Bułki maślane to puszyste, smaczne bułeczki drożdżowe posypane kruszonką,
Polecam Wam na śniadanie, z mlekiem lub kakao będą doskonałe.
Przepis pochodzi z książki Teresy Miazgowskiej "Pizze, chleby, foccacie",
który nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki ciasta:
Składniki kruszonki:
Do posmarowania ciasta:
Wykonanie kruszonki:
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy.
Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi na drobne okruszki.
Wykonanie bułek:
2 szklanki mąki pszennej przesiewamy, robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże,
pół szklanki letniego mleka i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajka ubijamy z cukrem. Do pozostałej mąki dodajemy rozczyn, resztę letniego mleka,
ubite jajka, stopione i przestudzone masło oraz sól.
Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy i na posypanej mąką stolnicy formujemy
lekko spłaszczone kulki o średnicy ok. 5 cm.
Układamy na wyłożoną pergaminem blachę w odstępach.
Smarujemy powierzchnie każdej bułki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 10 minut. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym
do temperatury 200°C.
Polecam Wam na śniadanie, z mlekiem lub kakao będą doskonałe.
Przepis pochodzi z książki Teresy Miazgowskiej "Pizze, chleby, foccacie",
który nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki ciasta:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 jajka
- 80 g masła
- ⅓ szklanki cukru
- ¼ łyżeczki soli
Składniki kruszonki:
- 80 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Do posmarowania ciasta:
- 3 łyżki mleka
- 1 jajko
Wykonanie kruszonki:
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy.
Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi na drobne okruszki.
Wykonanie bułek:
2 szklanki mąki pszennej przesiewamy, robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże,
pół szklanki letniego mleka i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajka ubijamy z cukrem. Do pozostałej mąki dodajemy rozczyn, resztę letniego mleka,
ubite jajka, stopione i przestudzone masło oraz sól.
Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy i na posypanej mąką stolnicy formujemy
lekko spłaszczone kulki o średnicy ok. 5 cm.
Układamy na wyłożoną pergaminem blachę w odstępach.
Smarujemy powierzchnie każdej bułki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 10 minut. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym
do temperatury 200°C.
Wyglądają niezwykle apetycznie. Az chce się sięgnąć :-)
OdpowiedzUsuń