Jest to wspaniałe, orzeźwiające w smaku ciasto tortowe.
Na biszkoptowym spodzie położona jest warstwa kremu na bazie bitej śmietany
i serka mascarpone.
Krem wzbogacony jest zmieloną prawie na pył aromatyzowaną mieszanką herbatek
owocowych o smaku owocu granatu i brzoskwini.
Użyłam herbaty Love Pomegranate firmy Teekanne, która nadaje torcikowi orzeźwiającego
smaku i aromatu.
Wierzch ciasta wieńczą pokrojone w plasterki brzoskwinie zatopione w galaretce malinowej.
Uznałam, że właśnie brzoskwinie będą najlepiej komponować się ze smakiem kremu,
bo ich aromat zawarty jest w herbatce Love Pomegranate.
Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment z użyciem herbaty firmy Teekanne.
Składniki spodu biszkoptowego (na formę o wym 21 x 32 cm):
Składniki ponczu:
Składniki warstwy galaretkowej:
Wykonanie spodu biszkoptowego:
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z sokiem z cytryny.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier wanilinowy i żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi
porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy wyścielonej papierem do pieczenia.
Wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 20 min. do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu usuwamy wierzchnią warstwę (skórkę).
Brzoskwinie osączamy z syropu. Odmierzamy ½ szklanki syropu do ponczu.
Składniki ponczu mieszamy i nasączamy biszkopt.
Wykonanie kremu herbacianego:
Herbatę wysypujemy z saszetek do moździerza i ucieramy jak najdrobniej.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania wsypujemy stopniowo ¼ szklanki cukru pudru.
Serek mascarpone miksujemy na krem.
Pod koniec miksowania wsypujemy porcjami pozostały cukier puder, herbatę,
a następnie wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryny.
Miksujemy nie za długo, do połączenia się składników.
Dajemy porcjami ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy łyżką.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Wlewamy ok. ¼ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
Ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby nie chciała całkowicie rozpuścić się
(nie gotujemy!).
Cienkim strumieniem wlewamy, ostudzoną, ale jeszcze ciepłą żelatynę do herbacianego
kremu, stale mieszając robotem na zmniejszonych obrotach.
Krem szybko wykładamy na nasączony ponczem biszkopt i wyrównujemy powierzchnię.
Ciasto umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
Wykonanie warstwy galaretkowej:
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku (ewentualnie delikatnie podgrzewamy,
ale nie gotujemy!). Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na cieście.
Zalewamy lekko gęstniejącą galaretką i ponownie umieszczamy w lodówce.
Post zawiera lokowanie produktu.
Na biszkoptowym spodzie położona jest warstwa kremu na bazie bitej śmietany
i serka mascarpone.
Krem wzbogacony jest zmieloną prawie na pył aromatyzowaną mieszanką herbatek
owocowych o smaku owocu granatu i brzoskwini.
Użyłam herbaty Love Pomegranate firmy Teekanne, która nadaje torcikowi orzeźwiającego
smaku i aromatu.
Wierzch ciasta wieńczą pokrojone w plasterki brzoskwinie zatopione w galaretce malinowej.
Uznałam, że właśnie brzoskwinie będą najlepiej komponować się ze smakiem kremu,
bo ich aromat zawarty jest w herbatce Love Pomegranate.
Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment z użyciem herbaty firmy Teekanne.
Składniki spodu biszkoptowego (na formę o wym 21 x 32 cm):
- 3 jajka ( duże, L)
- ½ szklanki cukru drobnego kryształu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 60 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżki soku z cytryny
Składniki kremu herbacianego:
- 250 g serka mascarpone
- 600 g śmietanki do deserów 36%
- ¾ szklanki cukru pudru
- 5 saszetek herbaty Love Pomegranate firmy Teekanne
- ok. 70 ml soku z cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny
Składniki ponczu:
- ½ szklanki syropu z brzoskwiń
- ¼ szklanki przegotowanej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki warstwy galaretkowej:
- 2 galaretki malinowe
- 3 szklanki wrzątku
- 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie (820 g)
Wykonanie spodu biszkoptowego:
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z sokiem z cytryny.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier wanilinowy i żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi
porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy wyścielonej papierem do pieczenia.
Wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 20 min. do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu usuwamy wierzchnią warstwę (skórkę).
Brzoskwinie osączamy z syropu. Odmierzamy ½ szklanki syropu do ponczu.
Składniki ponczu mieszamy i nasączamy biszkopt.
Wykonanie kremu herbacianego:
Herbatę wysypujemy z saszetek do moździerza i ucieramy jak najdrobniej.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania wsypujemy stopniowo ¼ szklanki cukru pudru.
Serek mascarpone miksujemy na krem.
Pod koniec miksowania wsypujemy porcjami pozostały cukier puder, herbatę,
a następnie wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryny.
Miksujemy nie za długo, do połączenia się składników.
Dajemy porcjami ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy łyżką.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Wlewamy ok. ¼ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
Ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby nie chciała całkowicie rozpuścić się
(nie gotujemy!).
Cienkim strumieniem wlewamy, ostudzoną, ale jeszcze ciepłą żelatynę do herbacianego
kremu, stale mieszając robotem na zmniejszonych obrotach.
Krem szybko wykładamy na nasączony ponczem biszkopt i wyrównujemy powierzchnię.
Ciasto umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
Wykonanie warstwy galaretkowej:
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku (ewentualnie delikatnie podgrzewamy,
ale nie gotujemy!). Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na cieście.
Zalewamy lekko gęstniejącą galaretką i ponownie umieszczamy w lodówce.
Post zawiera lokowanie produktu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz