wtorek, 4 września 2018

DOMOWY SEREK MASCARPONE

W tym poście przedstawiam Wam, jak zrobić serek mascarpone domowym sposobem.
Jest to tłusty śmietankowy twarożek o jednorodnej, gęstej, kremowej konsystencji.
Ma łagodny, słodkawy smak i śmietankowy aromat.
Taki domowy mascarpone jest znacznie lepszy pod każdym względem od kupionego
w sklepie.
Serek jest wspaniały zwłaszcza do wykonania serników zarówno tych na zimno
jak i pieczonych.
Masa serowa wykonana z  mascarpone jest idealna, puszysta i co bardzo istotne
w przypadku serników na zimno nie waży się, jak to czasami niestety zdarza
w przypadku gotowego serka.
Warto pokusić się na taki domowy  mascarpone, bo przepis jest bardzo prosty.
Uda się każdemu kto zechce go zrobić.


jak zrobić serek mascarpone, tłusty, śmietankowy twarożek domowej roboty ze śmietany


Składniki:

  • 3 kubki śmietany 30%  (3 x 330 ml)
  • 1 kubek śmietany 12% (1 x 330 ml)
  • 2 łyżki soku z cytryny


Wykonanie:

Wszystkie śmietany wlewamy do garnka o grubym dnie, dodajemy sok z cytryny
i miksujemy. Miksujemy nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Stawiamy garnek na małym ogniu, na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem
i ogrzewamy do chwili wytrącenia się grudek serka, mieszając od czasu do czasu,
aby nie przywarły do dna.
Staramy się nie dopuścić do zagotowania, aczkolwiek kiedyś mi się to przydarzyło
i w zasadzie serek nie stracił nic na swojej wartości.

Odstawiamy do przestudzenia, po czym wylewamy na sitko wyścielone dwuwarstwową
gazą.
Pozostawiamy na sitku do chwili, aż ścieknie serwatka, a serek uzyska gęstą konsystencję.
Najlepiej odstawić na noc, aby serwatka swobodnie mogła sobie ściekać.
Po tym czasie serek  wkładamy do pojemnika i dajemy do lodówki.
Po schłodzeniu serek staje się gęsty, kremowy i nadaje się do spożycia.
Otrzymujemy ok. 700 g serka.


jak zrobić serek mascarpone, tłusty, śmietankowy twarożek domowej roboty ze śmietany


jak zrobić serek mascarpone, tłusty, śmietankowy twarożek domowej roboty ze śmietany


jak zrobić serek mascarpone, tłusty, śmietankowy twarożek domowej roboty ze śmietany



23 komentarze:

  1. Rewelacja. A czy domowe mascarpone nadaje się do wykorzystania do kremów do ciast?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej! Kremy na tym domowym łatwo i szybko ucierają się i nie ma obawy, że "zwarzą się"

      Usuń
  2. Słodkiej śmietanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana 30% jest słodka, natomiast 12% zazwyczaj lekko kwaśna.

      Usuń
  3. Mniam! Muszę spróbować samodzielnie zrobić mascarpone!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis.
    Prezentuje się bardzo smacznie!
    x x x

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachwyciłam się tym przepisem, i ponieważ lubię wszystkiego próbować, na pewno wypróbuje Pani przepis na domowy serek mascarpone. Dziękuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Spory koszt ale na pewno warto ;-)! Ja lubię czasami taki serek zamiast masła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest spory koszt, ale gotowy mascarpone również nie jest tani.
      Też mi pasuje taka alternatywa, nawet bardziej niż masło :-)

      Usuń
    2. Też tak na początku pomyślałam ale serka wychodzi podobno ok. 700g czyli prawie 3 opakowania "klasycznego" mascarpone, który będzie w najlepszym razie, kosztował 15 zł ;) Więc w sumie to nie jest drogi przepis ;)

      Usuń
  7. ŚMIETANKA SŁODKA KONKRETNIE JAKIEJ FIRMY?????????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam śmietany w kubku z Piątnicy, ewentualnie z Mlecznej Doliny. Tylko nie skuś się na śmietanę UHT w kartonie, bo serek nie wyjdzie.

      Usuń
    2. Bardzo dziekuję za istotną uwagę.

      Usuń
  8. Super przepis! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. PRZEPIS INTERESUJĄCY, CHOĆ METODA JEST MI ZNANA I STOSOWANA. SKORZYSTAM.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis, chętnie go wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  11. Napewno po najbliższych zakupach będę robiła wspaniały i szybki przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem zachwycona tym przepisem. Wypróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacja, dzięki za przepis. Dodatkowy bonus, to serwatka, zresztą zdrowsza niż sam ser.

    OdpowiedzUsuń