Marchewka z groszkiem to ogólnie znany od dawien dawna prosty i smaczny dodatek
do drugiego dania obiadowego.
Pasuje do wielu dań mięsnych, potraw z drobiu i ryb.
Najlepiej smakuje na ciepło.
Ten przepis to mój kolejny kulinarny eksperyment.
Składniki:
Wykonanie:
Obraną i umytą marchewkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
Gotujemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do ostudzenia.
Wywaru nie wylewamy.
Jeżeli używamy groszek świeży lub mrożony gotujemy do miękkości w oddzielnym naczyniu, odlewamy wywar i odstawiamy.
W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Podduszamy pod pokrywką.
Gdy zeszkli się, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę.
Wlewamy ¼ - ½ szklanki wywaru z gotowania marchewki i dusimy ok. 10 min.
Mieszamy od czasu do czasu, aby nie przywarła do dna i nie przypaliła się.
Dodajemy groszek i dalej dusimy jeszcze 5 - 10 minut. Dodajemy sól, cukier, sok z cytryny.
Wsiewamy mąkę i stale mieszając trzymamy na ogniu ok. 3 min. do jej zeszklenia się.
Podlewamy stopniowo wywarem z marchewki do uzyskania konsystencji średnio gęstego sosu. Następnie dodajemy śmietanę i zestawiamy z ognia.
Ewentualnie dodajemy jeszcze sól, cukier i sok z cytryny do smaku.
do drugiego dania obiadowego.
Pasuje do wielu dań mięsnych, potraw z drobiu i ryb.
Najlepiej smakuje na ciepło.
Ten przepis to mój kolejny kulinarny eksperyment.
Składniki:
- 700 g marchewki
- ½ - ¾ szklanki zielonego groszku świeżego, mrożonego lub konserwowego
- ok. 100 g cebuli
- ¼ szklanki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ - 1 płaska łyżka cukru
- 2 -3 łyżki soku z cytryny
- ok. 2½ szklanki wywaru z gotowania marchewki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
Wykonanie:
Obraną i umytą marchewkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
Gotujemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do ostudzenia.
Wywaru nie wylewamy.
Jeżeli używamy groszek świeży lub mrożony gotujemy do miękkości w oddzielnym naczyniu, odlewamy wywar i odstawiamy.
W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Podduszamy pod pokrywką.
Gdy zeszkli się, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę.
Wlewamy ¼ - ½ szklanki wywaru z gotowania marchewki i dusimy ok. 10 min.
Mieszamy od czasu do czasu, aby nie przywarła do dna i nie przypaliła się.
Dodajemy groszek i dalej dusimy jeszcze 5 - 10 minut. Dodajemy sól, cukier, sok z cytryny.
Wsiewamy mąkę i stale mieszając trzymamy na ogniu ok. 3 min. do jej zeszklenia się.
Podlewamy stopniowo wywarem z marchewki do uzyskania konsystencji średnio gęstego sosu. Następnie dodajemy śmietanę i zestawiamy z ognia.
Ewentualnie dodajemy jeszcze sól, cukier i sok z cytryny do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz