W tym poście przedstawiam Wam, jak zrobić serek mascarpone domowym sposobem.
Jest to tłusty śmietankowy twarożek o jednorodnej, gęstej, kremowej konsystencji.
Ma łagodny, słodkawy smak i śmietankowy aromat.
Taki domowy mascarpone jest znacznie lepszy pod każdym względem od kupionego
w sklepie.
Serek jest wspaniały zwłaszcza do wykonania serników zarówno tych na zimno
jak i pieczonych.
Masa serowa wykonana z mascarpone jest idealna, puszysta i co bardzo istotne
w przypadku serników na zimno nie waży się, jak to czasami niestety zdarza
w przypadku gotowego serka.
Warto pokusić się na taki domowy mascarpone, bo przepis jest bardzo prosty.
Uda się każdemu kto zechce go zrobić.
Składniki:
Wykonanie:
Wszystkie śmietany wlewamy do garnka o grubym dnie, dodajemy sok z cytryny
i miksujemy. Miksujemy nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Stawiamy garnek na małym ogniu, na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem
i ogrzewamy do chwili wytrącenia się grudek serka, mieszając od czasu do czasu,
aby nie przywarły do dna.
Staramy się nie dopuścić do zagotowania, aczkolwiek kiedyś mi się to przydarzyło
i w zasadzie serek nie stracił nic na swojej wartości.
Odstawiamy do przestudzenia, po czym wylewamy na sitko wyścielone dwuwarstwową
gazą.
Pozostawiamy na sitku do chwili, aż ścieknie serwatka, a serek uzyska gęstą konsystencję.
Najlepiej odstawić na noc, aby serwatka swobodnie mogła sobie ściekać.
Po tym czasie serek wkładamy do pojemnika i dajemy do lodówki.
Po schłodzeniu serek staje się gęsty, kremowy i nadaje się do spożycia.
Otrzymujemy ok. 700 g serka.
Jest to tłusty śmietankowy twarożek o jednorodnej, gęstej, kremowej konsystencji.
Ma łagodny, słodkawy smak i śmietankowy aromat.
Taki domowy mascarpone jest znacznie lepszy pod każdym względem od kupionego
w sklepie.
Serek jest wspaniały zwłaszcza do wykonania serników zarówno tych na zimno
jak i pieczonych.
Masa serowa wykonana z mascarpone jest idealna, puszysta i co bardzo istotne
w przypadku serników na zimno nie waży się, jak to czasami niestety zdarza
w przypadku gotowego serka.
Warto pokusić się na taki domowy mascarpone, bo przepis jest bardzo prosty.
Uda się każdemu kto zechce go zrobić.
Składniki:
- 3 kubki śmietany 30% (3 x 330 ml)
- 1 kubek śmietany 12% (1 x 330 ml)
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Wszystkie śmietany wlewamy do garnka o grubym dnie, dodajemy sok z cytryny
i miksujemy. Miksujemy nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Stawiamy garnek na małym ogniu, na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem
i ogrzewamy do chwili wytrącenia się grudek serka, mieszając od czasu do czasu,
aby nie przywarły do dna.
Staramy się nie dopuścić do zagotowania, aczkolwiek kiedyś mi się to przydarzyło
i w zasadzie serek nie stracił nic na swojej wartości.
Odstawiamy do przestudzenia, po czym wylewamy na sitko wyścielone dwuwarstwową
gazą.
Pozostawiamy na sitku do chwili, aż ścieknie serwatka, a serek uzyska gęstą konsystencję.
Najlepiej odstawić na noc, aby serwatka swobodnie mogła sobie ściekać.
Po tym czasie serek wkładamy do pojemnika i dajemy do lodówki.
Po schłodzeniu serek staje się gęsty, kremowy i nadaje się do spożycia.
Otrzymujemy ok. 700 g serka.
Wspanialy pomysł
OdpowiedzUsuńSuper fajny pomysł na ten serek mascarpone :-)
UsuńRewelacja. A czy domowe mascarpone nadaje się do wykorzystania do kremów do ciast?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej! Kremy na tym domowym łatwo i szybko ucierają się i nie ma obawy, że "zwarzą się"
UsuńSłodkiej śmietanki?
OdpowiedzUsuńŚmietana 30% jest słodka, natomiast 12% zazwyczaj lekko kwaśna.
UsuńMniam! Muszę spróbować samodzielnie zrobić mascarpone!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo smacznie!
x x x
Zachwyciłam się tym przepisem, i ponieważ lubię wszystkiego próbować, na pewno wypróbuje Pani przepis na domowy serek mascarpone. Dziękuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWypróbuj, bo warto, odwzajemniam pozdrowienia :-)
UsuńSpory koszt ale na pewno warto ;-)! Ja lubię czasami taki serek zamiast masła :-)
OdpowiedzUsuńJest spory koszt, ale gotowy mascarpone również nie jest tani.
UsuńTeż mi pasuje taka alternatywa, nawet bardziej niż masło :-)
Też tak na początku pomyślałam ale serka wychodzi podobno ok. 700g czyli prawie 3 opakowania "klasycznego" mascarpone, który będzie w najlepszym razie, kosztował 15 zł ;) Więc w sumie to nie jest drogi przepis ;)
UsuńŚMIETANKA SŁODKA KONKRETNIE JAKIEJ FIRMY?????????
OdpowiedzUsuńUżywam śmietany w kubku z Piątnicy, ewentualnie z Mlecznej Doliny. Tylko nie skuś się na śmietanę UHT w kartonie, bo serek nie wyjdzie.
UsuńBardzo dziekuję za istotną uwagę.
UsuńSuper przepis! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńPRZEPIS INTERESUJĄCY, CHOĆ METODA JEST MI ZNANA I STOSOWANA. SKORZYSTAM.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, chętnie go wypróbuje.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis
OdpowiedzUsuńNapewno po najbliższych zakupach będę robiła wspaniały i szybki przepis
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona tym przepisem. Wypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńRewelacja, dzięki za przepis. Dodatkowy bonus, to serwatka, zresztą zdrowsza niż sam ser.
OdpowiedzUsuń