Ćwikła to tradycyjna potrawa wielkanocna, ale jest tak smaczna, że sporządzam ją
kilka razy w roku, również i na święta Bożego Narodzenia.
Jest to ogólnie znana, łatwa do zrobienia sałatka, doskonały dodatek do wędlin i mięs.
Składniki:
Wykonanie:
Oczyszczone i dokładnie umyte buraki gotujemy pod pokrywką ok. 3 godz.
W czasie gotowania uzupełniamy wodę ( dolewamy gorącą).
Pod koniec gotowania sprawdzamy czubkiem noża, czy są miękkie.
Odlewamy wodę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Można przyspieszyć studzenie zalewając je zimną wodą.
Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami.
Dodajemy chrzan, sól, cukier oraz kwasek cytrynowy.
Kwasek można zastąpić sokiem z cytryny.
Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy naczynie i odstawiamy
do "przegryzienia się" składników, na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie, w razie potrzeby, dodajemy do smaku w/w składniki.
Przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy, aby nie zwietrzała.
Przechowujemy w lodówce.
kilka razy w roku, również i na święta Bożego Narodzenia.
Jest to ogólnie znana, łatwa do zrobienia sałatka, doskonały dodatek do wędlin i mięs.
- 3 kg buraków czerwonych kulistych
- 2 słoiczki chrzanu tartego Madero (z Biedronki) 2 x 160 g
- 1½ łyżki soli
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego ( ew. sok z cytryny)
Wykonanie:
Oczyszczone i dokładnie umyte buraki gotujemy pod pokrywką ok. 3 godz.
W czasie gotowania uzupełniamy wodę ( dolewamy gorącą).
Pod koniec gotowania sprawdzamy czubkiem noża, czy są miękkie.
Odlewamy wodę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Można przyspieszyć studzenie zalewając je zimną wodą.
Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami.
Dodajemy chrzan, sól, cukier oraz kwasek cytrynowy.
Kwasek można zastąpić sokiem z cytryny.
Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy naczynie i odstawiamy
do "przegryzienia się" składników, na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie, w razie potrzeby, dodajemy do smaku w/w składniki.
Przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy, aby nie zwietrzała.
Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz