sobota, 5 stycznia 2019

CIASTO ADWOKAT bez pieczenia

Ciasto Adwokat jest łatwe i szybkie w wykonaniu i nie wymaga używania piekarnika.
Poza tym jest niesamowicie pyszne  i bardzo efektownie prezentuje się na stole.
Kusi, aby sięgać po kolejną porcję.
Jest delikatne w smaku, z lekko ananasową nutą.
Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.
Polecam, zwłaszcza smakoszom ciast bez pieczenia.

ciasto bez pieczenia, o delikatnym smaku, z lekko ananasową nutą,szybkie do zrobienia, uda się każdemu, kto zechce je zrobić.



Składniki (na formę o wym 21 x 32 cm):

  • 150 g podłużnych biszkoptów (24 sztuk)
  • 200 g ciasteczek amaretti 
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany do deserów 36%
  • 1 - 1½ szklanki ajerkoniaku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 6 plastrów ananasa
  • ½ szklanki zalewy z ananasa


na poncz:

  • ½ szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki spirytusu 
  • 1 łyżeczka cukru 
dodatkowo:
kilka kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej



Wykonanie:

Ananasa osączamy z zalewy i kroimy w drobną kosteczkę.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Wykonujemy poncz. Kawę mieszamy z cukrem i rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Po całkowitym  ostudzeniu dodajemy spirytus.
Biszkopty zanurzamy (pojedynczo) na chwilę w ponczu i nasączamy z obu stron.
Układamy jeden obok drugiego na dnie formy.

Serek mascarpone miksujemy na krem.
Wlewamy pod koniec  małymi porcjami ajerkoniak.
Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno i dodajemy porcjami do mascarpone.
Mieszamy tylko do uzyskania jednolitego kremu.
Dodajemy ananasa i jeszcze raz delikatnie mieszamy.

Żelatynę zalewamy zalewą z ananasów i odstawiamy do napęcznienia, po czym
ogrzewamy na małym ogniu, do chwili jej rozpuszczenia (nie gotujemy!).
Odstawiamy na chwilę do częściowego ostudzenia.

Jeszcze płynną (może być leciutko ciepła) wlewamy cienkim strumieniem do kremu,
delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na małych obrotach.

Połowę kremu wykładamy na biszkopty i układamy połowę ilości ciasteczek amaretti,
lekko wciskając w krem.

Przykrywamy pozostałym kremem i układamy pozostałe ciasteczka.

Ciasto schładzamy w lodówce.
Kostki czekolady roztapiamy na małym ogniu z dodatkiem 1 łyżki wody,
stale mieszając (nie gotujemy!).
Gdy  czekolada Ozdabiamy kropelkami roztopionej czekolady.
Ciasto najsmaczniejsze jest lekko schłodzone.

uwaga: na starym blogu wkuchennymoknie.blox.pl ciasto występowało pod nazwą:
szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti i nie zawierało ananasów.


ciasto bez pieczenia, o delikatnym smaku, z lekko ananasową nutą,szybkie do zrobienia, uda się każdemu, kto zechce je zrobić.



ciasto bez pieczenia, o delikatnym smaku, z lekko ananasową nutą,szybkie do zrobienia, uda się każdemu, kto zechce je zrobić.


ciasto bez pieczenia, o delikatnym smaku, z lekko ananasową nutą,szybkie do zrobienia, uda się każdemu, kto zechce je zrobić.


ciasto bez pieczenia, o delikatnym smaku, z lekko ananasową nutą,szybkie do zrobienia, uda się każdemu, kto zechce je zrobić.


ciasto bez pieczenia, o delikatnym smaku, z lekko ananasową nutą,szybkie do zrobienia, uda się każdemu, kto zechce je zrobić.


9 komentarzy:

  1. O rany... Więcej nie mogę napisać, bo muszę chronić klawiaturę przed ślinotokiem.
    Patrząc na skład - to zdecydowanie moje smaki. Dziękuję!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba Twój zachwyt ciastem :)
    Dzięki za miłe słowa i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można zastąpić czymś ananasa??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ananasy są najlepsze. Nie wiem jakie owoce mogłyby je zastąpić.
      Truskawki byłyby dobre, ale niestety musimy na nie poczekać.

      Usuń
  4. Wygląda niesamowicie ;-) Ciasto bardzo efektowne i to jeszcze bez pieczenia :-) Koniecznie trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można zrobić to ciasto bez dodatku ananasa i zalewy? Jak wtedy będą wyglądały proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak najbardziej! Myślę, że można dodać mniej żelatyny czyli 2 i pół łyżeczki, ale nie koniecznie. Poza tym wszystko inne bez zmian.

    OdpowiedzUsuń