niedziela, 13 stycznia 2019

BUŁKI MAŚLANE

Bułki maślane to puszyste, smaczne bułeczki drożdżowe posypane kruszonką,
Polecam Wam na śniadanie, z mlekiem lub kakao będą doskonałe.
Przepis pochodzi z książki Teresy Miazgowskiej "Pizze, chleby, foccacie",
który nieznacznie zmodyfikowałam.

puszyste, smaczne bułeczki drożdżowe z kruszonką, wyśmienite na śniadanie lub kolację


Składniki ciasta:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • ⅓ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli


Składniki kruszonki:

  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego


Do posmarowania ciasta:

  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko


Wykonanie kruszonki:

Wszystkie składniki kruszonki mieszamy.
Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi na drobne okruszki.

Wykonanie bułek:

2 szklanki mąki pszennej przesiewamy, robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże,
pół szklanki letniego mleka i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Jajka ubijamy z cukrem. Do pozostałej mąki dodajemy rozczyn, resztę letniego mleka,
ubite jajka, stopione i przestudzone masło oraz sól.

Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy i na posypanej mąką stolnicy formujemy
lekko spłaszczone kulki o średnicy ok. 5 cm.
Układamy na wyłożoną pergaminem blachę w odstępach.

Smarujemy powierzchnie każdej bułki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 10 minut. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym
do temperatury 200°C.

puszyste, smaczne bułeczki drożdżowe z kruszonką, wyśmienite na śniadanie lub kolację

puszyste, smaczne bułeczki drożdżowe z kruszonką, wyśmienite na śniadanie lub kolację


1 komentarz: