Wykonanie domowej polewy czekoladowej jest szybkie i bajecznie proste.
Poniższy przepis jest wielokrotnie sprawdzony i polewa zawsze udaje się.
Ma delikatną konsystencję, nie łamie się i jest lśniąca.
Składniki:
Wykonanie:
Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao i dokładnie mieszamy.
Dodajemy wodę stawiamy na małym ogniu i stale mieszając ogrzewamy do zagotowania. Zmniejszamy do minimum ogrzewanie, dodajemy masło i dalej mieszamy do jego
rozpuszczenia się. Następnie dajemy połamaną na małe kawałki czekoladę,
stale mieszamy, a gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia się masy.
Gdy polewa zrobi się gęsta natychmiast polewamy ciasto równomiernie rozprowadzając
po całej powierzchni szpatułką.
Poniższy przepis jest wielokrotnie sprawdzony i polewa zawsze udaje się.
Ma delikatną konsystencję, nie łamie się i jest lśniąca.
- 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 50 g masła
Wykonanie:
Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao i dokładnie mieszamy.
Dodajemy wodę stawiamy na małym ogniu i stale mieszając ogrzewamy do zagotowania. Zmniejszamy do minimum ogrzewanie, dodajemy masło i dalej mieszamy do jego
rozpuszczenia się. Następnie dajemy połamaną na małe kawałki czekoladę,
stale mieszamy, a gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia się masy.
Gdy polewa zrobi się gęsta natychmiast polewamy ciasto równomiernie rozprowadzając
po całej powierzchni szpatułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz