czwartek, 3 stycznia 2019

ĆWIKŁA DOMOWA

Ćwikła to tradycyjna potrawa wielkanocna, ale jest tak smaczna, że sporządzam ją
kilka razy w roku, również i na święta Bożego Narodzenia.
Jest to ogólnie znana, łatwa do zrobienia sałatka, doskonały dodatek do wędlin i mięs.

ćwikła, tradycyjna ćwikła domowa, sałatka z buraków czerwonych, przyprawiana na ostro tartym chrzanem, cukrem, solą i sokiem z cytryny (kwaskiem cytrynowym)


Składniki:

  • 3 kg buraków czerwonych kulistych
  • 2 słoiczki chrzanu tartego Madero (z Biedronki) 2 x 160 g
  • 1½ łyżki soli
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego ( ew. sok z cytryny)


Wykonanie:

Oczyszczone i dokładnie umyte buraki gotujemy pod pokrywką ok. 3 godz.
W czasie gotowania uzupełniamy wodę ( dolewamy gorącą).
Pod koniec gotowania sprawdzamy czubkiem noża, czy są miękkie.
Odlewamy wodę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Można przyspieszyć studzenie zalewając je zimną wodą.
Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami.
Dodajemy chrzan, sól, cukier oraz kwasek cytrynowy.
Kwasek można zastąpić sokiem z cytryny.
Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy naczynie i odstawiamy
do "przegryzienia się" składników, na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie, w razie potrzeby, dodajemy do smaku w/w składniki.
Przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy, aby nie zwietrzała.
Przechowujemy w lodówce.


ćwikła, tradycyjna ćwikła domowa, sałatka z buraków czerwonych, przyprawiana na ostro tartym chrzanem, cukrem, solą i sokiem z cytryny (kwaskiem cytrynowym)

ćwikła, tradycyjna ćwikła domowa, sałatka z buraków czerwonych, przyprawiana na ostro tartym chrzanem, cukrem, solą i sokiem z cytryny (kwaskiem cytrynowym)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz