Smaczna, łatwa do wykonania sałatka do wielu dań obiadowych.
Idealnie sprawdzi się do dań mięsnych jak gulasze, kotlety, bitki, itp.
Dobrze smakuje zarówno do ziemniaków jak i kasz, a w szczególności do kaszy jęczmiennej.
Składniki:
Wykonanie:
Buraki oczyszczamy, dokładnie myjemy, gotujemy, aż będą miękkie.
Schładzamy w zimnej wodzie.
Usuwamy skórkę i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy pokrajaną w drobną kostkę cebulę.
Dajemy 1 łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżki cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy na krótko.
Dodajemy do smaku sok z cytryny, czarny pieprz mielony i 4 łyżki oleju.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aż sałatka przegryzie się.
Ewentualnie dodajemy jeszcze w/w przyprawy.
Idealnie sprawdzi się do dań mięsnych jak gulasze, kotlety, bitki, itp.
Dobrze smakuje zarówno do ziemniaków jak i kasz, a w szczególności do kaszy jęczmiennej.
Składniki:
- 800 g buraczków czerwonych
- 100 g cebuli cukrowej
- 4 łyżki oleju
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- sól, cukier, pieprz czarny mielony, sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Buraki oczyszczamy, dokładnie myjemy, gotujemy, aż będą miękkie.
Schładzamy w zimnej wodzie.
Usuwamy skórkę i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy pokrajaną w drobną kostkę cebulę.
Dajemy 1 łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżki cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy na krótko.
Dodajemy do smaku sok z cytryny, czarny pieprz mielony i 4 łyżki oleju.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aż sałatka przegryzie się.
Ewentualnie dodajemy jeszcze w/w przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz