dnem do góry i przykrywamy przygotowany na deseczce sernik z kremem i plackiem.
Zręcznym ruchem, trzymając dłońmi deseczkę wraz formą, odwracamy całość o 180 stopni.
W taki oto sposób mamy ciasto na spodzie, a sernik na wierzchu.
Sernik smarujemy pozostałym kremem. Całość przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.
Wykonanie polewy czekoladowej:
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 6- 8 łyżek mleka. Wyjmujemy z kąpieli i mieszamy do chwili schłodzenia i zgęstnienia polewy.
Jeszcze ciepłą polewamy wierzch ciasta.
Warstwa sernikowa umieszczona jest między warstwami ciasta kakowego i oddzielona
od nich masą czekoladową z dodatkiem rumu i rodzynek.
Z tego też względu zarówno ciasto jak i warstwa sernikowa pieczone są oddzielnie.
Sernik jest oryginalny zarówno w smaku, jak i w swoim wyglądzie.
Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 1/2007.
Trochę zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.
Składniki ciasta (na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm):
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka cukru drobnego kryształu
- 200 g masła
- 2¼ szklanki mąki pszennej
- 6 płaskich łyżek kakao
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ szklanki mleka
Składniki masy serowej:
- 1 kg białego półtłustego sera dwukrotnie mielonego
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki oleju
- 6 jajek
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40 g )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki aromatu śmietankowego
Składniki kremu czekoladowego:
- 350 g masła
- 1 szklanka cukru drobnego kryształu
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- ok. 100 ml rumu (ewentualnie)
- 100 g rodzynek
Składniki polewy czekoladowej:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
Wykonanie ciasta:
Masło ucieramy mikserem do białości.
Dodajemy porcjami cukier i wbijamy po 1 jajku stale miksując.
Gdy składniki połączą się, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem
do pieczenia. Wlewamy strumieniem mleko. Całość dokładnie miksujemy.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 180°C ok. 45 minut.
Po ostudzeniu wykładamy na deseczkę i przekrawamy wzdłuż na dwa placki.
Piekę dzień wcześniej, a przekrawam tuż przed przełożeniem ciasta.
Wykonanie warstwy serowej:
Ser przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości.
Nie przerywając ucierania dodajemy porcjami zmielony ser, budyń zmieszany z proszkiem
do pieczenia, aromat śmietankowy, a następnie wlewamy cienkim strumieniem olej.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie, porcjami łączymy z masą serową.
Przekładamy do formy o tych samych wymiarach co na ciasto i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do temp. 180°C ok. 50 minut.
Pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami ok. 10 minut, po czym wyjmujemy
formę z sernikiem i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Sernik wraz z papierem, na którym się piekł wyjmujemy z formy i umieszczamy na deseczce.
Wykonanie kremu czekoladowego:
Rodzynki płuczemy na sitku wrzątkiem i pozostawiamy do osączenia z wody.
Jajka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej.
Gdy kryształki cukru rozpuszczą się, a masa jajeczna utraci smak surowizny i stanie się
puszysta i gęsta, wyjmujemy naczynie z kąpieli wodnej i ubijamy do chwili ostygnięcia.
Masło ucieramy mikserem "na puch" i dodajemy porcjami masę jajeczną,
a następnie rum i kakao.
Miksujemy do połączenia się składników.
Do utartej masy dajemy rodzynki i całość lekko mieszamy.
Przekładanie ciasta:
Sernik na deseczce smarujemy połową kremu i przykrywamy jednym z placków.
Formę natłuszczamy, wyścielamy papierem do pieczenia.
Odwracamy dnem do góry i przykrywamy przygotowany na deseczce sernik z kremem i plackiem.
Zręcznym ruchem, trzymając dłońmi deseczkę wraz formą, odwracamy całość o 180 stopni.
W taki oto sposób mamy ciasto na spodzie, a sernik na wierzchu.
Sernik smarujemy pozostałym kremem. Całość przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.
Wykonanie polewy czekoladowej:
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 6- 8 łyżek mleka. Wyjmujemy z kąpieli i mieszamy do chwili schłodzenia i zgęstnienia polewy.
Jeszcze ciepłą polewamy wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz