poniedziałek, 21 stycznia 2019

BABKA HERBACIANA Z ŻURAWINĄ

Przepyszna, herbaciana babka z zatopioną w niej kandyzowaną żurawiną.
Z wierzchu jest lekko kruchutka, a w środku puszysta, wilgotna.
Babka jest aromatyczna z wyraźną nutą bergamotki i cytryny i delikatną nutką kardamonu,
który w suchej postaci dodałam w niewielkiej ilości do ciasta.
To właśnie dodatek herbaty Early Grey Lemon firmy Teekanne sprawia, że ciasto nabiera
tak wspaniałego smaku i aromatu.
Ponadto babka jest łatwa i szybka do zrobienia. Uda się każdemu, kto zechce ją zrobić.
Babka herbaciana z żurawiną jest moim kulinarnym eksperymentem i od teraz wejdzie
na stałe do mojej kulinarnej kolekcji przepisów na słodkie pyszności.

przepyszna babka herbaciana z wierzchu lekko kruchutka, w środku puszysta i wilgotna, aromatyczna z wyraźną nutą bergamotki i cytryny


Składniki (na formę do babek z tuleją o śr. 22 cm i wys. 9 cm):

  • 3 jajka (duże, L)
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 - 3 saszetki herbaty Earl Grey Lemon  firmy Teekanne
  • ¾ szklanki wrzątku
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅕ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 60 g żurawiny kandyzowanej


Wykonanie:

Herbatę zaparzamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonym kardamonem.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy w filiżance z sokiem z cytryny.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Pod koniec wsypujemy porcjami cukier i utarte żółtka.
Wlewamy cienkim strumieniem olej nie przerywając miksowania.
Wlewamy porcjami ⅓ ilości naparu herbaty i wsiewamy porcjami ⅓ ilości mąki z dodatkami.
Stale i delikatnie mieszamy duża łyżką
Tę czynność powtarzamy dwukrotnie, przy czym ostatnią porcję mąki mieszamy z żurawiną
i dopiero wówczas wsiewamy do ciasta.
Pozostałą na sitku żurawinę delikatnie mieszamy z ciastem.
Obtoczenie mąką żurawiny zapobiega jej opadaniu na dno formy  podczas pieczenia.
Formę do babek z tuleją dokładnie natłuszczamy masłem i obsypujemy mąką.
Nadmiar mąki usuwamy.
Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180⁰C ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z formy.
Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem.


przepyszna babka herbaciana z wierzchu lekko kruchutka, w środku puszysta i wilgotna, aromatyczna z wyraźną nutą bergamotki i cytryny


przepyszna babka herbaciana z wierzchu lekko kruchutka, w środku puszysta i wilgotna, aromatyczna z wyraźną nutą bergamotki i cytryny


przepyszna babka herbaciana z wierzchu lekko kruchutka, w środku puszysta i wilgotna, aromatyczna z wyraźną nutą bergamotki i cytryny


przepyszna babka herbaciana z wierzchu lekko kruchutka, w środku puszysta i wilgotna, aromatyczna z wyraźną nutą bergamotki i cytryny

Post zawiera lokowanie produktu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz