Przepyszna, herbaciana babka z zatopioną w niej kandyzowaną żurawiną.
Z wierzchu jest lekko kruchutka, a w środku puszysta, wilgotna.
Babka jest aromatyczna z wyraźną nutą bergamotki i cytryny i delikatną nutką kardamonu,
który w suchej postaci dodałam w niewielkiej ilości do ciasta.
To właśnie dodatek herbaty Early Grey Lemon firmy Teekanne sprawia, że ciasto nabiera
tak wspaniałego smaku i aromatu.
Ponadto babka jest łatwa i szybka do zrobienia. Uda się każdemu, kto zechce ją zrobić.
Babka herbaciana z żurawiną jest moim kulinarnym eksperymentem i od teraz wejdzie
na stałe do mojej kulinarnej kolekcji przepisów na słodkie pyszności.
Składniki (na formę do babek z tuleją o śr. 22 cm i wys. 9 cm):
Post zawiera lokowanie produktu.
Z wierzchu jest lekko kruchutka, a w środku puszysta, wilgotna.
Babka jest aromatyczna z wyraźną nutą bergamotki i cytryny i delikatną nutką kardamonu,
który w suchej postaci dodałam w niewielkiej ilości do ciasta.
To właśnie dodatek herbaty Early Grey Lemon firmy Teekanne sprawia, że ciasto nabiera
tak wspaniałego smaku i aromatu.
Ponadto babka jest łatwa i szybka do zrobienia. Uda się każdemu, kto zechce ją zrobić.
Babka herbaciana z żurawiną jest moim kulinarnym eksperymentem i od teraz wejdzie
na stałe do mojej kulinarnej kolekcji przepisów na słodkie pyszności.
Składniki (na formę do babek z tuleją o śr. 22 cm i wys. 9 cm):
- 3 jajka (duże, L)
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 - 3 saszetki herbaty Earl Grey Lemon firmy Teekanne
- ¾ szklanki wrzątku
- ½ szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅕ łyżeczki mielonego kardamonu
- 60 g żurawiny kandyzowanej
Wykonanie:
Herbatę zaparzamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonym kardamonem.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy w filiżance z sokiem z cytryny.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Pod koniec wsypujemy porcjami cukier i utarte żółtka.
Wlewamy cienkim strumieniem olej nie przerywając miksowania.
Wlewamy porcjami ⅓ ilości naparu herbaty i wsiewamy porcjami ⅓ ilości mąki z dodatkami.
Stale i delikatnie mieszamy duża łyżką
Tę czynność powtarzamy dwukrotnie, przy czym ostatnią porcję mąki mieszamy z żurawiną
i dopiero wówczas wsiewamy do ciasta.
Pozostałą na sitku żurawinę delikatnie mieszamy z ciastem.
Obtoczenie mąką żurawiny zapobiega jej opadaniu na dno formy podczas pieczenia.
Formę do babek z tuleją dokładnie natłuszczamy masłem i obsypujemy mąką.
Nadmiar mąki usuwamy.
Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180⁰C ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z formy.
Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem.
Herbatę zaparzamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonym kardamonem.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy w filiżance z sokiem z cytryny.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Pod koniec wsypujemy porcjami cukier i utarte żółtka.
Wlewamy cienkim strumieniem olej nie przerywając miksowania.
Wlewamy porcjami ⅓ ilości naparu herbaty i wsiewamy porcjami ⅓ ilości mąki z dodatkami.
Stale i delikatnie mieszamy duża łyżką
Tę czynność powtarzamy dwukrotnie, przy czym ostatnią porcję mąki mieszamy z żurawiną
i dopiero wówczas wsiewamy do ciasta.
Pozostałą na sitku żurawinę delikatnie mieszamy z ciastem.
Obtoczenie mąką żurawiny zapobiega jej opadaniu na dno formy podczas pieczenia.
Formę do babek z tuleją dokładnie natłuszczamy masłem i obsypujemy mąką.
Nadmiar mąki usuwamy.
Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180⁰C ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z formy.
Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem.
Post zawiera lokowanie produktu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz