Jak zrobić domowy twaróg ze świeżego mleka? To bardzo proste!
Gdy zdecydujecie się na taki własnej roboty, nie będziecie od tej pory zastanawiać się,
jaki kupić ser na sernik, bo ten Wasz będzie z pewnością dużo lepszy od kupionego.
Twaróg domowy jest idealny na serniki pieczone jak i na zimno!
Serniki z takiego domowego twarogu są pulchne, wilgotne, smaczne.
Bardzo istotne jest to, że nie ma potrzeby mielenia twarogu na sernik.
Składniki:
Wykonanie:
Mleko miksujemy ze śmietaną w garnku najlepiej o grubym dnie.
Stawiamy na płytce i ogrzewamy powoli na małym ogniu, prawie do zagotowania
(nie gotujemy!). Delikatnie mieszamy od czasu do czasu, aby nie dopuścić do przywierania
drobin powstającego twarogu do dna.
Nie mieszamy zbyt intensywnie, aby nie rozbić grudek twarogu.
Gdy twaróg całkowicie wytrąci się, a serwatka stanie się klarowna,
dobrze jest po prostu spróbować ser, aby mieć pewność, że należy przerwać ogrzewanie.
Jeżeli nie jest mazisty, możemy mieć pewność, że będzie dobry.
Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wylewamy całość na sitko wyścielone podwójną warstwą gazy.
Zawiązujemy przeciwległe rogi gazy i zawieszamy np. na trzonku drewnianej łyżki,
tak aby serwatka swobodnie ściekała.
Jeżeli robimy twaróg późnym wieczorem, możemy pozostawić na noc.
Jeżeli potrzebujemy ser niezbyt odciśnięty, jest gotowy.
Jeżeli potrzebujemy bardziej zwarty dajemy między dwie deseczki i obciążamy,
aby wycisnąć pozostałą serwatkę.
Zdejmujemy gazę, twaróg umieszczamy w pojemniku z zamknięciem.
Z podanej wyżej ilości składników otrzymujemy ok. 700 g twarogu.
Przechowujemy w lodówce.
Gdy zdecydujecie się na taki własnej roboty, nie będziecie od tej pory zastanawiać się,
jaki kupić ser na sernik, bo ten Wasz będzie z pewnością dużo lepszy od kupionego.
Twaróg domowy jest idealny na serniki pieczone jak i na zimno!
Serniki z takiego domowego twarogu są pulchne, wilgotne, smaczne.
Bardzo istotne jest to, że nie ma potrzeby mielenia twarogu na sernik.
Składniki:
- 2 l mleka świeżego 2% lub 3,2%
- 400 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Wykonanie:
Mleko miksujemy ze śmietaną w garnku najlepiej o grubym dnie.
Stawiamy na płytce i ogrzewamy powoli na małym ogniu, prawie do zagotowania
(nie gotujemy!). Delikatnie mieszamy od czasu do czasu, aby nie dopuścić do przywierania
drobin powstającego twarogu do dna.
Nie mieszamy zbyt intensywnie, aby nie rozbić grudek twarogu.
Gdy twaróg całkowicie wytrąci się, a serwatka stanie się klarowna,
dobrze jest po prostu spróbować ser, aby mieć pewność, że należy przerwać ogrzewanie.
Jeżeli nie jest mazisty, możemy mieć pewność, że będzie dobry.
Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wylewamy całość na sitko wyścielone podwójną warstwą gazy.
Zawiązujemy przeciwległe rogi gazy i zawieszamy np. na trzonku drewnianej łyżki,
tak aby serwatka swobodnie ściekała.
Jeżeli robimy twaróg późnym wieczorem, możemy pozostawić na noc.
Jeżeli potrzebujemy ser niezbyt odciśnięty, jest gotowy.
Jeżeli potrzebujemy bardziej zwarty dajemy między dwie deseczki i obciążamy,
aby wycisnąć pozostałą serwatkę.
Zdejmujemy gazę, twaróg umieszczamy w pojemniku z zamknięciem.
Z podanej wyżej ilości składników otrzymujemy ok. 700 g twarogu.
Przechowujemy w lodówce.
Też jestem fanką domowego twarogu. Ja wlewam śmietanę na wrzące mleko i od razu zmniejszam ogień. Jak chcę zrobić twaróg typu włoskiego to do śmietany daję jajko. Wyśmienity do sernika na zimno. Jak twaróg ma być chudszy to zamiast śmietany daję jogurt. Sprawdza się też mix śmietany i jogurtu w dowolnych proporcjach.
OdpowiedzUsuń